logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq 6735s - uszk. zasilanie od ładowarki samochodowej

focusic 07 Sie 2009 21:32 2164 16
  • #1 6868223
    focusic
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.
    Laptopa mam ok. 10 miesięcy. Działał ok. Do dzisiaj. Zachciało mi się łądowarki samochodowej do mojego lapka. Kupiłem na allegro
    Tytuł poprawiłem, link do Allegro usunąłem - reg. p. 10.11 [mat_ed]
    Podłączyłem go i lapek chodził ok. 20 minut, po czym zgasł. Ponownie już nie mozna go odpalić.
    Nawet na zasilaniu z gniazdka prądowego - nie działa nic, tylko zasilanie pali się obwódka na pomarańczowo.
    Na samej baterii natomiast przycisk włączenia kompa zapala sie na niebiesko na jakieś 5 sekund i gasnie i nic sie nie dzieje.
    W poniedziałek odsyłam kabel, ale co teraz z lapkiem?
    Czy serwis, bo za tydzień wyjeżdżam z kraju i się raczej nie wyrobią.
  • #2 6868241
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Jest szansa , że serwis się w tydzień "wyrobi" .
  • #3 6868560
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Wyjmij baterię i za 15 minut włóż ponownie.
  • #4 6868727
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6868821
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    focusic napisał:
    W poniedziałek odsyłam kabel

I pozbywasz się jedynego dowodu który może Ci posłużyć do żądania rekompensaty od producenta tej ładowarki.
  • #6 6869490
    focusic
    Poziom 10  
    No właśnie.
    Najpierw wyślę kompa do serwisu.
    A jaki może być koszt naprawy. Ktoś pisał na innym poście wymianę płyty głównej przy podobnych objawach.
    A do tych od kabla napiszę mail'a.
  • #7 6869522
    Arek K.
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    To zależy od konkretnego uszkodzenia.
  • #8 6870189
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Jeżeli naprawa jest pogwarancyjna to proponowałbym dołączenie do laptopa tej ładowarki i precyzyjne opisanie jak się wszystko odbyło. Być może w ten sposób przyspieszysz naprawę i dostaniesz do ręki argument, który może być Ci przydatny w uzyskaniu rekompensaty od sprzedawcy/producenta tego urządzenia.
  • #9 6870322
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Model 6735s jest na tyle nowy że powinien być na gwarancji . Pogwarancyjna wymiana płyty głównej w serwisie HP może kosztować ponad 1000 zł .
  • #10 6870340
    Arek K.
    Poziom 21  
    Czy ty przeczytałeś cały temat, czy piszesz na pałę? Bo HP raczej nie uzna gwarancji na uszkodzenia wywołane przez nieoryginalne akcesoria.
  • #11 6870363
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    Swoja droga to niby jak HP mialoby sie dowiedziec ze usterka powstala w skutek podpiecia innego zasilacza niz oryginalny?
  • #12 6870376
    Arek K.
    Poziom 21  
    Na płycie, po widoku uszkodzonych elementów, sprawdzą przecież zasilacz oryginalny. Serwisy mają swoje sposoby.
  • #13 6870452
    katar83
    Poziom 26  
    Bzdura, nawet jak cos na plycie sie spali, jakis mosfet etc, to nie ma szans by klientowi udowodnili ze wpial nieoryginaly/inny zasilacz. Elektronika ma to do siebie ze sie uszkadza, bez wzgledu na to czym byla zasilana.
  • #14 6870460
    Arek K.
    Poziom 21  
    OK, zalej telefon, oddaj go do serwisu i powiedz, że nie wiesz, co się stało. Naprawią ci? Autor wątku może spróbować go oddać do serwisu, aczkolwiek wątpię, że zostanie on naprawiony w ramach gwarancji.

Dodano po 1 [minuty]:

Tego nie wiedziałem, Hucul, ale skoro tak mówisz, to tak musi być :)
  • #15 6870603
    katar83
    Poziom 26  
    Zalanie to calkiem inna sprawa niz uszkodzenie jakiegos mosfetu czy diody. Po zalaniu masz wszedzie slady w postaci plam. Po przepieciu etc masz uszkodzone mosfety/etc - nic wiecej.
  • #16 6873043
    focusic
    Poziom 10  
    Komputer mam jeszcze na gwarancji. jutro będę rozmawiał z serwisem i zobaczymy.
  • #17 6924195
    focusic
    Poziom 10  
    Komp poszedł do serwisu. Wymieniono płytę główną i w tydzień wrócił do mnie. Chyba więcej nie będę ryzykował z zasilaczem samochodowym.

Dzięki za wszystkie uwagi.

Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq 6735s użytkowany około 10 miesięcy uległ uszkodzeniu po podłączeniu nieoryginalnej ładowarki samochodowej zakupionej na Allegro. Po około 20 minutach pracy laptop zgasł i nie można go ponownie uruchomić ani na zasilaniu sieciowym, ani na baterii. Na zasilaniu sieciowym dioda zasilania świeci na pomarańczowo, natomiast na baterii przycisk włączania zapala się na niebiesko przez kilka sekund i gaśnie. W dyskusji poruszono kwestie gwarancji – serwis HP prawdopodobnie nie uzna reklamacji z powodu użycia nieoryginalnego zasilacza, a koszt pogwarancyjnej wymiany płyty głównej może przekroczyć 1000 zł. Użytkownik zdecydował się wysłać laptop do serwisu, gdzie po wymianie płyty głównej sprzęt został naprawiony w ciągu tygodnia. Wskazano, że serwisy mogą wykryć uszkodzenia spowodowane nieoryginalnym zasilaczem na podstawie analizy uszkodzonych elementów płyty głównej, jednak nie jest to jednoznaczne i trudne do udowodnienia. Zalecano zachowanie dowodu zakupu ładowarki w celu ewentualnych roszczeń wobec sprzedawcy lub producenta ładowarki. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z dalszego używania ładowarki samochodowej do laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA