Uprzejmie informuję moderatorów, iż ten wątek jest kontynuowany wyłącznie w celach rekreacyjnych. Wszelką odpowiedzialność ponoszę wyłącznie ja, w razie działań restrykcyjnych bardzo proszę brać to pod uwagę. Dziękuję.
No to już będę wiedział, dużo tych TD z pojemnością 2 litrów wyprodukowali? Bo jutro mi mają taki przywlec do remontu i nie wiem czy tłoki od benzyny 16V (tłumaczę - sikstin walves) pasują?
Pasują tylko inaczej musisz wtedy fazy rozrządu ustawiać bo te od benzyny nie są zakute i je spali chyba w dieslu.
A ile kucy ma ten TD 2,0 16V więcej od benzyny ??
Dodano po 2 [minuty]:
Słyszałem że gdyby mieć tłoki od diesla w benzynówce to coś mocy dodaje prawda to?? Jakiś stopień sprężania jest większy czy jakoś tak, bo tłok wyższy.
Hmnn Z tego co wiem to jakiś odrzut ze stajni Isuzu. Jakis geniu japoński znalazł kiedyś na złomie silnik benzynowy 2,0 16v Oplowski i chciał z tego zrobić diesla. Jemu się nie udało ale wiadomo niemiec nie popuścił i doprowadził. Ale to jakoś tak było że kryzys póżniej czy jakoś tak. I projekt zarzucono a te 2,0 16v diesle to jakiś prototyp.
Co? Jak? Toż mój sąsiad jak z misji wracał to takiego sprowadził. Trochę mi się pomyliło bo on był w Libanie, ale czy to coś zmienia? Nie rób sobie jaj, ja poważnie pytam.
Z libanu sprowadził?? He cwany pewnie akcyzę ominoł. Nie wiem skąd te auta w Libanie, może jaka montownia tam, alboco
Dodano po 2 [minuty]:
W tamtych czasach za każdym rogiem w Berlinie czaił się Turek ponoć. A wiadomo że oni lubią mocne auta, wskazniki digital i 20valves i biturbo Valveksa.
Hmnn rosyjski diesel to tylko z Krazem mi się kojarzy. Czy to możliwe żeby z Kraza skopiowali ten silnik?? Niee... A ty co się tak uczepiłeś tego silnika. Daj mu spokój a nie tyle OT tu już narobiłeś. Na mienie przesiedleńcze to Simsony szły a nie Ople. Nie wiem skąd masz takie info.
Taką dziurkę się robi w piaskownicy, trochę śliny i już się kupy trzyma. Później się bierze tygielek z roztopionym glinem. W środek dołka się wkłada stary tłoczek od Poloneza, zalewa się tym glinem i czeka aż ostygnie. Później to tylko pilniki i mamy gotowy tłok do tej fury. Nie trzeba kuć, właśnie doczytałem na forum Omegi.
Dyskusja dotyczy kolejności i momentów dokręcania głowicy silnika Opel Omega 2.0 16V z 1994 roku. Podano etapowy sposób dokręcania śrub głowicy dla wersji 2.0 TD 16V: etap 1 – 25 Nm, następnie cztery etapy po 65° każdy oraz końcowy etap 15°. Zalecana jest wymiana śrub głowicy. Wątek porusza także kwestie kompatybilności tłoków benzynowych i diesla, wskazując, że tłoki benzynowe 16V nie są zakute i mogą ulec uszkodzeniu w silniku diesla, natomiast tłoki diesla po odpowiednim kuciu mogą pasować do benzyny. Pojawiły się też informacje o rzadkości wersji 2.0 TD 16V Opla Omegi, prawdopodobnie prototypowej lub importowanej z Bliskiego Wschodu, z możliwym pochodzeniem silnika od Isuzu. W dyskusji omówiono także metody kucia tłoków, w tym domowe techniki odlewania i obróbki. Temat został ostatecznie zamknięty przez autora. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.