logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7V8X-X – komputer nie uruchamia się po naciśnięciu POWER, brak reakcji

beny95 09 Sie 2009 19:46 5208 7
REKLAMA
  • #1 6874079
    beny95
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    WItam.
    Mam problem z moim komputerem. Po podłączeniu kabla zasilającego i naciśniąciu przycisku 'POWER' Komputer nie włączył się. Nie mam pojęcia o co chodzi. Mój Dysk Twardy to ASUS A7V8X-X. Potrzebuje pilnej pomocy ;(
    Podaje zdjęcia:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6874177
    Krix_00
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kondensatory nie są wypukłe lub wylane ? W szczególności te obok socketu procesora ? Zasilacz daje prąd? Spróbuj go wystartować na zimno, tzn. tyknij z sobą GND+ z GND. Sprawdź czy wszystko ok z połączeniami. A dwa podałbyś dokładniejsze info o sprzęcie, a nie tylko o dysku. Bo dysk nie odpowiada za startowanie komputera. A o bootowanie systemu i przechowywanie danych
  • REKLAMA
  • #3 6874202
    beny95
    Poziom 10  
    ZAsilacz: chyba sunny technologies CWT235ATX(MAX 235W)
    płyta główna ASUS A7V8X-X
    Jak coś jeszcze podać to piszcie

Dodano po 2 [minuty]:

Krix_00 napisał:
    Kondensatory nie są wypukłe lub wylane ? W szczególności te obok socketu procesora ? Zasilacz daje prąd? Spróbuj go wystartować na zimno, tzn. tyknij z sobą GND+ z GND.

Mógłbyś mi bardziej wyjaśnić bo ja jestem Początkujący i nie zawiele wiem :|
  • Pomocny post
    #4 6874251
    Krix_00
    Poziom 12  
    Kondensator wygląda tak:

Natomiast wylany kondziu wygląda tak:

Zasilacz widzę, że no-name więc nie kombinuj z nim nic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6874254
    sharic11
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Na początek sprawdź wszystkie kable,listwy,itp. Włącznik (jeśli jest) na zasilaczu. Jeśli wszystko jest dobrze, to odłącz wtyczkę zasilania od płyty głównej i po chwili znowu podłącz. Jeśli to nie pomoże to sprawdź czy działa włącznik na obudowie ( możesz na próbę podpiąć przycisk od resetu, na płycie głównej masz piny które zazwyczaj są opisane). Jak już nic nie pomoże sprawdź zasilacz, robiąc mostek na wtyczce od zasilacza (patrząc na wtyczkę od strony kabli, zatrzaskiem do góry, będą to dwa piny z prawej strony zatrzasku, kabel czarny i zielony). Ewentualnie sprawdź czy coś nie lata luzem i nie robi zwarcia.Profilaktycznie odłącz głośniczek systemowy. I tak jak kolega wcześniej pisał sprawdź kondensatory. w załączniku masz pokazane jak wygląda uszkodzony kondensator. hehe kolega mnie ubiegł z załącznikiem;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6874304
    Krix_00
    Poziom 12  
    Może to zabrzmi absurdalnie ale spróbuj odpiąć kartę graficzną i spróbuj włączyć komputer. Dlaczego? Miałem na serwisie taki przypadek, gdzie wystąpiła awaria z kartą graficzną i pod portem PCI-e czy tam AGP (już dokładnie nie pamiętam) nie było odpowiedniego obiegu prądu. Sprawdź też tranzystory w górnym lewym rogu przy gniazdach zewnętrznych.

Dla jasności tranzystor wygląda tak.

I na pocieszenie powiem, że jak tranzystor padł to nie ma sensu naprawiać bo automatycznie występuje przepięcie w mikro elementach chipsetu ;]
  • #7 6874553
    beny95
    Poziom 10  
    Dzięki sharic11!! Zamieniłem złączki powera i resetu. Teraz włączam na resecie. Serdecznie dziękuje bo już miesiąc sięz tym męcze . DZIĘKI!!!!
  • #8 6874580
    Krix_00
    Poziom 12  
    Hehe, odpowiedź taka prosta a ja szukam od razu od strony technicznej :) Zboczenie zawodowe :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył komputera, który nie uruchamiał się po naciśnięciu przycisku POWER. Użytkownik posiadał płytę główną ASUS A7V8X-X oraz zasilacz Sunny Technologies CWT235ATX o mocy 235W. Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatorów na płycie głównej pod kątem uszkodzeń (wypukłe lub wylane kondensatory), poprawności połączeń kabli oraz działania zasilacza poprzez wykonanie mostka na wtyczce zasilacza (łączenie przewodów GND i zielonego). Zalecano także sprawdzenie działania przycisku POWER na obudowie, ewentualne podłączenie przycisku RESET do pinów zasilania na płycie głównej oraz odłączenie karty graficznej, gdyż uszkodzona karta mogła powodować brak uruchomienia. Ostateczne rozwiązanie polegało na zamianie miejscami złączek przycisków POWER i RESET na płycie głównej, co pozwoliło na uruchomienie komputera przy użyciu przycisku RESET.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA