Możliwa woda na dnie pralki, nie domykanie zaworu przesterowywującego, zwarcie/rozsadzenie triaka na module etc,etc. Zacznij od tego pierwszego, czyli sprawdź czy nie ma wody na dnie pralki.
Sprawdziłem wodę na dnie.
Na dole po prawej stronie (z przodu) jest taki otwór w kształcie koła, otworzyłem go, odkręciłem zakrętkę i wylało się trochę wody, więc zakręciłem, bo nie wiem co mam z tym zrobić. Mam się jej pozbyć?
Nie chodziło o filtr, tylko o to, czy fizycznie na dnie pralki nie ma wody - przeciek np. Jeśli jest, przechyl pralkę na tył ewentualnie wytrzyj, byle nie pod napięciem.
Żeby sprawdzić musisz otworzyć dolną maskownicę, dwie śrubki po bokach na dole.
No dobra, w takim razie dzięki za próbę pomocy, ewentualnie jakbyś mógł powiedzieć orientacyjnie możliwe uszkodzenia, żeby sobie czegoś nie wymyślił i nie zawołał za to pieniędzy
Jeżeli występuje błąd E-42 to związany jest on z odblokowaniem blokady który to przekracza określony czas i pralka musi być resetowana bo w przeciwnym razie nie wykona nowego programu.
Czyli blokada dla pewności do wymianany.
✨ W dyskusji poruszono problem z pralką Amica Comfort 800, która wyświetla kod błędu E43, jednak według uczestników taki kod nie istnieje w tym modelu. Pojawił się również błąd E42, który jest powiązany z blokadą drzwi – czasami konieczne jest mocniejsze dociśnięcie drzwi, aby program mógł się uruchomić. Głównym problemem jest sytuacja, gdy pralka pobiera wodę, ale od razu ją wypuszcza wraz z proszkiem, co powoduje niedoprane ubrania. Sugerowano sprawdzenie obecności wody na dnie pralki, stan zaworu przesterowującego oraz ewentualne uszkodzenia triaka na module sterującym. Fizyczne sprawdzenie dna pralki nie wykazało przecieków. W przypadku błędu E42 zaleca się resetowanie pralki poprzez przytrzymanie przycisku start/stop do momentu, aż dioda zielona przestanie migać i zaświeci się na stałe. Wskazano również, że blokada drzwi może wymagać wymiany. W przypadku dalszych problemów rekomendowane jest wezwanie serwisu. Wygenerowane przez model językowy.