logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 4280, i inne z HP350 HP351 brednie o uszkodzonej głowicy

Dido230 10 Sie 2009 21:16 9594 10
REKLAMA
  • #1 6878363
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    W drukarkach HP 4280 i HP4xxx z głowicami HP350 i HP351 po wymontowaniu głowic do uzupełnienia atramentu i ponownym montażu pojawia się komunikat błędu o uszkodzonej głowicy.
    Jest to totalna bzdura która ma chyba zmusić urzytkownika do zakupu nowej głowicy z atramentem. Nie wiem ile numerów seryjnych głowic pamięta drukarka ale na pewno więcej niż trzy gdyż podmiana kolejna takiej ilości nie odblokowała urządzenia, drukarka pomięta dokładnie ile zeskanowała ile kopiowała i ile drukowała.
    Z drukowania jednak nie należy rezygnować gdyż da się czasowo zresetować ten problem wchodząc w ustawienia serwisowe z panelu drukarki. Czasowo gdyż po dwudziestu sekundach braku polecenia drukowania nastepuje ponowne wystapienie komunikatu alarmowego.
    Jednak jak puścimy drukuj 200 stron to wydrukuje i 200 ale jak będzie dłużej czekać na ponowne drukowanie to ponownie trzeba bedzie resetować.
    Takimi niby uszkodzonymi głowicami resetując alarm wydrukowałem około 1500 kartek zarówno foto jak i BK, kilka razy napełniałem i drukuje znakomicie.

Czy zna ktoś sposób na permamentny reset głowic lub ma pomysł na edycję oprogramowania drukarki i poprawki w konfiguracji aby nie zwracała ona uwagi na czas pracy głowic, serial, o ile to legalne.
    Drukarka ma możliwość załadunku oprogramowania z karty czytnika.

Kupując drukarkę nie podpisywałem umowy z HP że będę korzystał tylko z jego oryginalnych głowic, więc z jakiego powodu sprzęt HP mnie oszukuje wmawiając że głowica jest uszkodzona, mam prawo do korzystania z materiałów eksploatacyjnych innych firm.

Gdybym wiedział że drukarka robi takie numery kupiłbym inną. HP840c którą miałem poprzednio wypiła około 2l atramentu w uzupełnieniach i aż do sprzedaży działała znakomicie, nic dziwnego że jej bebechy pakują w HP już w trzecią z kolei obudowę i sprzedają jako nowość.
  • REKLAMA
  • #2 7066514
    magil126
    Poziom 2  
    Witam a moze wiesz jak zresetowac drukarke hp f 4210 bo walcze z nia od jakiegos czasu i nic wlasnie wyskakuje ta brednia o błędzie . Z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7070364
    Tomek_2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    sposoby resetu drukarek udostępnione przez hp to wielka ściama, owszem, reset zrobisz ale komunikat o uszkodzonej głowicy, czy numery wkładów pozostaną
    ja właśnie walcze z moja f4180, próbuje wyrzucić cały tusz ze środka, zadrukowywując strony, bo zamiast czerwonego mam fioletowy :|
    dodatkowo resetowanie wkładów nic nie daje, dalej jest komunikat że wkład jest pusty, jedyny plus taki że jak woła że pusty i nie drukuje to on jest pusty, jak naleje to pisze że na wykonczeniu, ale błędy i tak wyskakują co chwile :/
  • #4 7071015
    magil126
    Poziom 2  
    a moze masz jakis sposob na reset tego gowna albo kardrzidzy hp 300

Dodano po 2 [minuty]:

Bo niemozliwe jest ze po 1 napełnieniu popsuł sie wkład
    albo kombinacje na reset z panelu sterowania
  • #5 7071030
    Tomek_2
    Poziom 10  
    chyba najlepszym rozwiazaniem bylo by dostanie się do wewnętrznych ustawień drukarki
  • REKLAMA
  • #6 7071094
    magil126
    Poziom 2  
    tylko ciekawe ile numerow zapamietuje

Dodano po 1 [minuty]:

do epsonow był programik a do tego dziadostwa nic niema a przejrzalem juz chyba wszystkie fora w tym zagraniczne

Dodano po 1 [minuty]:

napewno jest jakas kombinacja klawiszy na panelu do zresetowania ale któż to wie jaka

Dodano po 1 [minuty]:

i ciekawe gdzie ona zapisuje wszystkie informacje
  • #7 7072931
    Tomek_2
    Poziom 10  
    coś wyczaiłem
    jeśli sie popatrzy na drukarke od spodu to po prawej stronie jest dziura, w środku jest jakaś płytka, widoczne 4 lutowania! są one centralnie w tym otworze, może to jakiś rodzaj złącza serwisowego ?

2 sprawa to z tyłu po lewej jest plastik który mzna jakoś usunąć, jeden jest do usuwania papieru, a ten drugi ? nie ściągnołem go bo nie bardzo wiem jak, a nie chce rozwalić ;)
  • REKLAMA
  • #8 7074323
    magil126
    Poziom 2  
    No dobra ja tez to widziale ale trzeba dorwac najlepiej jakis schemacik
  • #9 7107417
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Podaję jeden ze sposobów resetu po którym jest możliwość drukowania:
    na przykładzie c4280,c42xxx, c43xx

- gdy włączona
    - przytrzymać przycisk X i nacisnać krótko przycisk włącznika,

(((Przyciki obok wyświetlacza mają przeważnie kolory od góry
    1 niebieski
    2 brązowy
    3 zielony )))))

-dalej robimy tak:
    przyciski po kolei 1,3,2, 1,3,2,3
    - i juz możemy drukować
    jesli za długo zwlekamy to wciskamy X i następnie 3

Powodzenia.

Po intensywnych testach z przykrością jednak stwierdzam że drukarka nie bez powodu wysyła komunikt że coś jest nie tak z głowicą, prawdopodobnie wyczuwa w teście diagnostycznym że np rezystancje grzałek nie są zgodne z wzorcem lub jakiś obwód testowy jest otwarty.
    HP sobie wymysliło że będzie zarabiać na sprzedaży głowic które często nie wytrzymują wydrukowania nawet oryginalnego atramentu.

HP wyprodukował bardzo niskiej trwałości bubel i należy się wystrzegać produktów tej firmy jak i innych USA badziewi tak samo jak F16. Teraz kiedy odczuwają kryzys zapewne będą wiecej bubli robić i upychać je w przyjacielskich krajach. Osobiście już nigdy nie kupię produktu z logo HP.
  • #10 7110447
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Nie to jest po porstu nowe zabezpieczenie...
    351 z innej drukarki ( gdzie eeprom w wkładzie został "zamkniety" i wyje ze pusty )
    Nie zadziała w 4280 ! za to 350 chodza tylko kolor nie ....

I nie ma silnych na to to samo reset w eepromie ( jest maszyna do tego ale kosztuje wiele kilo złotych...

Zastanawiam sie czy to samo wprowadzili w 703....
  • #11 7111740
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Kwazor napisał:

Resetu tez nie ma i nie bedzie..

Tylko nowe pojemniki...

I na tym temat kończymy.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarkach HP serii 4280 oraz innych modelach z głowicami HP350 i HP351 pojawia się fałszywy komunikat o uszkodzonej głowicy po jej wyjęciu i ponownym zamontowaniu. Problem ten jest zabezpieczeniem producenta mającym wymusić zakup nowej głowicy z atramentem. Drukarka zapamiętuje wiele numerów seryjnych głowic, co uniemożliwia prosty reset poprzez wymianę wkładów. Tymczasowe obejście polega na wejściu w ustawienia serwisowe i wykonaniu specjalnej sekwencji przycisków (np. przytrzymanie X i włącznika, następnie kombinacje kolorowych przycisków), co pozwala na czasowe wznowienie drukowania. Jednak po około 20 sekundach bez aktywności komunikat błędu powraca. Wydrukowanie dużej liczby stron (np. 200) jest możliwe po resecie, ale problem wymaga powtarzania. Próby resetu EEPROM wkładów są kosztowne i trudne, a oryginalne głowice mają niską trwałość. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące możliwego złącza serwisowego w drukarce oraz frustracja użytkowników z powodu braku oficjalnych narzędzi do resetu. Podsumowując, problem wynika z zabezpieczeń sprzętowych i oprogramowania HP, które utrudniają ponowne użycie napełnionych głowic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA