Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z laptopem przy włączeniu słychać 4 sygnały (jeden długi i 3 krótkie). i czarny ekran. Jak się pozostawi na jakies 20 minut , wyłączy i włączy ponownie to uruchamia się. Jednak problem pojawia się coraz częściej.
Beep - wszystko OK!
Dwa Beeps - POST/CMOS Error
Jeden długi , jeden krótki - Motherboard Problem
Jeden długi, dwa krótkie - Video Problem
Jeden długi, trzy krótkie - Video Problem
Trzy długie - Keyboard Error
Powtarzający się długi - Memory Error
Sygnał syreny - CPU Overheating.
Bez bliższego przyjrzenia się trudno arbitralnie stwierdzić co jest uszkodzone.
Jednak jak słyszę DV6000 to aż chce się automatycznie wydać ekspertyzę z zamkniętymi oczami i powiedzieć poraz enty "CHIPSET".
Na wiosnę bywało że pięć takich z serii DV6000 i DV9000 trafiało do naszego serwisu i miało się wrażenie, że to jakaś pandemia.
A konkretniej jest to wada fabryczna i została opisana między innymi tutaj: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01087277&cc=us&dlc=en&lc=en&jumpid=reg_R1002_USEN
Mam ten sam problem,4 sygnały = jeden długi i 3 krótkie. Matryca się nie podświetla , zewnętrzny monitor nic.
Jak to jest z lapami Hp!?
Bardzo ładny wygląd i staranne wykonanie ,ale jest jedno duże ale, gdy chciałem go wyczyścić to 3 ostatnie srubki które wykęciłem były od wiatraka który był tak zafajdalony że hohoho ,jedna szczelinka była tylko wolna która oddawała ciepło. Uważam ze z tego powodu [zaniedbania i braku przeczyszczania sprężonym powietrzem ] procesor grafiki osiągnął taką temperaturę że sie podsmażył i odlutował.
Projektant nie przemyślał sprawy a przecież nie wszyscy muszą o takich sprawach pamiętać albo mieć świadomość o czyszczeniu laptopa PC,ta dużo osób kupuje i pracuje nie myśląc o czyszczeniu ,no ewentualnie gdy upadnie to inna sprawa...ma działać, jak coś się popsuje to na gwarancje lub do servisu.
Szkoda że w tym modelu nie da się odkręcić klapeczki od procesora /radiatora i wyczyścić syf zebrany w środku.
Dodam jeszcze że kilka dni temu na giełdzie komputerowej przy Gusie pytałem o koszt naprawy, uświadomiono mnie że bedzie to kosztować ok 900 pln- załamka////
ale znalazłem fajny serwis za ponad połowę ceny .jesli ktos bedzie potrzebował to prosze wklepać nazwe lapka do najbardziej popularnego targowiska on line w polsce.
Mam nadzieje że producenci zaczną robić tak laptopy jak firma Compaq przynajmniej te starsze modele bądź już nie działająca firma BlueMobility teraz to chyba Compal : )
peace
Tak wyglądał radioator po roku czasu użytkowania : foto=
Bez bliższego przyjrzenia się trudno arbitralnie stwierdzić co jest uszkodzone.
Jednak jak słyszę DV6000 to aż chce się automatycznie wydać ekspertyzę z zamkniętymi oczami i powiedzieć poraz enty "CHIPSET".
Na wiosnę bywało że pięć takich z serii DV6000 i DV9000 trafiało do naszego serwisu i miało się wrażenie, że to jakaś pandemia.
A konkretniej jest to wada fabryczna i została opisana między innymi tutaj: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01087277&cc=us&dlc=en&lc=en&jumpid=reg_R1002_USEN