logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat własnego emulatora/debuggera AVR z JTAG kompatybilnego z AVR Studio

h-doc 02 Cze 2004 18:45 11269 41
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować własny emulator/debugger AVR z interfejsem JTAG zgodny z AVR Studio?

Najbliższym gotowym rozwiązaniem w tym wątku jest projekt JTAG AVR z EP 6/04 (AVT581): działa z AVR Studio, a firmware ładuje się z poziomu AVR Studio przez bootloader, więc nie trzeba osobno programować „ICE” [#729834][#957306] Układ opiera się na ATmega16, 74HC244, MAX232 i LM7805, a koszt samych części oceniono na około 50 zł [#729395] Użytkownicy zwracali jednak uwagę, że opublikowany schemat ma błędy, m.in. źle podłączoną diodę zasilania oraz podejrzany fragment z MAX232, kondensatorami i tranzystorami przy INT1/A2 [#739363][#739671] Jeden z uczestników napisał też, że przerobił projekt z gazety, poprawił go i udostępnia własny schemat oraz layout Eagle [#804676] Jeśli chcesz po prostu kupić gotowe rozwiązanie, ktoś potwierdził działanie JTAGa z republica.pl/vidiaq/avr_jt.html z najnowszym AVR Studio 4.09 build 338 [#740812]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 672138
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Poszukuję schematu układu do emulowania/debugowania AVRów przy pomocy złącza JTAG. Przy czym nie ma być to development board, tylko układ ze złączem JTAG do podłączenia do AVR. Dobrze by było, gdyby można to było obsługiwać z poziomu AVR Studio (czyli najlepiej jakiś ICE albo coś w tym rodzaju).
    W Internecie znalazłem tylko oferty komercyjne (ICE jest dosyć drogi), a mnie interesuje wykonanie czegoś takiego na własną rękę.
  • REKLAMA
  • #2 722906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 723042
    h-doc
    Poziom 27  
    wiem wiem - kilka dni po napisaniu tego posta zakupiłem EP. Zresztą pisałem już o tym. W dziale download Elektrody projekty JTAG są (moim skromnym zdaniem) niewiele warte.
    Lepiej powiedz, gdzie można kupić gotwą płytkę albo kit, bo jak na razie w sklepie AVT tego nie mają).
  • REKLAMA
  • #4 723122
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Zgadzam się co do projektów z download, co do ich działania nie ma z tym problemu, albowiem po prostu nie działają! Boot Strap Loader dla Megi16 nie staruje odpowiednio, sprawdzałem na dwóch egzemplarzach i nic, a mega 163 jest niedostępna.

O dziwo jest człowiek który wykonał Jtag-ONCE wg. podobnego projektu dla AVR i chwali się że działa,
    znajdziesz go na allegro, sprzedaje zrobionego za 135zł, sprzedaje go już jakieś 2 miesiące, więc jeśli nie chce Ci się babrać z robieniem własnego, może daj mu zarobić :)

Co do projektu z EP, płytki będą dostępne, ale wraz z następnym numerem, a odnośnie zakupów w Sklepie AVT, to chyba szybciej na piechote dojdziesz do ich siedziby (z dowolnego miejsca w kraju!) nim oni przyślą kit, miesiąc czekania przy priorytecie to norma, ale wydaje się że projekt, którego oryginał chodził na dwuch prockach (2313 i Mega16) jest dość dopracowany, chociaż przyznam się że po przepisaniu bsl z gazety, nie udało mi się go odpalić, ale najpewniej ze względu na to że sam robiłem płytkę :)

Także widze dla Ciebie dwa wyjścia:
    - kupić na allegro (nie polecam, wersja bez bufora 74*244, łatwo uwalić porty)
    - poczekać na kolejne wydanie EP (jeszcze dwa-trzy tygodnie)
  • #6 724382
    McRancor
    Pierwsza strona - żywcem zerżnięte od bułgarów :)
    to to z download

Druga strona to też nic innego jak zwałka i to od sąsiadów z południa!
    http://www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=438

Widząc te ceny i wyposażenie, zdecydowanie czekam na nową EP, ten projekt nie dojż że działa z nowymi AVR STUDIO (czego bym się nie spodziewał po w/w) to jakoś wygląda i ma troche elektroniki, a nie mege i maxa!
  • #7 724876
    h-doc
    Poziom 27  
    No właśnie, oba projekty są dziwnie podobne. Ale jeśli są sprzedawane komercyjnie, to pewnie działają. Chyba jednak lepiej faktycznie zaczekać na projekt z EP - z tego co widziałem, autor przysiadł nad tematem i chyba jego wersja będzie najodpowiedniejsza.
    Szukam również jakiegoś dobrego projektu programatora ISP kompatybilnego z AVR Studio (bo nie każdy AVR ma JTAGa) i chciałbym połączyć oba projekty w jeden, uniwersalny programator.
    Znalazłem taki projekcik:
    http://www.serasidis.gr/circuits/avr_isp/avr_isp.htm
    co o tym myślisz?
  • #8 725376
    McRancor
    Niezłe!

Kiedyś projekt avr-proga był w EP, ta wersja na 1200, tylko wiem że jest problem z dostaniem 1200,
    wydaje mi się że leprzym wyjściem byłoby zrobienie tego na 2313 (v3.0) który w wersji smd na allegro kosztuje 4zł :)

Tylko ja wstawiłbym maxa232 zamiast tych tranzystorków i diodów, no i kwarc zamiast generatora, max232 jest ogólnodostępny i możnaby wypuścić linie komunikacyjne na zewnątrz i kiedy nie korzystasz z programatora, używasz go jako translatora poziomów! wystarczyłoby dodać dwie zworki!

Można też zrobić stk200, ale on nie współpracuje bezpośrednio z avrstudio i trzeba by cudować

Chyba sam sobie nawet machne tego AVRProga!
  • #9 725760
    h-doc
    Poziom 27  
    No właśnie - w oczekiwaniu na nową EP chyba też machnę ten projekcik. Muszę tylko zamówić potrzebne elementy. Chyba masz rację z tym maxem - stosowanie tranzystorów to niepotrzebne obniżanie kosztów.
    Jak już coś polutujesz, to napisz jak Ci to działa.

pozdro!
  • #10 729162
    genetix
    Poziom 24  
    A jak wyglądają koszty zmontowania tego JTAG-a z AVT?
  • #11 729395
    h-doc
    Poziom 27  
    ATMEGA16 - dwadzieścia kilka pln
    74HC244 - 1 pln
    MAX232 - ??? tutaj duża rozpiętość cen
    LM7805 - 1 pln

reszta to typowe elementy bierne, złącza, tranzystory itd. Na moje oko koszt części powinien się zamknąć w 50 pln.
  • REKLAMA
  • #12 729726
    genetix
    Poziom 24  
    OK. ATmega jest zapewne zaprogramowane przez AVT więc można kupić u nich, czy da się zdobyć chociaż hexfile?
  • #13 729834
    h-doc
    Poziom 27  
    nie nie, program ładowany jest z AVR Studio (ponieważ każda nowa wersja AVR Studio uaktualnia sobie firmware ICE'a). Także jest kwestia tylko napisania i wczytania bootloadera, którego zresztą listing jest zawarty w czerwcowej EP.
  • #14 730828
    McRancor
    PANOWIE NĘDZA!!!!!
    W EP 7/2004 nie ma o JTAGu nic a nic!!!
    Ani płytek ani nawet wkładki z layoutami nie dali!!

Właśnie trzymam nowy numer i mnie skręca. można zamówić układ i płytke w avt, za odpowiednio 40 i 47zł.

Nie wiem jak wy, ale czuje się zrobiony w konia :/
    obiecywali że będzie, a tu nici! Teraz się nie dziwie że moje wykonanie tego ustrojstwa nie działało, zresztą na schemacie w ep 6/04 są głupie i mnogie błędy...
  • #15 738710
    h-doc
    Poziom 27  
    Również zaopatrzyłem się w nową EP i również się rozczarowałem. Chyba jaja sobie robią. Kupiłem specjalnie oba numery tylko dla tego JTAGa (zapłaciłem łącznie ok. 30pln) a tu takie coś...
    McRancor - jakie błędy dostrzegłeś w tym projekcie? Ja jeszcze mu się tak szczegółowo nie zdążyłem przyjrzeć.
  • #16 739363
    McRancor
    Podstawoowy błąd to dioda zasilania, gdyby ją wstawić tak jak proponują to niewiele by świeciła.
    Zrobiłem płytkę według tego schematu i wogóle nie działał mi interfejs 232, podejżewam że gdzieś tam są kabelki poobracane, ale nie wiem bo mi się dokładnie sprawdzać nie chciało, to już trzeci Jtag który robiłem i wszystkie kończyły się uwaleniem procesora Atmega16, chyba cholera na jakimś cieku wodnym mieszkam że takiego pecha mam.

Poza tym zmieniłem układ resetujący megę, na DS1813, bo wydaje mi się że jak się robi porządne urządzenie to powinno mieć też porządny reset
  • #17 739671
    h-doc
    Poziom 27  
    faktycznie - dioda LED sygnalizująca napięcie zasilające jest źle podłączona (i po co jest tam ten tranzystor?). Jeśli chodzi o MAXa, to wydaje się być ok, ale skoro piszesz, że nie działa, to może coś z tymi kondensatorami jest nie tak. W ogóle dziwny jest ten cały układ z tranzystorami podpięty do INT1 i A2.
  • REKLAMA
  • #19 741033
    genetix
    Poziom 24  
    :arrow: techkom
    Widziałem taki programator na giełdzie RTV w Krakowie. Był po 130 zł. Orientujesz się, czy ma możliwość zmiany własnego (programatora) oprogramowania przez AVRStudio?

h-doc napisał:

Znalazłem taki projekcik:
    http://www.serasidis.gr/circuits/avr_isp/avr_isp.htm
    co o tym myślisz?

zbudowałem ten programator (wersję na 2313+MAX232), ale nie mogę sobie poradzić z błędami odczytu pamięci FLASH.

Pod AVRStudio 4.09 programowanie i weryfikacja OK, natomiast podczas pojedynczego czytania FLASHA wywala błąd "Read failed". Pojedyncza weryfikacja działa OK.

Pod CodevisionAVR Chip Programmer pojawiają się błędy podczas
    odczytu i weryfikacji "AVRProg error reading FLASH"
    oraz podczas programowania:
    "AVRProg error leaving programming mode". oraz:
    "AVRProg error entering programming mode".
    Natomiast odczyt EEPROM jest OK.

Może wskazuje to na błędy transmisji dużych objętości (czyta EEPROM, a FLASH już nie). I trochę dziwi fakt zastosowania kwarcu 4.00MHz - nie nadaje się on do obsługi UART.

Czy komuś ten programator ruszył?
  • #20 742184
    McRancor
    Gdzieś na internecie znalazłem leprzy soft do 2313 na kwarcu 7,32 (tym typowo uartowym) tylko ma zamienione miso z mosi, chodzi bez problemów
  • #21 779575
    h-doc
    Poziom 27  
    Mały update - JTAG AVR opisany w EP jest już dostępny w sklepie internetowym wydawnictwa AVT. Mam zamiar zamówić płytkę i zobaczymy ile wart jest ten projekt.
  • #22 800152
    McRancor
    Ciekaw jestem czy w skład zestawu typu A czyli płytka drukowana, wchodzi stosownie zaprogramowana mega, bo jeśli nie, to żal...

97 zeta to troszkę sporo za płytke i mege...
    Na necie jest dużo fajnych projektów, temat uważam wciąż za otwarty!

Autor z EP pisze o podobnym projekcie na którym się wzorował, z drugim prockiem 2313 w roli czegośtam, przyznam się że nawet byłem na tej stronie, ale teraz nie moge jej odnaleźć, podrzuciłbykto linka?
  • #23 800221
    techkom
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Co do komercyjnych JTAGów, to wlasnie na stronie Propoxu pojawilo sie nowe urzadzenie: http://www.propox.com/products/t_99.html

Biorac pod uwage ze daja kable, oprogramowanie, dokumentacje i jakis tam support techniczny, to cena nie wydaje sie wygorowana

Pozdrawiam

Marek
  • #24 801050
    h-doc
    Poziom 27  
    Witam ponownie.
    A jednak AVT to szmaciarze - 3 posty wyżej pisałem, że w końcu pojawił się JTAG AVR w sklepie internetowym AVT. Zamówiłem. Prawie natychmiast dostałem e-mail z potwierdzeniem. Czekam na przesyłkę ponad tydzień i nic. Dzwonię do AVT i pytam się co i jak. A gościu mi mówi, że oni tego JTAGa nie mają i będzie pewnie dopiero we wrześniu. Tak mnie zatkało, że nawet go nie opieprzyłem. Powiedzcie mi po co umieszczają w sklepie towar, którego nie mają i w najbliższym czasie mieć nie będą???
  • #25 802865
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    McRancor napisał:
    (...) 97 zeta to troszkę sporo za płytke i mege (...)

Pomijając to co napisał h-doc na temat dostępności w AVT to cena za płytkę i zaprogramowany układ oraz dokumentację wynosi 47 zł a nie 97, to spora różnica. Co do ofery Propox zadałem im pytanie zobaczymu co odpowiedzą na temat dostawy, a cena za całość to 194zł.
  • #26 803220
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Z AVT to standard, oby tylko ta we wrześniu była zrobiona bez błędów.
    A tak przy okazji, będzie ktoś robił tą płytkę we własnym zakresie, jeśli tak to jestem zainteresowany.
  • #27 804676
    McRancor
    Co do ceny z AVT, skoro 47 za całość to faktycznie bardzo przyzwoicie, szkoda tylko że dopiero we wrześniu, miejmy nadzieję że tego roku! (dlaczego ci którzy mieli do czynienia z AVT wcale się nie śmieją..? )

Ja zrobiłem płytkę we własnym zakresie, tzn. przeryłem projekt z gazety, poprawiłem i wytrawiłem, dla chętnych załącznik w eagle, schemat i wzór płytki, jeśli ktoś zauważył błąd, albo cosik uleprzy proszę o kontakt! Chyba że chodzi o zamówienie "gdzieś" gotowych płytek, wtedy chętnie się podłączam!
    Załączniki:
    • Jtag.zip (73.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 957306
    McRancor
    Panowie SZOK!

Już przyszedł zamówiony przeze mnie Jtag AVR z AVT!
    Spójrzcie na daty! Normalnie chłopaki z AVT dają rade!!!!

A nawiasem mówiąc emulator chodzi bardzo ładnie nawet z najnowszym AVR Studio!!
    Zamawiajcie już dziś, a jest szansa że w TYM roku (!!!) się pobawicie! :)
  • #29 957401
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Jestem zielony w avr wic stąd to pytanie czy avt-560 wsułpracuje z avrstudio bez problemów i które konkretnie avry moge nim programować może bedzie szybciej napisać których nie moge. i jakie ten układ daje mi możliwości byłbym wdzieczny za duży opis zaczynam wiec jestem zielony. Czy za pomocą isp można blokować odczyt programu ?
  • #30 957813
    h-doc
    Poziom 27  
    tak tak, też mi przysłali. Płytkę zamówiłem w sierpniu a paczka przyszła pod koniec listopada - tragedia!
    Jeszcze nie zdążyłem tej płytki do końca polutować, ale cieszę się, że wszystko działa jak trzeba (wg relacji McRancor).
    A tak przy okazji - zastanawiam się, czy nie przerobić tego JTAGa tak, żeby chodził również z układami zasilanymi 3,3V. Co o tym sądzicie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu własnego emulatora/debuggera AVR z interfejsem JTAG kompatybilnego z AVR Studio, który nie byłby gotową płytką developerską, lecz samodzielnym układem złącza JTAG. Użytkownicy wskazują na projekty publikowane w Elektronice Praktycznej (EP) oraz w dziale download Elektrody, jednak wiele z nich ma błędy i nie działa poprawnie, zwłaszcza bootloader dla ATmega16. Pojawiły się też komercyjne oferty JTAG-ONCE i zestawów AVT, choć dostępność i czas realizacji zamówień były problematyczne. Koszt budowy własnego emulatora oscyluje wokół 50 zł za części, w tym ATmega16, MAX232, 74HC244 i LM7805. Wskazano na problemy z układem resetu i interfejsem RS232, proponując zamianę tranzystorów na układ MAX232 oraz zastosowanie kwarcu zamiast generatora. Dyskutowano także o kompatybilności z różnymi napięciami zasilania (5V i 3,3V), gdzie zaproponowano użycie układu SN74LVC2T45DCT do translacji poziomów logicznych. Pojawiły się pytania o możliwość debugowania programów w środowiskach IAR i WINAVR oraz o problemy z wgrywaniem firmware'u (upgrade.ebn). W końcu użytkownicy potwierdzili działanie emulatora z najnowszym AVR Studio 4.09 i 4.10, choć z zastrzeżeniem konieczności poprawnego lutowania i konfiguracji fuse bitów. Komercyjne rozwiązania, takie jak zestaw Propox T-99, oferują pełne wsparcie, ale w wyższej cenie. Temat pozostaje otwarty, z możliwością samodzielnego wykonania i modyfikacji projektów dostępnych w EP i internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA