logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzone schematy JTAG do Atmega z AVRStudio 4 - czy ktoś uruchomił?

_Matik_ 27 Paź 2005 19:45 1575 3
REKLAMA
  • #1 1933178
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Hej,
    Wiem ze temat byl juz wiele razy poruszany... i chyba rownie wiele razy dyskusje konczyly sie bez zadowalajacych rezultatow.
    Przejrzalem watki z forum i dzial download ale nigdzie nie znalazlem schematow i oprogramowania do budowy JTAGA ktorych przydatność moglby ktos potwierdzic (wszedzie pojawialy sie glosy ze nie dziala, wiekszosc postow byla datowana na ponad rok wstecz).
    Chcialbym zbudowac programator do debugowania w systemie prockow Atmega przy pomocy programu AVRStudio 4.
    W zwiazku z tym mam pytanie czy komus udalo sie cos takiego uruchomic? Moze macie jakies sprawdzone schematy i wsady do takiego programatora?

p.s. Zastanawiam sie czemu nikomu nie udalo sie sklonowac oryginalnego JTAGICE np. metoda reverse engineringu. W koncu juz nie takie rzeczy ludzie robili...
  • REKLAMA
  • #2 1933935
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Reverse enginering? Co ty pleciesz, od razu widać że mizernie szukałeś, w sieci jest pełno rozwiązań

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic139543.html

Tu o tym z avt, sam się chwaliłem że działa i tak jest do dziś!
    Albo kup gotowca w propoxie.
  • REKLAMA
  • #3 1934026
    _Matik_
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    McRancor: mowiac o reverse engineringu mialem na mysli poznanie dzialania JTAGA na podstawie analizy tego co sie pojawia na liniach komunikacji JTAG->uC bo chyba nie ma do tego zadnej dokumentacji... i to jedyny pomysl jaki mi przyszedl do glowy zeby zrobic jakiegos klona oryginalnego JTAGA. No bo jesli (a zakladam ze tak jest) nie da sie zczytac programu z ukladu ktory siedzi w oryginalnej wersji tego programatora to jak inaczej?

Dzieki za linka, rozumiem ze chodzi o ten plik ktory wystawiles w tym poscie. Zaraz obczaje
  • #4 1934734
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Nie chodzi o ten link tylko o kit z elektroniki praktycznej. Dokumentacja jest, nawet do Jtagice mkII i na tym forum nawet są linki, tylko poszukać.

Nie da się odczytać, ale nie trzeba, bo avrstudio sam go zaprogramuuje oryginalnym wsadem, wystarczy tylko właściwy bootloader, który nie jest na forum EP i tutaj pewnie też...

Generalnie każdy kto potrzebuje takiego urządzenia już je ma, bo zbudować to bardzo łatwo.
REKLAMA