logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór DVD z HDMI, dźwiękiem 5.1 i obsługą wielu formatów - jak podłączyć?

thevice 19 Sie 2009 12:45 2246 5
REKLAMA
  • #1 6909333
    thevice
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Cześć. Poszukuję DVD :) oto moja lista wymagań:

- odtwarzanie formatów DVD, Divx, mp3, jpg, itd, itp. Im więcej tym lepiej.
    - tolerancja na płyty +, -, RW
    - obraz 780/dźwięk 5.1
    - polskie czcionki
    - USB 2.0
    - cena: 500 i okolice
    - HDMI - i tutaj mam pytanie. Tylko nie smiać się ze mnie proszę :)
    Zestaw kina domowego w uproszczeniu to TV, DVD, amplituner i głośniki. Nie potrafię skumać połączeń dźwięk 5.1 i obrazu przez HDMI.
    Odtwarzacze DVD mają zwykle jedno wyjście HDMI (konieczne - jak się mylę to poprawcie - do dźwięku 5.1). Jako że ono obsługuje i obraz i dźwięk, jakby nie liczyć, pryzdąłoby się jeszcze jedno. No bo tak: po mojemu: obraz idzie po HDMI z DVD do telewizora. Co z dźwiękiem? Opcja druga - dajemy HDMI z DVD na ampli - dźwięk mamy, co z obrazem? Czy amplituner przekazuje jakoś obraz do TV? Czy dźwięk 5.1 z DVD można przekazać do ampli jakimś innym wyjściem (optyczne)? Niech mi ktoś wyjaśni, bo już wariuję.

No i co z DVD? Znajdzie się co? :)

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6909503
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    1. Hdmi do tv a dzwiek do ampli optykiem badz coaxem.
    2. Hdmi do ampli, z ampli do tv tez po HDMI. Jesli ampli ma wejscie hdmi to ma i wyjscie.

Mialem podobne wymagania i kupilem pioneera DV410. Wada jest taka, ze nie odtwarza plikow wiekszych jak 2gb ale poza tym nie spotkalem sie jeszcze zebym nie mial dzwieku albo obrazu na czyms.
  • REKLAMA
  • #3 6909647
    thevice
    Poziom 13  
    Dzięki. Czyli przesyłanie dźwięku po optycznym lub coaxial nie przerobi 'oryginalnego' 5.1 z DVD na stereo / pseudo-kwadro? Wiesz może jak to wygląda w Twoim odtwarzaczu?
  • REKLAMA
  • #4 6910207
    basstec
    Poziom 34  
    W przypadku podlaczenia dzwieku optykiem lub coaxem dekodowaniem dzwieku zajmuje sie amplituner wiec nic sie nie traci ani nie zmienia. DVD poprostu przekazuje nieobrobiony, zakodowany cyfrowo dzwiek do amplitunera a ten zajmuje sie reszta.
  • REKLAMA
  • #5 6911773
    thevice
    Poziom 13  
    wszystko wiem. Dzięki.

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie co do DVD, to oczywiście zapraszam :)

pozdrawiam.
  • #6 6913223
    basstec
    Poziom 34  
    Jak masz tv lcd czy plazme to moze dozbieraj kilka pln i pakuk sobie bluraya LG 370, odtwarza bluraye, divx, dvd, i do tego MKV do 1080P. W sumie super kombajn, mozna poczytac troche o nim na forach HD, cena ok 800-900zl. Teraz troche nawet zaluje, ze kilka miesiecy temu kupilem tego pionka bo wolal bym dozbierac do BR LG chociaz z zakupu jestem bardzo zadowolony a BR kupi sie w przyszlym roczku moze :)
REKLAMA