logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu na kamerach przy dłuższych kablach - jak rozwiązać?

chicken007 19 Sie 2009 14:41 4805 6
  • #1 6909711
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Witam. Mam taki mały problem, na placu monitorowanym zamontowałem 5 kamer takiego samego typu. trzy z nich są na długości ok. 30m. czwarta na ok.60( z nią jest problem) i piąta na 100m.( z nią też jest problem). Na obrazie są dwie poziome linie grubości ok2cm, które przechodzą z góry na dół do tego od czasu do czasu obraz na nich przeskakuje. w międzyczasie zamontowałem jeszcze dwie na odcinkach 100m. tylko że te dwie mają zasilacze zamontowane przy sobie i jedna z nich zachowuje się tak jak tamte trzy. Teraz tak, jak wypnę z rejestratora kabel i podepne bezpośrednio do telewizorka to obraz jest ładny. Wygląda to tak jakby na kablu był spadek a rejestrator miał za małą czułość ale dziwne jest to że ta druga kamerka na 100m. działa ok. zamontowałem ją zamiast tej , która nie działała i też nie chodzi więc myślałem że to wina kabla. Kabel jest bitnera ekranowany dodatkową folią. Przywiozłem rolkę 200m kabla bez folii ale zato w ekranie miedzianym, nie rozwijając jej podpiąłem do rejestratora i kamerki, która nie działała i wszystko jest ok. Nie zastanawiając się wymieniłem kable na ten nowy i tu porażka, dalej to samo. Zasilaczy podstawiałem już xxxx. Dziwi mnie dlaczego na 200m. kamera chodzi ok a jak ten sam kabel przytnę do długości ok90m to już nie chodzi tylko wygina obraz. Po prostu już nie mam pomysłów.
  • #2 6909764
    darecky_malbork
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam , problem tkwi że zasilasz kamery z różnych faz.
    Problem uziemienia w kamerach. Błędy w prowadzeniu masy mogą prowadzić do pogorszenia jakości, np. pojawienia się pasów pochodzących od przydźwięku sieci. Masy sygnałowe powinny łączyć się w urządzeniu typu zmieniacz. Nie należy łączyć ze sobą mas sygnałowych np. przy kamerach. Bardzo ważne jest także rozdzielenie masy zasilania od masy sygnałowej, czyli unikanie wykorzystywania w tym celu jednego przewodu.
    Osobnym tematem jest uziemianie metalowych obudów zewnętrznych, które jest obowiązkowe, jeśli kamera jest zasilana napięciem przemiennym 230V. Ze względu na różnice faz, jest niedopuszczalne łączenie masy sygnałowej z obudową kamery, dlatego zalecane jest stosowanie obudów pozwalających na galwaniczną izolację mas sygnałowych (w tym obudowy kamery)
    od masy obudowy.
    taki separator powinien pomóc http://elektronik.redcart.pl/p/107/423625/GL0...0wizyjnego%20złącza%20BNC%20kabel%2010cm.html
    pozdrawiam
  • #3 6909842
    chicken007
    Poziom 26  
    Tylko, że kamery mają osobny przewód zasilający +/- i pięć kamer jest podpiętych pod jeden zasilacz z czego dwie kamery właśnie tak się zachowują. Zasilanie kamer z różnych faz to może być ale w tych kamerach którym zamontowałem zasilacze osobne zaraz przy nich.( są dwie na osobnych i jedna z nich ma te problemy więc to może właśnie ten problem). Popróbuje jeszcze z tym uziemieniem.
  • #4 6909950
    marcelon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    a jak podłączałeś pod ten krążek 200mb to zasilanie do kamery dawałeś pewnie z zasilacza obok , sprawdz jakie masz napięcie przy tych dwóch kamerach z pasami, ja stawiam na to , że jest za niskie i stąd te pasy no i zasilacz jakiej mocy bo może być za słaby
  • #5 6910106
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Według mnie masz jakiś problem z masą. No chyba że masz aż tak silne zakłócenia (50Hz i harmoniczne) że się nakładają na impulsy synchronizacji. Rejestrator uziemiony?
  • #6 6912227
    chicken007
    Poziom 26  
    Jak sprawdzałem na tych 200m to rejestrator i zasilacz kamery były wpięte do jednego przedłużacza więc ta kamera pewnie ma problem właśnie z tym, że jest na innej fazie. ale pozostałe dwie, które są zasilane ze wspólnego zasilacza mają po ok12,3V zasilacz ma wydajność 5,2A. Rejestratora nie uziemiłem bo jest na strychu i nie mam tam nigdzie pewnego uziemienia. Spróbuje jakimś kablem pociągnąć do jakiegoś kaloryfera na dole.
  • #7 6917338
    chicken007
    Poziom 26  
    Problem rozwiązany. Rejestrator uziemiłem ale to nic nie dało. Ta kamerka, która miała zamontowany zasilacz obok siebie była przykręcona do ściany z blachy, która była uziemiona, odizolowałem obudowę kamery od tej ściany i cudo kamerka śmiga. To samo zrobiłem z kamerą zamontowaną na słupie, który był przykręcony do ściany z blachy innego magazynu. Odizolowanie tych kamer pomogło tej trzeciej i teraz wszystko śmiga jak należy.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam. Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył zakłóceń obrazu na kamerach CCTV przy dłuższych kablach (60m i 100m), objawiających się poziomymi liniami i przeskokami obrazu. Kamery były zasilane z jednego zasilacza, jednak niektóre miały zasilacze lokalne. Przyczyną zakłóceń okazały się problemy z uziemieniem i masą sygnałową, a także galwaniczne połączenie metalowych obudów kamer z uziemionymi elementami konstrukcyjnymi (ścianami z blachy). Zalecano stosowanie separacji mas sygnałowych i zasilania, unikanie łączenia mas sygnałowych między kamerami oraz stosowanie pasywnych separatorów galwanicznych sygnału wideo. Ostateczne rozwiązanie polegało na odizolowaniu obudów kamer od uziemionych metalowych powierzchni, co wyeliminowało zakłócenia i poprawiło jakość obrazu. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność uziemienia rejestratora oraz sprawdzenie stabilności napięcia zasilania kamer przy długich kablach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA