logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T20 - poszukuję brakujących sterowników

akira5 19 Sie 2009 15:31 4528 18
  • #1 6909874
    akira5
    Poziom 10  
    Witam. Niedawno otrzymałem laptop IBM T20. Zainstalowałem na nim Win Xp. System sam znalazł sterowniki do dźwięku. Stery do grafiki musiałem szukać sam. Ale nadal system wyświetla, że brakuje 3 sterowników. Nie wiem do czego one są potrzebne i dlatego załączam obrazek.

Wszystkie sterowniki do tego laptopa znajduja się pod tym linkiem:
    Link

Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc
  • #2 6909895
    grzechu@
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Fraza "nieznane urządzenie" dużo nie mówi, jakbyś wkleił screeny z zakładek szczegóły każdego urządzenia, to by już coś więcej powiedziało.
  • #3 6909925
    akira5
    Poziom 10  
    Mi tez nie wiele mówi :D Ale Port Szeregowy PCI widać wyraźnie. Może na początek do niego znajdziemy sterowniki na stronie (niżej podałem link). Screeny z zakładek? Wyjaśnij mi proszę jak dla laika jak mam je zrobić i co masz tak naprawdę na myśli.
  • #4 6910268
    grzechu@
    Poziom 17  
    Wejdź w menedżer urządzeń, kliknij 2x w nieznane urządzenie i przejdź na zakładkę szczegóły zrób screena i umieść na forum.
  • #5 6911063
    akira5
    Poziom 10  
    Załączam screeny:

Mam nadzieje, że pomogły
  • #6 6911416
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6911480
    akira5
    Poziom 10  
    Kolega prosił o screeny. Ale ja nie wiem jak identyfikatory interpretować. Na stronie producenta są sterowniki do kilku modemów.

Podaje link niżej:
    Link
  • #8 6911577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6911591
    akira5
    Poziom 10  
    3Com, Xircom, Lucent. Więc, które mam wybrać?

A co z dwoma sterownikami?
  • Pomocny post
    #10 6911600
    grzechu@
    Poziom 17  
    Cytat:
    Po co zaraz screeny? Nie wystarczą koledze same identyfikatory urządzeń?
    Pewnie, że wystarczą, proszę o screeny z przyzwyczajenia, jest mniej tłumaczenia o co mi chodzi.

Tu masz swój modem: http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/license.do?filename=mobiles/mdcbin2k.exe

+ACPI http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/license.do?filename=mobiles/6hku06ww.exe
  • #11 6911699
    akira5
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki. Zainstalowałem te oba sterowniki i jest oki.

Został mi ostatni czyli:
  • #12 6911763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6911778
    akira5
    Poziom 10  
    Cóż jak klikam to pobiera mi Driver Detective. Raczej ten sterownik powinien być na stronie producenta. Link podałem wyżej
  • #14 6911837
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6911874
    akira5
    Poziom 10  
    Raczej tak. W opisie jest napisane, że posiada.

Specyfikacja laptopa:
    Link
  • #16 6912856
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zainstaluj IBM Thinkpad Fast Infrared Port i wykrzyknik zniknie.
  • #17 6913157
    akira5
    Poziom 10  
    Miło by było gdybyś podał link do tego sterownika bo na stronie IBM go nie widze
  • #18 6913177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 6913209
    akira5
    Poziom 10  
    Wiem, że wystarczy ale na każdej stronie na której niby jest sterownik i klikam download to prowadzi mnie na serwis IBM do działu szukaj. Na którym ciężko coś znaleźć.

Nie wiem czy go znajdę. Powinien być na stronie IBM poświęconej modelowi T20 ale nic takiego tam nie widzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz laptopa IBM ThinkPad T20 zainstalował system Windows XP, który samodzielnie wykrył i zainstalował sterowniki do dźwięku, natomiast sterowniki do grafiki musiał znaleźć samodzielnie. Pozostały trzy nieznane urządzenia bez sterowników. Po konsultacji i przesłaniu zrzutów ekranu z menedżera urządzeń ustalono, że jedno z nich to port szeregowy PCI, a kolejne to modem oraz port podczerwieni. Sterowniki do modemu zidentyfikowano jako Xircom and Intel Mini PCI combo card, a do portu podczerwieni zalecano instalację sterownika IBM ThinkPad Fast Infrared Port. Podano linki do oficjalnych sterowników modemu oraz ACPI ze strony IBM. Problem z ostatnim sterownikiem rozwiązano poprzez instalację sterownika portu podczerwieni, jednak użytkownik miał trudności ze znalezieniem go na stronie IBM, gdyż dostępne linki prowadziły do wyszukiwarki zamiast bezpośredniego pobrania. Ostatecznie zalecano wyszukanie sterownika portu podczerwieni przez Google.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA