logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BitComet i zacinki na kilka sekund po czym działa normalnie

jarulli 20 Sie 2009 15:22 2865 15
REKLAMA
  • #1 6913659
    jarulli
    Poziom 10  
    Witam ,posiadam następujący problem.Podczas działania programu bitcomet nie mogę grać i słuchać muzyki. Komputer wydaje dziwne odgłosy zacina się na parę sekund ,po czym działa normalnie, i taka akcja co kilkanaście sekund, zacina się wtedy w jet audio, podczas surfowania w internecie też tak samo jest wtedy, czy to wina zasilacza? napięcia?

Mierzyłem miernikiem i są w porządku, czy też czego innego?
    Moja konfiguracja:
    procesor-athlon x2 64, 6000+, 3,1 ghz,
    płyta asus m2npv-mw,
    karta graf asus ati radeon hd 4770,
    2 dyski twarde,
    2 stacje dysków,
    1 karta dzwiękowa sound blaster,
    zasilacz tagan 380W,
    4 gb ram.

Dodam że zmieniałem procesor z 3800+ ,2 ghz na 6000+ i 3,1 GHz czyżby to wina bitcometa? Jak go wyłączę to problem znika.

W trybie natychmiastowym popraw post!
    Zdania rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką.
    Tytuł również do poprawy - regulamin p. 11
    mat_ed
  • REKLAMA
  • #2 6913686
    xanio
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Możliwe, program bitcomet ostro wykorzystuje dysk twardy, i ten dostęp kłóci się z przerwaniami karty dźwiękowej.
    Spróbuj:
    - sprawdzić czy masz zainstalowane sterowniki do kontrolera dysku twardego
    - zmniejszyć ilość połączeń przychodzących i wychodzących w programie BitComet
  • #3 6914356
    sev07
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dlaczego się dziwisz że nie możesz korzystać z internetu? Oczywiste jest że podczas działania programu p2p internet zwolni, nawet jak pobiera z małą prędkością, bo szuka źródeł. I popraw ten post bo nie rozumiem co piszesz!

Dodano po 1 [minuty]:

Po za tym, BitComet zapisuje pobrane dane raz na jakiś czas, wtedy dosyć mocno wykorzystuje dysk twardy. Prawdopodobnie stąd te odgłosy.
  • REKLAMA
  • #4 6923080
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    BitComet to straszny zamulacz systemu i łącza internetowego, polecam µTorrent.
  • #5 6923447
    jarulli
    Poziom 10  
    Ale utorrent wolniejszy na łączu z vectry,do neostrady używałem utorrenta
  • #6 6923737
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Zasilacz Tagan 380W fajna sprawa, ale to niestety chyba jego wina jest, gdyż Radeon HD4770 wymaga minimum 450W zasilacza wg producenta. Widać że przy normalnej pracy zasialacz wyrabia, ale jak coś zacznie "męczyć" kartę graficzną to traci na stabilności, jeśli masz możliwość wypróbuj mocniejszy zasilacz >450W. Przy tej karcie to nawet bym spróbował coś w okolicy ~600W jeśli myślisz o maksymalnym wykorzystaniu sprzętu do grania.
  • #7 6926342
    jarulli
    Poziom 10  
    właśnie się zastanawiam czy to nie jego wina
  • #8 6926350
    xanio
    Poziom 27  
    gdyby zasilacz "nie wydalał" to by prawdopodobnie były dodatkowe objawy typu spontanicznego wyłączania się twardego dysku, restartów itp...
  • REKLAMA
  • #9 6926367
    jarulli
    Poziom 10  
    Nie, nie mam restartów ,ani dysk się także nie wyłącza.
  • #10 6926424
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    no dobrze, ale karta graficzna w trybie DOS, czy normalnej pracy windows nie pobiera max mocy, co czyni podczas gier/oglądania filmów i tu może tkwić problem braku mocy z zasilacza
  • #11 6926556
    xanio
    Poziom 27  
    DeDua: i uważasz, że w tym momencie (większego obciążenia grafiką) akurat brakuje mocy zasilacza na kartę dźwiękową, tak?

Jeżeli problem występuje podczas działającego w tle programu P2P a bez niego, zarówno podczas zwykłej pracy jak i grania w wymagające gry 3D, zacinanie muzyki nie występuję, jest moim skromnym zdaniem niemal pewne, że problem powoduje zbyt częsty (lub niewłaściwy w przypadku źle zainstalowanych sterowników) dostęp do dysku.
  • REKLAMA
  • #13 6929652
    xanio
    Poziom 27  
    Czyli tak jak mówiłem na początku: sprawdzić czy są zainstalowane sterowniki do kontrolera dysku i zmniejszyć ilość połączeń w programie P2P
  • #14 6941373
    jarulli
    Poziom 10  
    Sterowniki do kontrolera dysku..1 raz słyszę o czymś takim...jak to sprawdzić?

Dodano po 43 [minuty]:

i dlaczego jest audio nie odtwarza muzyki mp3 z dysku twardego podczas sciągania plików programem utorrent?

Dodano po 7 [minuty]:

A więc zreasujmy.....Dlaczego podczas działania programu -utorrent- nie działa mi program jet audio?nie odtwarza pików mp3 z dysku twardego.2 pytanie-dlaczego podczas działania programu bitcomet nie mogę odtwarzać plików mp3 ponieważ zacina się dżwięk i internet też na parę sekund,po czym się odblokowywuje i tak co chwile i na przemian.
  • #15 6942020
    xanio
    Poziom 27  
    Chłopie, witki opadają!

Spróbuję na szybko odpisać ale uważam, że powinieneś wykazać trochę inicjatywy a nie tylko czekać na przysłowiową kawę na ławie.

Kontroler twardego dysku (SATA/IDE/SCSI itp) to urządzenie w Twoim komputerze, które pośredniczy w transferze między dyskiem twardym a np. pamięcią komputera. W dzisiejszych czasach, kontroler ten zazwyczaj znajduje się na płycie głównej. Jeżeli nie masz do niego zainstalowanych sterowników to może na przykład nie działać z pełną prędkością i powodować spowolnienie komputera w momencie dostępu do dysku.

Programy P2P bardzo intensywnie korzystają z twardego dysku: ciągle czytają udostępniane pliki i zapisują pliki, które ściągasz.
    Jeżeli podłączy się do Ciebie dużo użytkowników i pobierają pliki albo też pobierasz pliki od wielu ludzi, ilość operacji IO jest na tyle duża, że komputer nie jest w stanie obsłużyć wszystkiego na raz i cierpi na tym na przykład dźwięk: jego obsługa również zużywa pewną ilość czasu procesora a także wymaga dość regularnego dostępu do dysku. Problem może być zwielokrotniony w przypadku karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną: może ona korzystać z tych samych przerwań co inne urządzenia.

Zobacz w managerze urządzeń (właściwości systemu) czy nie masz jakiś nieznanych urządzeń. Sterowniki do kontrolera twardego dysku dołączane są zazwyczaj na krążku do płyty głównej. Możesz też spróbować pobrać najnowsze sterowniki do plyty głównej ze strony producenta.

Ponadto, nawet jeśli nie masz problemów ze sterownikiem, możliwe, że ilość operacji IO jest na tyle duża, że i tak dźwięk będzie szarpał.

Poza tym mówiłem, żebyś zmniejszył max ilość połączeń we i wy w programie P2P
  • #16 6942100
    jarulli
    Poziom 10  
    zmniejszyłem wysyłanie na 1kb/s ,pobieranie nie...to porazka czasowa

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że podczas działania programu BitComet komputer doświadcza krótkich zacięć dźwięku i spowolnień systemu, co uniemożliwia jednoczesne granie i słuchanie muzyki. Objawy te pojawiają się co kilkanaście sekund i dotyczą również odtwarzacza Jet Audio oraz przeglądania internetu. Dyskusja wskazuje, że BitComet intensywnie wykorzystuje dysk twardy, co może powodować konflikty z przerwaniami karty dźwiękowej i przeciążenie kontrolera dysku. Zaleca się sprawdzenie i aktualizację sterowników kontrolera dysku twardego oraz zmniejszenie liczby połączeń w programie P2P, aby ograniczyć operacje wejścia/wyjścia na dysku. Wątpliwości dotyczą także zasilacza Tagan 380W, który może być niewystarczający dla karty graficznej Asus ATI Radeon HD 4770, wymagającej minimum 450W, co może wpływać na stabilność systemu przy większym obciążeniu. Jednak brak restartów i wyłączania dysku sugeruje, że zasilacz nie jest główną przyczyną problemu. Wskazano również alternatywę w postaci klienta µTorrent, choć autor zauważa różnice w prędkości działania na różnych łączach internetowych. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z intensywnego dostępu do dysku twardego przez BitComet i niewłaściwych lub brakujących sterowników kontrolera dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA