logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange FreeDom Pro w Grodzisku Wlkp. - opinie o zasięgu i alternatywy CDMA

laseroz 22 Sie 2009 10:46 5239 6
REKLAMA
  • #1 6920076
    laseroz
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie
    W najbliższym czasie czeka mnie przeprowadzka do małego, niskiego osiedla otoczonego lasem. Jako, że łatwiej obejść mi się bez telewizji aniżeli internetu szukam możliwości połączenia z siecią WEB. Pomimo, że mam łącza TPSA zrezygnowałem z Neostrady; telefonu stacjonarnego nie potrzebuję a nie zamierzam płacić złodziejskiej opłaty za utrzymanie łącza. Zainteresowałem się szerzej ofertą Orange FreeDom Pro, bazującą na CDMA. Mieszkam w Grodzisku Wielkopolskim i na podstawie strony http://mapa.btsearch.pl/ wychodzi na to, że najbliższa stacja nadawcza znajdowałaby się ok 4-5 km od osiedla na którym zamieszkam. Chciałbym się spytać użytkowników OFD Pro ocenę możliwosci skorzystania z tego produktu Orange w warunkach, które przedstawiłem powyżej. Mile widziane również rozwiązania alternatywne, bazujące na CDMA oraz innych bezprzewodowych możliwości.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6920277
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Znajomy ma od jakiegoś czasu FreeDom Pro. Mimo niewielkiej odległości od nadajnika miał problemy ze stabilnością, a czasami nawet brak możliwości połączenia. Problem ze stabilnością rozwiązała zewnętrzna antena, znajdziesz bez problemu na Alledrogo wstawiając zapytanie Antena CDMA.
    Radiówka to zawsze jednak radiówka, IMHO w stosunku do ADSL zwykle chodzi mniej stabilnie, pingi z natury rzeczy wyższe i nierównomierne. Do przeglądania netu, poczty itp. jak najbardziej wystarcza, do pobierania plików też, o ile limit 3GB ci nie przeszkadza, ale z VoIP bywają problemy (próbowaliśmy co prawda tylko Skype). Z zalet to chyba najważniejsza jest ta, że po skonfigurowaniu i zarejestrowaniu SIMa modem możesz podłączyć przez normalny kabelek z wtyczkami RJ45, bez użerania się z USB i sterownikami. Dodatkowo AFAIK modem możesz zabrać ze sobą na drugi koniec Polski (np. na urlop) i też powinien działać.
  • REKLAMA
  • #3 6921434
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 492
    Na razie działa we wszystkich bazach ale mają zablokować ten "fiuczer". Na razie też jest mało userów na bazę czyli chodzi w miarę, później będzie to samo co w komórkach. Ja bym został na kablu, niestety drożej ale pewniej.
  • #4 6926287
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam,

ja bym polecała tylko wtedy , jak nie ma nic innego dostępnego . To jest prawda co piszą koledzy kabel to kabel. A na dodatek musisz się przygotować na niespodzianki ze strony routera i rozwiązywanie problemów. Opiszę jedną przygodę byś lepiej wiedział, co Cię może czekać.

Laptop i router MV410R, wifi. I niby wszystko jak zwykle , połączenie wifi jest, IP się pobrało, diody sygnału i połączenia na routerze się palą .. ale internetu nie ma. No to sprawdzam pingi. Ping do bramki - jest. Pingów do DNS-ów - nie ma. Klnę, łączę się kablem LAN i otwieram axessmanagera. Czekam .. urządzenie niedostępne.. Znowu klnę i już się prawie zabieram do przeinstalowania axessmanagera. Jednak po 5 min program w końcu wykrywa modem. Wchodzę w menu, otwieram zakładki (nic nie zmieniając). Program sygnalizuje nawiązanie połączenia z siecią . Sprawdzam pingi - działają. Przeglądarka - działa! Odłączam LAN, zamykam axessmanagera. Zostaję na wifi. Internet działa dalej. Dlaczego wykonane czynności pomogły nie wiem.
  • REKLAMA
  • #5 7011954
    adamt10
    Poziom 10  
    Nie polecam tego neta bardzo czesto spada mi transfer. Nie nadaje sie do sciagania plikow
  • REKLAMA
  • #6 7012170
    ameno25
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Bylem ostatnio u klienta , miał właśnie ten internet , niby 4Mbps , a speedtest.net pokazywał 256kbps . Ciągłe problemy z połączeniem , router orange beznadziejny .
  • #7 7014582
    agorny
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Nie pomyliłeś z orange freedom (BSA na linii TP)? We freedom pro masz w umowie 1M.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Orange FreeDom Pro, bazujący na technologii CDMA, jest rozważany jako alternatywa dla tradycyjnego łącza kablowego w obszarach o ograniczonym dostępie do internetu, takich jak małe osiedla otoczone lasem. Użytkownicy zgłaszają problemy ze stabilnością połączenia, nawet przy niewielkiej odległości od stacji bazowej (4-5 km), które częściowo można poprawić stosując zewnętrzne anteny CDMA. Transfer danych jest niestabilny, z częstymi spadkami prędkości, co ogranicza efektywność pobierania plików i korzystania z VoIP (np. Skype). Modem FreeDom Pro umożliwia podłączenie przez kabel RJ45, co ułatwia konfigurację i przenoszenie urządzenia. Router MV410R z WiFi może generować problemy z połączeniem, wymagając ręcznej interwencji w oprogramowaniu AxessManager. W porównaniu do ADSL, FreeDom Pro cechuje się wyższymi i nieregularnymi pingami oraz mniejszą stabilnością. Alternatywą pozostaje tradycyjny internet kablowy, który jest droższy, ale bardziej niezawodny. W ofercie FreeDom Pro prędkość nominalna wynosi 1 Mbps, a nie 4 Mbps, co jest mylone z innymi usługami Orange.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA