Zmieniony post z potrzebnymi wam informacjami do pomocy mi.
Niecierpliwie sie zeby zrobic to co mi juz proponowaliscie, wiec walne prosto z mostu do nowych pomocników: co ja mam zrobic zeby komp przestal mi chodzic coraz gorzej (radykalne róznice w pracy systemu sa coraz szybsze)? Wykluczam tu ponowna instalacje systemu operacyjnego.
Chcialbym wiedziec co móglbym jeszcze zrobic (to co zrobilem opisane nizej w tym poscie) zeby sytuacja sie poprawila a nie zeby tak system mulil sie coraz bardziej az do kompletnego dojscia do stanu nie do uzytku.
Naprawde dzieki za kazda pomoc lub nawet próbe pomocy.
Informacje o kompie
Intel(R)
Celeron(R) CPU 2.40GHz
2.40GHz, 504 Mo RAM
System operacyjny Microsoft Windows XP Pro, wersja 2002
Service Pack 3 (dziwne bo system (chyba przez ipconfig) wykrywa Service Pack1
)
Komputera uzywam sam
Ilosc procesów w 'ctrl+alt+del': 40+ (w tym 24 SYSTEMowe)
IP zewnetrzne, siec lokalna. Dawca internetu: Numéricable, dawniej nazywal sie Coditel (mieszkam w Belgii).
Aktualnie uzywam najnowszego IE (chyba przerzuce sie na firefoxa)
Co juz zrobilem z wasza pomoca i bez waszej pomocy
* Usunalem wiekszosc zbednych plików infekowalnych w 'Moje dokumenty'
* Czesto defragmentuje dysk (jeden z pomocników powiedzial ze czesto nie trzeba)
* Aktywnie usuwam cookiesy (jeden z pomocników powiedzial ze to zbedne)
* Usunalem 6 zagrozen Spybotem
* Antywirusy (AVG(trial) i Avast) nie wykrywaja zadnych wirusów, trojanów, malwarów... Avast posiada oslone rezydentna.
* Zodhaczykowalem przez msconfig pare mniej potrzebnych rzeczy: Adobe Reader, QuickTime, GoogleToolbarNotifier (nie wiem po co to), Java, TeaTimer (od Spybota)
* Oczyszcilem juz pare razy kompa i raz rejestr programem cCleaner
* Juz nie mam nic do usuniecia w "Dodaj i usun programy", bo to co zostalo jest mi potrzebne lub jest niezbedne.
* Usunalem startowe okno z napisem Zapraszamy
* Jestem w trakcie szukania pomocy w tych linkach:
http://b39.cal.pl/windows_xp.html i http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5989&st=0&
* Usunalem pare niepotrzebnych gier
* Zrobilem tak zeby Windows uruchamial i wylaczal sie klasycznymi okienkami.
* Szukam jak usunac pare skladników Windowsa (szczególnie takie jak gry). Usunalem juz NetMeeting
* Usunalem Avasta
* Zlapalem trojana, czytajcie post 28 Sie 2009 13:58
* Odkurzylem i troche poczyscilem pendzelkiem komputer. Temperatura juz nie jest krytyczna.
* Zeskanowalem komputer Malwarebytes' Anti-Malware'em. 3 malwary. Czekam na wasz odpowiedzi by wiedziec co robic dalej.
Jestem w trakcie skanowania Dr.Web CureIt'em
Wkrótce podziekowania
EDIT 26 sie 2009 15:49
Tego jeszcze nie bylo gdy pisalem ten temat. Co jakis czas caly ekran lub tylko aktywne okno sie blokuje na jakis moment. Trwa to od ok. 3 do 15 sekund (moze wiecej). Zdarzaja sie dziwne przypadki których nie moge zrozumiec.
EDIT 26 sie 2009 19:50
Uruchomilem ponownie komputer bo wlasnie zadna strona internetowa nie chciala mi sie odpalic (ogromnie dlugie ladowanie prowadzace do nikad). Po uruchomieniu komputer strasznie sie mulil, nie liczac problemu z ladowaniem stron.
EDIT 27 sie 2009 10:47
Przy uruchamianiu, czyli wtedy kiedy widac logo Windowsa, komp sie przycina na maksywalnie 5 sekund. Jednak komputer sie nie muli po uruchomieniu.
EDIT 27 sie 2009 12:12
Znowu blokuje sie caly ekran lub aktywne okno. Stalo sie tak jak tylko zainstalowalem UninstalNetMeeting i próbowalem go uruchomic. Zainstalowalem go z linku proponowanego przez jednego z pomocników. Link: http://b39.cal.pl/windows_xp.html
Niecierpliwie sie zeby zrobic to co mi juz proponowaliscie, wiec walne prosto z mostu do nowych pomocników: co ja mam zrobic zeby komp przestal mi chodzic coraz gorzej (radykalne róznice w pracy systemu sa coraz szybsze)? Wykluczam tu ponowna instalacje systemu operacyjnego.
Cytat:Internet sie wlacza coraz dluzej, a szczególnie pierwszy raz od uruchomienia komputera (mozna tak sobie czekac i czekac), gry dzialaja coraz gorzej (gra z podwójnie mniejszymi wymaganiami minimalnymi niz ma mój komputer a nie chodzi przy najslabszych ustawieniach graficznych (chodzi mi tu o pewna wyscigowa MMO)), ...
Chcialbym wiedziec co móglbym jeszcze zrobic (to co zrobilem opisane nizej w tym poscie) zeby sytuacja sie poprawila a nie zeby tak system mulil sie coraz bardziej az do kompletnego dojscia do stanu nie do uzytku.
Naprawde dzieki za kazda pomoc lub nawet próbe pomocy.
Informacje o kompie
Intel(R)
Celeron(R) CPU 2.40GHz
2.40GHz, 504 Mo RAM
System operacyjny Microsoft Windows XP Pro, wersja 2002
Service Pack 3 (dziwne bo system (chyba przez ipconfig) wykrywa Service Pack1
Komputera uzywam sam
Ilosc procesów w 'ctrl+alt+del': 40+ (w tym 24 SYSTEMowe)
IP zewnetrzne, siec lokalna. Dawca internetu: Numéricable, dawniej nazywal sie Coditel (mieszkam w Belgii).
Aktualnie uzywam najnowszego IE (chyba przerzuce sie na firefoxa)
Co juz zrobilem z wasza pomoca i bez waszej pomocy
* Usunalem wiekszosc zbednych plików infekowalnych w 'Moje dokumenty'
* Czesto defragmentuje dysk (jeden z pomocników powiedzial ze czesto nie trzeba)
* Aktywnie usuwam cookiesy (jeden z pomocników powiedzial ze to zbedne)
* Usunalem 6 zagrozen Spybotem
* Antywirusy (AVG(trial) i Avast) nie wykrywaja zadnych wirusów, trojanów, malwarów... Avast posiada oslone rezydentna.
* Zodhaczykowalem przez msconfig pare mniej potrzebnych rzeczy: Adobe Reader, QuickTime, GoogleToolbarNotifier (nie wiem po co to), Java, TeaTimer (od Spybota)
* Oczyszcilem juz pare razy kompa i raz rejestr programem cCleaner
* Juz nie mam nic do usuniecia w "Dodaj i usun programy", bo to co zostalo jest mi potrzebne lub jest niezbedne.
* Usunalem startowe okno z napisem Zapraszamy
* Jestem w trakcie szukania pomocy w tych linkach:
http://b39.cal.pl/windows_xp.html i http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5989&st=0&
* Usunalem pare niepotrzebnych gier
* Zrobilem tak zeby Windows uruchamial i wylaczal sie klasycznymi okienkami.
* Szukam jak usunac pare skladników Windowsa (szczególnie takie jak gry). Usunalem juz NetMeeting
* Usunalem Avasta
* Zlapalem trojana, czytajcie post 28 Sie 2009 13:58
* Odkurzylem i troche poczyscilem pendzelkiem komputer. Temperatura juz nie jest krytyczna.
* Zeskanowalem komputer Malwarebytes' Anti-Malware'em. 3 malwary. Czekam na wasz odpowiedzi by wiedziec co robic dalej.
Jestem w trakcie skanowania Dr.Web CureIt'em
Wkrótce podziekowania
EDIT 26 sie 2009 15:49
Tego jeszcze nie bylo gdy pisalem ten temat. Co jakis czas caly ekran lub tylko aktywne okno sie blokuje na jakis moment. Trwa to od ok. 3 do 15 sekund (moze wiecej). Zdarzaja sie dziwne przypadki których nie moge zrozumiec.
EDIT 26 sie 2009 19:50
Uruchomilem ponownie komputer bo wlasnie zadna strona internetowa nie chciala mi sie odpalic (ogromnie dlugie ladowanie prowadzace do nikad). Po uruchomieniu komputer strasznie sie mulil, nie liczac problemu z ladowaniem stron.
EDIT 27 sie 2009 10:47
Przy uruchamianiu, czyli wtedy kiedy widac logo Windowsa, komp sie przycina na maksywalnie 5 sekund. Jednak komputer sie nie muli po uruchomieniu.
EDIT 27 sie 2009 12:12
Znowu blokuje sie caly ekran lub aktywne okno. Stalo sie tak jak tylko zainstalowalem UninstalNetMeeting i próbowalem go uruchomic. Zainstalowalem go z linku proponowanego przez jednego z pomocników. Link: http://b39.cal.pl/windows_xp.html