logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć Windows XP na Intel Celeron 2.40GHz, 504MB RAM?

ChallengerPL 23 Sie 2009 16:09 13554 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak przyspieszyć Windows XP na komputerze z Celeronem 2,40 GHz i 504 MB RAM bez ponownej instalacji systemu?

Najbardziej pomoże odchudzenie systemu: przy 504 MB RAM i ok. 42 procesach dwa antywirusy to za dużo, więc odinstaluj AVG i Avast, zostaw tylko jeden lekki AV (np. Avira) i wyłącz zbędne pozycje startowe w msconfig, np. QuickTime [#6948082][#6957234] Usuń też zbędne dodatki i „śmieci” typu SpyBot, CCleaner, Windows Defender i Microsoft Search Enhancement Pack, a puste wpisy z HijackThis skasuj zgodnie z listą; do diagnostyki wystarczy Dr.Web CureIt i Malwarebytes Anti-Malware, zamiast instalować kolejne narzędzia [#6950351][#6957234][#6954760] Skanowanie i czyszczenie najlepiej robić w trybie awaryjnym, bo ładuje on tylko niezbędne procesy; można wejść przez F8 przy starcie albo przez /SAFEBOOT w msconfig [#6953835][#6954120][#6954179] Jeśli nadal tnie, sprawdź sprzęt: temperatury, kurz, zasilacz i kondensatory, bo przy takim zestawie przegrzewanie lub uszkodzony element płyty/grafiki może dawać lagi niezależnie od softu [#6950119][#6953350][#6950605] Defragmentację rób raczej sporadycznie, a nie bardzo często, bo przy słabym komputerze ciągłe „optymalizacje” i czyszczenie cookies zwykle bardziej obciążają niż pomagają [#6946481][#6948082]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 6924619
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zmieniony post z potrzebnymi wam informacjami do pomocy mi.

Niecierpliwie sie zeby zrobic to co mi juz proponowaliscie, wiec walne prosto z mostu do nowych pomocników: co ja mam zrobic zeby komp przestal mi chodzic coraz gorzej (radykalne róznice w pracy systemu sa coraz szybsze)? Wykluczam tu ponowna instalacje systemu operacyjnego.

Cytat:
    Internet sie wlacza coraz dluzej, a szczególnie pierwszy raz od uruchomienia komputera (mozna tak sobie czekac i czekac), gry dzialaja coraz gorzej (gra z podwójnie mniejszymi wymaganiami minimalnymi niz ma mój komputer a nie chodzi przy najslabszych ustawieniach graficznych (chodzi mi tu o pewna wyscigowa MMO)), ...

Chcialbym wiedziec co móglbym jeszcze zrobic (to co zrobilem opisane nizej w tym poscie) zeby sytuacja sie poprawila a nie zeby tak system mulil sie coraz bardziej az do kompletnego dojscia do stanu nie do uzytku.

Naprawde dzieki za kazda pomoc lub nawet próbe pomocy. :roll:

Informacje o kompie
    Intel(R)
    Celeron(R) CPU 2.40GHz
    2.40GHz, 504 Mo RAM
    System operacyjny Microsoft Windows XP Pro, wersja 2002
    Service Pack 3 (dziwne bo system (chyba przez ipconfig) wykrywa Service Pack1 :| )
    Komputera uzywam sam

Ilosc procesów w 'ctrl+alt+del': 40+ (w tym 24 SYSTEMowe)

IP zewnetrzne, siec lokalna. Dawca internetu: Numéricable, dawniej nazywal sie Coditel (mieszkam w Belgii).
    Aktualnie uzywam najnowszego IE (chyba przerzuce sie na firefoxa)

Co juz zrobilem z wasza pomoca i bez waszej pomocy
    * Usunalem wiekszosc zbednych plików infekowalnych w 'Moje dokumenty'
    * Czesto defragmentuje dysk (jeden z pomocników powiedzial ze czesto nie trzeba)
    * Aktywnie usuwam cookiesy (jeden z pomocników powiedzial ze to zbedne)
    * Usunalem 6 zagrozen Spybotem
    * Antywirusy (AVG(trial) i Avast) nie wykrywaja zadnych wirusów, trojanów, malwarów... Avast posiada oslone rezydentna.
    * Zodhaczykowalem przez msconfig pare mniej potrzebnych rzeczy: Adobe Reader, QuickTime, GoogleToolbarNotifier (nie wiem po co to), Java, TeaTimer (od Spybota)
    * Oczyszcilem juz pare razy kompa i raz rejestr programem cCleaner
    * Juz nie mam nic do usuniecia w "Dodaj i usun programy", bo to co zostalo jest mi potrzebne lub jest niezbedne.
    * Usunalem startowe okno z napisem Zapraszamy
    * Jestem w trakcie szukania pomocy w tych linkach:
    http://b39.cal.pl/windows_xp.html i http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5989&st=0&
    * Usunalem pare niepotrzebnych gier
    * Zrobilem tak zeby Windows uruchamial i wylaczal sie klasycznymi okienkami.
    * Szukam jak usunac pare skladników Windowsa (szczególnie takie jak gry). Usunalem juz NetMeeting
    * Usunalem Avasta
    * Zlapalem trojana, czytajcie post 28 Sie 2009 13:58
    * Odkurzylem i troche poczyscilem pendzelkiem komputer. Temperatura juz nie jest krytyczna.
    * Zeskanowalem komputer Malwarebytes' Anti-Malware'em. 3 malwary. Czekam na wasz odpowiedzi by wiedziec co robic dalej.

Jestem w trakcie skanowania Dr.Web CureIt'em

Wkrótce podziekowania :P

EDIT 26 sie 2009 15:49
    Tego jeszcze nie bylo gdy pisalem ten temat. Co jakis czas caly ekran lub tylko aktywne okno sie blokuje na jakis moment. Trwa to od ok. 3 do 15 sekund (moze wiecej). Zdarzaja sie dziwne przypadki których nie moge zrozumiec.

EDIT 26 sie 2009 19:50
    Uruchomilem ponownie komputer bo wlasnie zadna strona internetowa nie chciala mi sie odpalic (ogromnie dlugie ladowanie prowadzace do nikad). Po uruchomieniu komputer strasznie sie mulil, nie liczac problemu z ladowaniem stron.

EDIT 27 sie 2009 10:47
    Przy uruchamianiu, czyli wtedy kiedy widac logo Windowsa, komp sie przycina na maksywalnie 5 sekund. Jednak komputer sie nie muli po uruchomieniu.

EDIT 27 sie 2009 12:12
    Znowu blokuje sie caly ekran lub aktywne okno. Stalo sie tak jak tylko zainstalowalem UninstalNetMeeting i próbowalem go uruchomic. Zainstalowalem go z linku proponowanego przez jednego z pomocników. Link: http://b39.cal.pl/windows_xp.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6924671
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    ChallengerPL napisał:
    Ok, wiem ze czym dluzej sie uzytkuje dany system operacyjny, tym wolniej wszystko chodzi,...

Źródła tej "wiedzy" jeszcze wskaż, bo ja wiem, że nawet baby w maglu już przestały takie "informacje" rozpowszechniać.

ChallengerPL napisał:
    ... chcialbym wiedziec czy nie ma mozliwosci naprawy tego bez ponownego instalowania systemu (sam nie wiem jak to sie robi :D )

Jest.

ChallengerPL napisał:
    Chcialbym wiedziec co móglbym jeszcze zrobic zeby sytuacja sie poprawila a nie zeby tak system mulil sie coraz bardziej az do kompletnego dojscia do stanu nie do uzytku.
    Czy potrzebne jest ponowne instalowanie systemu? Czy sa programy które spowalniaja ten efekt?

http://www.tylkoprogramy.pl/sprzatanie.php
    http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5989&st=0&
    http://forum.dobreprogramy.pl/optymalizacja-systemu-windows-t39970.html

To oczywiście tylko przykłady ukierunkowujące Twe dalsze, już samodzielne, poszukiwania.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 6924694
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    ok thx poszferam
  • Pomocny post
    #4 6925958
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    pewnie zainstalował ci się jakiś zamulacz i takie efekty masz
    zainstaluj jakiegoś antyvira i sprawdź czy nie masz robaków, virów i podobnego badziewia, dodatkowo zdefragmentuj se dysk, zobacz co uruchamia ci się przy starcie systemu poprzez msconfig.exe pousuwaj to czego nie znasz lub jesteś tego niepewny
  • #6 6945778
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Co do defragmentacji to ostatnio czesto ja robie, ale ostatnio zostaje zawsze jeden lub dwa czerwone paski (defragmentuje przez ten program windowsa).

Co do vira to mam dwa (avast bo jest free i AVG bo jest lepszy ale skonczy sie na poczatku roku szkolnego bo to trial). Moze to jest problemem, sorki jesli tego nie napisalem powyzej. Zaden nie wykrywa niczego.

Nie dawno zainstalowalem Spybota (zalecany byl tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1399477).html i wykryl 6 zagrozen i chyba wszystkie usunal wiec to juz nie powinno byc problemem.

@ Magiin : 2 czy 3 dni temu zainstalowalem CCleanera jesli o to chodzi. Znalazlem go chyba dzieki Matuzalem (podziekowalem). A jesli chodzi o defragmentacje, to zaraz zobacze o co chodzi ;)

@DeDua : jak mam uruchomic ten msconfig.exe? Przez Otwórz... ? (bo chyba tak to sie nazywa w polskim windowie, te cos w Start i na dole po prawej)

Teraz dodam ze ostatnio (tak jeszcze nie bylo kiedy pisalem ten temat) co jakis czas komputer lub tylko aktywne okno blokuje mi sie na jakis moment. Ten moment trwa tak miedzy 3 a 15 sekund jak nie wiecej. Widze jak mój komputer coraz gorzej sie zachowuje, i do tego dziwne przypadki jak ten opisany w linku podanym powyzej.

Mam tylko nadzieje o wasza pomoc bo jestem zielony :D
  • Pomocny post
    #7 6946481
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    witam
    podaj jeszcze jaki masz sprzęt(procek, ram, płyta główna,dysk tward itp) jaki system XP pro? Jaki serwice pack

Jest dużo sposobów na odświeżenie pracy systemu a każdy stosuje swój sprawdzony. Jeśli już instalujesz nowe programy to zadaj sobie pytanie, czy na pewno jest on Ci potrzebny. Np teraz dostałeś bardzo dużo linków do programów i każdego użyjesz? Większość z nich ma podobne funkcje więc kwestia tego, który Ci bardziej się przypodoba.
    Sprawdź listę programów z ,,dodaj usuń programy,, jak masz ich za dużo i nie korzystasz z nich to odinstaluj
    co do neta - Jakiej przeglądarki używasz? czyszczenie plików cookie wg mnie jest zbędne. Jeśli używasz sam komputera i masz loginy zapamiętane to nie musisz ich 2razy wpisywać.
    Pliki tymczasowe z internetu zapisują się na dysku aby przy kolejnej wizycie strona szybciej się wczytała. Jeśli je ciągle usuwasz to za każdym razem przeglądarka musi pobrać na nowo te pliki = dłuższy czas otwarcia strony
    usuwaj ,,ostatnio pobrane pliki,,

2 antywirusy to tylko stracona pamięć= wolniejszy komp AVG masz w wersji trial to odinstaluj

ctrl+alt+delete - w procesach ile wątków masz uruchomionych?Jeden forumowicz wspomniał aby wyczyścić msConfig
    ja używam regcleaner instalka ma 340kb i sprawdza sie bardzo dobrze.(usuwasz nim pliki rejestru, uruchamiane programy przy starcie, programy jeśli nie mozesz usunąć poprzez ,,dodaj usuń programy,,)
    Przy defragmentacji jak zostanie Ci parę czerwonych pasków to ine ma tragedii ;)

NA ten temat można pisać i pisać więc może użyj google jeśli potrzebujesz jeszcze jakiś dodatkowych informacji?
    powodzenia :)

Cytat:

Co do defragmentacji to ostatnio czesto ja robie, ale ostatnio zostaje zawsze jeden lub dwa czerwone paski (defragmentuje przez ten program windowsa).

jak zrobisz defragmentacje raz na 2 miechy to wystarczy

Cytat:

@DeDua : jak mam uruchomic ten msconfig.exe? Przez Otwórz... ? (bo chyba tak to sie nazywa w polskim windowie, te cos w Start i na dole po prawej)

start/uruchom msconfig tam przechodzisz na zakładkę uruchamianie i odznaczasz niepotrzebne programy, które uruchamiają się przy starcie

Cytat:

Teraz dodam ze ostatnio (tak jeszcze nie bylo kiedy pisalem ten temat) co jakis czas komputer lub tylko aktywne okno blokuje mi sie na jakis moment. Ten moment trwa tak miedzy 3 a 15 sekund jak nie wiecej. Widze jak mój komputer coraz gorzej sie zachowuje, i do tego dziwne przypadki jak ten opisany w linku podanym powyzej.

może po wyczyszczeniu komputera problem zniknie :)
  • #8 6946875
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Na google to se mozna tak szukac i szukac i nic sie nie znajdzie, albo ja jestem debil i nie potrafie szukac, a tu sa aktywni ludzie którzy próbuja mi pomóc... Zawsze moge spróbowac cos znalezsc. :roll:

Niepotrzebnych rzeczy to ja juz prawie nie mam, a na "Dodaj i usun programy" juz nic do usuniecia nie znajde. :D

No kazdego programu raczej nie uzyje, to chyba oczywiste. Mam tez inne rzeczy do roboty jak instalowac i usuwac po kolei kazdy program po jego sprawdzeniu.

Moja przegladarka to najnowszy IE, chyba 8, ale wiem ze ten najnowszy. Wiem ze wiele osób mówi ze to badziewie. Mysle o przejsciu na firefoxa.

Komputera uzywam sam.

A jesli chodzi o dluzszy czas otwierania stron, to mam cos do powiedzenia. Co jakis czas nie moge wogule zadnej strony uruchomic, tylko widze jak co dluuuuuuuugi czas przejdzie z jednego paska na drugi, potem z drugiego na trzeci, itd. Resetuje kompa i przechodzi, ale pózniej moze znowu wracac.

Ostatnio pobrane pliki? Mam windowsa po francusku i nie wszystko jest przetlumaczone doslownie wiec... czy to jest te drugie po prawej w "Start"?

Mój AVG sie skonczy podczas poczatku roku szkolnego. Chcialbym jeszcze go przytrzymac, ale jesli mówisz ze to stracona pamiec... Móglbys powiedziec czy róznice sa wielkie jak sie ma 1 albo 2 antywiry?

W procesach mam 42 watki, czy to duzo? Bo 24 z nich to SYSTEMowe.

Które rzeczy w msconfig mam odznaczyc? Quicktime? Adobe Reader 9.0? Java? Inne wydaja mi sie potrzebne. Odznaczam GoogleToolbarNotifier?

Obejrze sie za regcleanerem, ale czy to nie cos w stylu ccleaner?

Mój komp to
    Intel(R)
    Celeron(R) CPU 2.40GHz
    2.40GHz, 504 Mo RAM
    System operacyjny Microsoft Windows XP Pro, wersja 2002
    Service Pack 3 (dziwne bo system (chyba przez ipconfig) wykrywa Service Pack1 :| )

jeszcze dodam ze przed tym postem uruchomilem ponownie komputer (bo wlasnie strony internetowe nie chcialy sie uruchomic) i strasznie sie mulil po ponownym wlaczeniu. Az sie wscieklem.
    A nie widze nic co móglym zmienic zeby ten komputer sie nie spowalnial.
  • Pomocny post
    #9 6948082
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    42 procesy to za dużo zwłaszcza, że masz tylko 512Mb ramu. Przy takiej pojemności odpuść sobie 2 antywirusy bo na bank sporo Ci zżerają pamięci = wolniej komputer działa
    Do komputerów z małą ilością ramu polecam Avira AntiVir Personal darmowy i nie zamula kompa. Skanuje Ci wszystkie urządzenia na bierząco jak i pobierane pliki więc ciężko złapać syf

wciskasz ctrl+alt+delete; patrzysz na procesy i ich nazwe wpisujesz w google jak nie wiesz do czego służą. Przeczytasz ich opis to się dowiesz czy jest dany proces potrzebny czy można go usunąć. Jak można usunąć to na google znajdziesz odpowiedź jak.

RegCleaner jest podobnym programem do ccCleaner. Ja tylko napisałem, że akurat jego używam :)

Przejdź na Firefoxa. Sam używam parę lat i jestem zadowolony

Szybszy start oraz zamykanie systemu
    Ciekawa strona, w której znajdziesz opis jak przyspieszyć nieco swój komputer. Jak robie reinstalke systemu znajomym, którzy mają słaby komputer (mało ramu i słaby proc) to korzystam z porad z tej strony. Znajdziesz tam jeszcze link do pluginu Firefoxa, dzięki któremu przyspieszysz otwieranie i przeglądanie stron WWW(sprawdzone i widać różnicę nawet przy dobrym łączu)

Jakie masz łącze? jesteś w sieci jak tak to ile osób jest podłączonych? Z antywirusów wiem, że Panda potrafiła spowolnić komputer, ale nie słyszałem żeby Avast czy AVG był źródłem więc ciężko powiedzieć. Dla sprawdzenia wyłącz oba antywirusy i sprawdź jak chodzą strony. Jak będzie poprawa to musisz mieć źle skonfigurowany antywirus

w msconfig odznaczasz te, które wspomniałeś. Jak inne wydają ci się potrzebne to zostaw ew wyłącz i zobacz czy jest poprawa. Jak program będzie Ci potrzebny to i tak go włączysz

Jeśli monitorki od internetu świecą Ci na okrągło tzn, że masz jakiś syf który zapycha Ci łącze(jeśli nie masz monitorków obok zegarka to wejdź w Start/ustawienia/połączenia sieciowe/połaczenie lokalne
  • #10 6948984
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Avast tez ma oslone rezydentna, sprawdza w czasie rzeczywistym. I jest tez darmowy. Teraz zostalo mi tylko sprawdzic który jest wedlug mnie lepszy. Skoro tak sie znasz na komputerach i polecasz mi Avire, to jednak spróbuje. Zgadzam sie tez na usuniecie na dobre AVG, bo i tak juz licencja sie powoli konczy (chyba 6 dni zostalo).

Ok, procesy sprawdze i spróbuje usunac niepotrzebne. Powiedz mi tylko ile maksymalnie procesów mi zalecasz (tak tylko zeby wiedziec czy starac sie usuwac w miare potrzebnych czy nie, itd.)

Na firefoxa moge przejsc w jednej chwili, ale czy antywirusy chroniace internet obsluguja firefoxa?

Strona widze moze byc ciekawa. Ja dzieki Matuzalem (post wyzej) znalazlem taka strone http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=5989&st=0& . Zrobilem juz np. zeby nie bylo okienka "Zapraszamy" i juz wlacza sie i wylacza innaczej (jakies windowsowe okienka) i wydaje mi sie ze uruchamia sie szybciej.

lacze? czy chodzi ci o LAN, ip zew., wew., siec lokalna itd.? Nie jestem pewny ale z tego co wiem to mam IP zewnetrzne i siec lokalna. Przez krótki czas mój wujek sie do mnie podlaczal, ale krotko, moze tydzien, prawie cale zycie uzytkuje sam. Pande kiedys mialem, tez trial, ale to na starym kompie (który poprostu umarl, bo nawet defragmentacja to bylo dla mnie cos nieistniejacego). Narazie nie sprawde antywirów bo odkiedy uzylem tej strony która podalem powyzej, to do tej pory raz tylko mi sie aktywne okno (internet) zablokowal na jakies 5 do 10 sekund. Narazie jest fine.

Aha rozumiem ze QuickTime, Adobe reader, Java i takie tam nie sa niezbedne do podrózowania w sieci, bo mozna w kazdej chwili je wlaczac i wylaczac. Ok dzieki.

Monitorki mam, narazie wcale nie swiecia ale jest napisane ze jestem podlaczony z predkoscia 100,0 Mbits/s, wiec chyba jest ok. Czasem zdarzy sie ze mi tak troche pomigaja albo ze caly czas swiecia. Od kiedy podjalem sie czyszczenia kompa to nie przypominam sobie ciaglego migania (wczesniej chyba bylo).

od wczoraj zdarza sie ze komp sie przytnie na max 5 sekund podczas logowania, czyli wtedy kiedy widac logo windowsa.

Poczytam strone która znalazlem i strone która mi zaproponowales.
  • REKLAMA
  • #11 6949003
    maverick5456
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    do czyszczenia użyj combofix znajdziesz w google.

Moderowany przez Gusioo:

Proszę bezmyślnie nie polecać ComboFix! Tym można zrobić więcej złego niż dobrego. Następny przejaw radosnej twórczości zostanie odpowiednio nagrodzony.

• #12 6949334
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Wiem juz troszeczke o combofixie i wiem ze nie jest to dla amatorów (ja nawet nie jestem amatorem, jestem kompletnie zielony (z lekka przesada to pisze, ale wiecie o co chodzi)). I nikt tutaj mnie jeszcze nie pytal o log ze skana combofixem ;)

Prosze nie próbowac mi pomóc piszac glupoty tylko poto by dostac pare punktów. Potrzebuje pomocy a nie problemów. Jesli nie o to ci chodzilo, to przepraszam za ta odpowiedz.

Radykalnie zmienilem pierwszy post
    Chyba teraz jest lepiej napisane, co nie? :roll:

Wlasnie czytam te dwa linki (napisane sa w pierwszym poscie jak nie wiecie o co chodzi
  • #13 6949453
    stachu121
    Poziom 19  
    Proponował bym zainstalować Kasperskiego, zaktualizować go i porządnie cały dysk przeskanować, oraz sprawdzić ile połączeń sieciowych masz otwarte w chwili gdy tak zamula.
    Oczywiście usuń wszystko co znajdzie, i napisz jakie efekty.
    Co do Combofixa to kolega Gusioo ma rację, nieraz można sobie tym załatwić system, a nie pomóc.
  • Pomocny post
    #14 6950119
    Garfieldd
    Poziom 15  
    A że sorki że tak powiem drodzy koledzy. Walka cały czas trwa ale dlaczego tylko systemowo ??? Oczywiste że 512 ramu na xp pro plus dwa anty viry to mega wysiłek dla systemu. Jednak kolega większość podprogramów wyłączył w.msconfig-u. Skoro ta opcja nic nie wprowadziła to pozostaje opcja sprzętowa. W mojej głowie pojawił się pomysł który zawsze polecam w takiej sytuacji. Otwórz komputer sprawdź czy nie ma na płycie napuchniętych kondesatorów. Za takie klocki odpowiada również karta graficzna tam też popatrz czy nie ma jakiś wybrzuszeń na kondkach. Jeśli są to żadna walka programami ci nie pomoże. To można wymienić .nie ma bólu...
  • #15 6950219
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Ok pisanie tego bylo meczace. Pisalem to na pliku .txt . Podejrzewam ze czytanie go moze byc tez dla was meczace.. Mam nadzieje ze jednak mi pomozecie. :(

Kiedy mówicie mi ze mam za duzo procesów (o tym mówil narazie tylko brachu) to mialem racje myslac o wirusach czy innych szkodach. Po niemalych "Google'owych" poszukiwaniach o procesach, jestem jakby przestraszony. Potrzebuje odpowiedzi eksperta na moje ponizsze podejrzenia. Sami zobaczcie:
    "Moi" to moje imie w systemie. To znaczy "Ja" po francusku.

alg.exe (USLUGA LOKALNA)
    Jednym z moich procesów nazywa sie alg.exe W nastepujacym linku pisza doslownie wszystko> http://www.neuber.com/taskmanager/process/alg.exe.html . Co ja mam o tym myslec? Jednak w tym linku pisza ze nie jest to zaden wirus, robak, trojan ani malware i mozna go zatrzymac. http://www.commentcamarche.net/contents/processus/alg-exe.php3 . A tu chyba pisza ze jest zalecane nie blokowanie jego: http://www.processlibrary.com/directory/files/alg/ . A ponizej wklejam cytat z forum commentcamarche.net
    Cytat:
    Process File: alg or alg.exe
    Process Name: Application Layer Gateway Service
    Description: Part of Internet Connection Sharing application and Internet Connection Firewall for Windows XP. This service provides support for third party protocol plug-ins for the Internet Connection Sharing application and Internet Connection Firewall.
    Company: Microsoft Corp.
    System Process: Yes
    Security Risk ( Virus/Trojan/Worm/Adware/Spyware ): No
    Common Errors: N/A

ctfmon.exe (Moi)
    Ten temat daje duzo do myslenia: http://www.searchengines.pl/Ctfmonexe-t28857.html . Jednak post z 26/04/2007 20:37 uspokaja. Czy moge uruchamianie tego loga wylaczyc tak jak jest to opisane tutaj? http://support.microsoft.com/kb/282599/pl . Nie wydaje mi sie ze mam jakies programy Office XP, chyba ze ten Outlook ale go nigdy nie uzywam.
    W tym linku: http://regedit.gamedev.pl/news_1088_ctfmonexe_i_zamulanie_systemu.html interesuja mnie komentarze a szczególnie 2008-10-08 09:41:41, 2009-01-29 07:38:43, 2009-02-06 14:48:21, 2009-02-28 10:04:23 (ja mam ctfmon napisany w procesach z malej litery).
    hkcmd.exe (Moi)
    Czy to nie jest odpowiedzialne za brak polskich liter (przycisk Alt Gr). Mam belgijska klawiature (azerty a nie qwerty, reszta tak samo) ale musze w pasku zadan zmieniac z FR na PL. No i to mój problem do którego nie chce mi sie pisac nowego tematu: na starym kompie dzialalo, teraz dziala tylko kolejnosc liter (czyli jest jakby qwerty (klikam 'Z' a wychodzi 'W')) ale polskich liter nie mam. Niestety nie znalazlem przydatnego linka.
    ashServ.exe (SYSTEM)
    Ponoc to jest proces od Avasta, ale na paru stronach pisze ze jest to jest winne mocnemu muleniu sie kompa i 100%owemu uzyciu procesora (te 100% mi sie zdarza ale baaardzo rzadko wiec to chyba nie szkodzi). Nie znalazlem jak go zatrzymac, ale czytalem ze mozna go ot tak zatrzymac klikajac Zatrzymaj proces. O! tu tez zalecany jest Avira http://forum.dobreprogramy.pl/avast-problem-ashserv-exe-t196408.html :)
    svchost.exe (USLUGA LOKALNA/USLUGA SIECIOWA/SYSTEM)
    No wlasnie.. mam ich az 7: 3 SYSTEM, 2 USLUGA LOKALNA i 2 USLUGA SIECIOWA. Czytalem ze jest to czasem winne 100%emu uzyciu procesora ale ja juz mówilem ze tego problemu nie mam. Ale z kad az 7 takich samych procesów? Moje uzycie procesora wacha sie miedzy 0 a 15%.
    MsMpEng.exe (SYSTEM)
    W nastepujacym linku napisane jest MSMPeng: http://www.what-is-exe.com/filenames/msmpeng-exe.html a czytalem juz wczesniej ze róznice w wielkosci litery tez moga byc podejrzane. Jednak widze to tylko na tej stronie. A w nastepnym linku widac pozytywne zdanie internautów: http://www.neuber.com/taskmanager/process/msmpeng.exe.html

Jedne z procesów znajduja sie w msconfigu: hkcmd, ctfmon, MSASCui, avgTray i rundll32 ale napisany inaczej i z podejrzana lokalizacja: RunDll32 cmicnfg a lokalizacja to RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd a nie cos w stylu C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe.

Nie skonczylem jeszcze sprawdzania swoich procesów (doszedlem do services.exe) bo juz tak sie mecze prawie 4 godziny pod rzad i tez dlatego ze cos na mnie napadlo w momencie kiedy przez google wlaczylem temat na ELEKTRODZIE (ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic268889.html).
    Wasz 'Dodaj obrazek' nie widzi ze moje zrzuty ekranu sa plikami jpg wiec dam przez imageshacka.
    http://img114.imageshack.us/gal.php?g=0000v.jpg
    Wasz 'Dodaj obrazek' nie widzi ze moje zrzuty ekranu sa plikami jpg wiec dalem przez imageshacka.

Jest jeszcze cos: podczas poszukiwan przeczytalem wiele razy ze trzeba patrzec gdzie znajduje sie dany proces. Np. jest róznica miedzy C:\WINDOWS\svchost.exe a C:\WINDOWS\system32\svchost.exe czyli jak rozumiem, musze odkryc wszystkie ukryte pliki i folery, zajrzec do %SystemRoot% i zobaczyc czy lokalizacja jest prawidlowa, a jak nie to usunac. Niech ktos to potwierdzi. I czy wszystkie procesy w WINDOWS powinny byc w System32?
    Nie dlugo popatrze gdzie sie znajduja moje procesy ale prosze od odpowiedz na powyzsze pytanie.

PS. Mysle o pozbawieniu sie avasta bo duzo z moich ponad 40stu procesów jest wlasnie od tego antywira, do którego zaczynam miec zle zdanie.

@ Garfieldd: ja podejrzewam wirusy podszywajace sie pod pliki systemowe, procesy, ale spróbuje ci niedlugo odpowiedziec.
  • Pomocny post
    #16 6950351
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Zrob skan przy pomocy Dr.Web CureIt oraz Malwarebytes Anti-Malware. Nastepnie daj w zalaczniku log z OTL.
    Uzyj HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek programu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 6950470
    stachu121
    Poziom 19  
    ChallengerPL napisał:

@ Garfieldd: ja podejrzewam wirusy podszywajace sie pod pliki systemowe, procesy, ale spróbuje ci niedlugo odpowiedziec.

Tak jak kolega wyżej Ci radzi tak i ja Ci radzę, weź przeskanuj na początek jakimś konkretnym programem cały komputer i powiedz co znalazł, gdzie.
    Combofix nieraz więcej złego zrobi niż dobrego, a w Twoim przypadku stawiam że może się nawet nie uruchomić. W ogóle to stawiam że masz dysk zasyfiony a AVG i Avast to nie są programy dobrej jakości (zwłaszcza Avast na którym sam się przejechałem i nie uniknąłem formatu), zainstaluj coś np. Ad-Aware 2009, zaktualizuj i zapodaj skanowanie, polecam Ci również Kasperskiego, można ściągnąć w wersji testowej na 30 dni, zaktualizuj również i pełne skanowanie, sam go używam i muszę przyznać że jest bardzo dokładny i raczej niczego nie przepuszcza a monitoruje i procesy i otwarte połączenia sieciowe przez które nieraz włażą trojany/wirusy lub wysyłają informacje .
  • #18 6950559
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Ojej za duzo tych programów
    juz mam
    cCleaner
    Avira AntiVir Personal
    HijackThis
    HD Tune
    Proponujecie jeszcze tez
    Kaspersky
    ComboFix
    Dr.Web CureIt
    Malwarebytes Anti-Malware

Rozumiem wasza próbe pomocy ale nie sciagne tego wszystkiego.
    AVG i Avasta z pewnoscia usune. AVG = trial który zaraz sie skoncyz, avast = syf, duzo procesów, slabo wykrywa, beznadzieja, nie potrafie skanowac wybranego pliku, zawiodlem sie.

Mysle ze z antywirusami postapie tak:
    1. Wywale Avasta (i popatrze czy czegos w kompie nie zostawil)
    2. Zainstaluje Kasperskiego wywalajac przy okazji AVG
    3. Przy koncu triala Kasperskiego, zainstaluje Avire
    Zalecacie mi postapic innaczej?

Screeny z HD Tune
    Dam jak sie skonczy te, skan czy cos tam (kliknalem Start).

HD Tune: temperatura mojego kompa
    Waha sie miedzy 52 a 54°, co jakis czas temperatura krytyczna, 55 i 56° (czesto podczas pisania tego postu). O boze, 58° i zaczelo sie wahac miedzy 58 a 60°. Bez konca pokazuje sie okienko krytycznej temperatury... Wnerwia mnie to :(

Log z HijackThis
    Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
    Scan saved at 17:18:40, on 27/08/2009
    Platform: Windows XP SP3 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18702)
    Boot mode: Normal

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\Program Files\Windows Defender\MsMpEng.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\Program Files\Google\Update\GoogleUpdate.exe
    C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgwdsvc.exe
    C:\Program Files\Microsoft\Search Enhancement Pack\SeaPort\SeaPort.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgam.exe
    C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgrsx.exe
    C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgemc.exe
    C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgnsx.exe
    C:\WINDOWS\system32\hkcmd.exe
    C:\WINDOWS\system32\RunDll32.exe
    C:\Program Files\AVG\AVG8\avgcsrvx.exe
    C:\Program Files\Windows Defender\MSASCui.exe
    C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
    C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgtray.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\U.S. Robotics 802.11g WLAN\USRWLANG.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    C:\Program Files\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Liens
    R3 - URLSearchHook: AVG Security Toolbar BHO - {A3BC75A2-1F87-4686-AA43-5347D756017C} - C:\Program Files\AVG\AVG8\Toolbar\IEToolbar.dll
    R3 - URLSearchHook: (no name) - *{CFBFAE00-17A6-11D0-99CB-00C04FD64497} - (no file)
    O2 - BHO: (no name) - {02478D38-C3F9-4efb-9B51-7695ECA05670} - (no file)
    O2 - BHO: AcroIEHelperStub - {18DF081C-E8AD-4283-A596-FA578C2EBDC3} - C:\Program Files\Fichiers communs\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelperShim.dll
    O2 - BHO: Skype add-on (mastermind) - {22BF413B-C6D2-4d91-82A9-A0F997BA588C} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll
    O2 - BHO: WormRadar.com IESiteBlocker.NavFilter - {3CA2F312-6F6E-4B53-A66E-4E65E497C8C0} - C:\Program Files\AVG\AVG8\avgssie.dll
    O2 - BHO: Spybot-S&D IE Protection - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll
    O2 - BHO: (no name) - {5C255C8A-E604-49b4-9D64-90988571CECB} - (no file)
    O2 - BHO: Search Helper - {6EBF7485-159F-4bff-A14F-B9E3AAC4465B} - C:\Program Files\Microsoft\Search Enhancement Pack\Search Helper\SEPsearchhelperie.dll
    O2 - BHO: Programme d'aide de l'Assistant de connexion Windows Live - {9030D464-4C02-4ABF-8ECC-5164760863C6} - C:\Program Files\Fichiers communs\Microsoft Shared\Windows Live\WindowsLiveLogin.dll
    O2 - BHO: AVG Security Toolbar BHO - {A3BC75A2-1F87-4686-AA43-5347D756017C} - C:\Program Files\AVG\AVG8\Toolbar\IEToolbar.dll
    O2 - BHO: Google Toolbar Notifier BHO - {AF69DE43-7D58-4638-B6FA-CE66B5AD205D} - C:\Program Files\Google\GoogleToolbarNotifier\5.1.1309.3572\swg.dll
    O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
    O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll
    O3 - Toolbar: AVG Security Toolbar - {CCC7A320-B3CA-4199-B1A6-9F516DD69829} - C:\Program Files\AVG\AVG8\Toolbar\IEToolbar.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [IgfxTray] C:\WINDOWS\system32\igfxtray.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [HotKeysCmds] C:\WINDOWS\system32\hkcmd.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
    O4 - HKLM\..\Run: [Windows Defender] "C:\Program Files\Windows Defender\MSASCui.exe" -hide
    O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [AVG8_TRAY] C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgtray.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SERVICE LOCAL')
    O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SERVICE RÉSEAU')
    O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
    O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
    O4 - Global Startup: U.S. Robotics 802.11g Wireless Network Utility.lnk = ?
    O9 - Extra button: Skype - {77BF5300-1474-4EC7-9980-D32B190E9B07} - C:\Program Files\Skype\Toolbars\Internet Explorer\SkypeIEPlugin.dll
    O9 - Extra button: (no name) - {DFB852A3-47F8-48C4-A200-58CAB36FD2A2} - C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Spybot - Search & Destroy Configuration - {DFB852A3-47F8-48C4-A200-58CAB36FD2A2} - C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll
    O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O16 - DPF: {0CCA191D-13A6-4E29-B746-314DEE697D83} (Facebook Photo Uploader 5 Control) - http://upload.facebook.com/controls/2008.10.10_v5.5.8/FacebookPhotoUploader5.cab
    O16 - DPF: {5876CAD0-1636-42EA-AC50-4C06F3196089} (HanGamePlugin19 Class) - http://down.hangame.com/dist/activex/HanGamePlugin19.cab
    O16 - DPF: {6414512B-B978-451D-A0D8-FCFDF33E833C} (WUWebControl Class) - http://www.update.microsoft.com/windowsupdate/v6/V5Controls/en/x86/client/wuweb_site.cab?1204660321640
    O16 - DPF: {C3F79A2B-B9B4-4A66-B012-3EE46475B072} (MessengerStatsClient Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary/MessengerStatsPAClient.cab56907.cab
    O16 - DPF: {F5A7706B-B9C0-4C89-A715-7A0C6B05DD48} (Minesweeper Flags Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary/MineSweeper.cab56986.cab
    O18 - Protocol: alaplaya - {60E6FD61-FA26-4706-BF07-C55B3A49E66C} - C:\WINDOWS\system32\alading.dll
    O18 - Protocol: linkscanner - {F274614C-63F8-47D5-A4D1-FBDDE494F8D1} - C:\Program Files\AVG\AVG8\avgpp.dll
    O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\FICHIE~1\Skype\SKYPE4~1.DLL
    O20 - Winlogon Notify: avgrsstarter - C:\WINDOWS\SYSTEM32\avgrsstx.dll
    O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
    O23 - Service: avast! Antivirus - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
    O23 - Service: avast! Mail Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
    O23 - Service: avast! Web Scanner - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
    O23 - Service: AVG8 E-mail Scanner (avg8emc) - AVG Technologies CZ, s.r.o. - C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgemc.exe
    O23 - Service: AVG8 WatchDog (avg8wd) - AVG Technologies CZ, s.r.o. - C:\PROGRA~1\AVG\AVG8\avgwdsvc.exe
    O23 - Service: Google Software Updater (gusvc) - Google - C:\Program Files\Google\Common\Google Updater\GoogleUpdaterService.exe

--
    End of file - 7849 bytes

I czekam na odpowiedz z poprzedniego postu dotyczacego procesów
  • Pomocny post
    #19 6950605
    stachu121
    Poziom 19  
    Temperaturę masz podwyższoną a to znaczy że coś Ci nieźle procka obciąża lub masz chłodzenie zarosłe kurzem, a co do programów to tak:
    cCleaner póki co nie jest Ci potrzebny, zainstaluj, wyczyść co się da i usuń, nie obciążaj dodatkowo kompa,
    Skan HD Tune warto zrobić,
    Avirę zostaw na koniec, to dobry program, jednak do Kaspra mu daaaleko.
    Wg. mnie to tak:
    Kasper i pełen skan oraz Malwarebytes Anti-Malware i to samo, usunąć zbędne syfy z dysku.
    ChallengerPL napisał:

Mysle ze z antywirusami postapie tak:
    1. Wywale Avasta (i popatrze czy czegos w kompie nie zostawil)
    2. Zainstaluje Kasperskiego wywalajac przy okazji AVG
    3. Przy koncu triala Kasperskiego, zainstaluje Avire
    Zalecacie mi postapic innaczej?

Taka kolejność jest wg. mnie idealna jednak jakiś program typu Malwarebytes Anti-Malware też nie zaszkodzi lub Ad-Aware 2009.
  • #20 6950640
    Garfieldd
    Poziom 15  
    Koledzy cały czas soft soft soft ..ale nie ma odpowiedzi co do stanu technicznego kompa. Jeśli ma padniętą płytę albo grafikę... żaden program mu nie pomoże...up do kolegi podaj info czy obejrzałeś kompa w środku...może się okazać że twoja praca idzie na marne....
  • #21 6950769
    Scorpionh
    Poziom 11  
    Moja propozycja:
    1. Aktualizacja antywirusa
    2. Aktualizacja spybot - search&destroy
    3. Instalacja najnowszego Ccleaner-a (2.23 bodajże)
    4. Restart -> wejście w tryb awaryjny
    5. czyszczenie rejestru i dysku ccleaner-em
    6. Pełny skan dysków antywirusem
    7. skan spybot-em
    8. jeszcze raz ccleaner (czyszczenie dysku i rejestru)
    9. Restart i uruchomienie w normalnym trybie
    10. uruchom ccleaner -> narzędzia -> autostart

Teraz zrób zrzut ekranu tej listy programów w autostarcie (print scrn -> paint -> edycja -> wklej) i zapodaj linka. Oblookamy, ew. pomyślimy co dalej ;)
  • #22 6951260
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    :arrow: ChallengerPL
    Zrob skan tylko tym co podalem, reszta programow jest zbedna, tak jak log z hijackthis. Miales dac log z OTL!
    Ccleaner, spybot, avira ad-aware itd. to tylko strata czasu.

Odinstaluj AVG i Avast i nigdy nie instaluj wiecej niz jednego programu antywiruswego!
  • #23 6953183
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Ok, spróbuje postapic tak jak powiedzieliscie. Usunalem juz Avasta.
    1. Zainstaluje kasperskiego wywalajac AVG i wykonam pelny skan
    2. Zainstaluje Malwarebytes AntiMalware i Dr.Web CureIt i wykonam (pelny?) skan
    3. Wyczyszcze rejestr ccleanerem i go usune
    4. Skan Spybotem
    5. Restart
    6. Jak sie kaspersky skonczy to zainstaluje Avire

Opcja dodaj obrazek nie dziala.. Please nie usuwajcie moich linków:!:

Zrzuty z HD Tune:
    Procesy ctrl+alt+del:
    Autostart msconfig:
    Autostart ccleaner:

@ Garfieldd: A mozna tak caly komputer odlaczyc od kabli a potem podlaczyc spowrotem? Bo u mnie dostep do kompa pod biurkiem jest praktycznie niemozliwy.
    @Kolobos: Co to OTL?
    @Scorpionh: A po co tryb awaryjny?

I powiedzcie mi co z ta podejrzana lokalizacja jednego z procesów.

Zamieść zdjęcia jak należy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    Mery84

Odpowiedz do moderatora:
    No mówie przeciez ze zdjecia sa w .jpg a opcja Dodaj obrazek zamiast mi dac link to pisze jakie sa dozwolone rozszerzenia ajednym z nich jest wlasnie .jpg a robie tak jak powinno sie to robic. Co ja na to poradze. Prosze nie usuwac moich linków bo ta opcja ma jakies bledy. :(
    Jak cos to niech moederatorzy ze mna pisza na PW jesli mozliwe :roll:

Zrzuty z HD Tune: http://img442.imageshack.us/i/dfefgrgregerge.jpg/
    Procesy ctrl+alt+del: http://img442.imageshack.us/i/prcsctrlaltdel.jpg/
    Autostart msconfig: http://img198.imageshack.us/i/sanstitreezz.jpg/
    Autostart ccleaner: http://img198.imageshack.us/i/stfedfg.png/

No prosze was nie usuwajcie linków, zalatwmy to innaczje, mówie ze to nie dziala
  • Pomocny post
    #24 6953350
    Garfieldd
    Poziom 15  
    Sprawa oczywista. Można odłączyć wszystkie kable. Jeśli czujesz się nie komfortowo weź kartkę i zapisz sobie czy to po nazwach czy narysuj jak masz podłączone.Po czym wyciągnij komputer. Potem otwórz lewą blachę i zajrzyj w swojego demona.Sprawdź czy kondensatory (takie z krzyżykami - nacięcie) czy są płaskie czy wypukłe lub zobacz czy nie widać obok nich brązowej cieczy. Taką sama operację oględzin wykonaj na grafice.Odkurzyć komputer wewnątrz nie zaszkodzi z opisu widać że jest dobrze zamaskowany w biurku, pewnie od początku nie czyszczony.A ta opcja może wyjaśnić kilka rzeczy jak jest za gorąco w kompie, to można tak zamęczyć zasilacz.Jak się z tym uporasz daj znać.. Najlepiej by było gdybyś zrobił zdjęcie środka komputera.Najszybciej wtedy ci odpowiem co dalej.
  • #25 6953427
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Aha, sprawdze komputer i dam znac.

Hej zlapalem konia trojanskiego PSW.Generic7.WES
    W poprzednich postach pisalem o procesach i ze jeden znich jest napisany az 7 razy. Chodzi mi tu o svchost.exe. Widac to tez na obrazku w ostatnim poscie który pisalem. AVG wykryl przed chwila ze mam trojana. Nie wiedzac czy ten svchost jest wazny, poniewaz nic na ten temat nie znalazlem, dodalem smiecia do przechowalnii wirusów. Prawdopodobnie mialem go ponad 2 tygodnie, bo pochodzil od pliku który sciagnalem do swojej gry. Trojan dostal sie do pliku dll z C:\System Volume information. Moze to jest winne spowolnianiu sie komputera.
    Odpowiedzcie mi bo nie wiem co mam teraz zrobic: przeczytajcie mój post z 27 Sie 2009 16:14 (tam gdzie napisalem o svchost.exe)

Zrzut z AVG: http://img198.imageshack.us/img198/7034/bztw.jpg
    (poprzedni wirus, to byla pólapka kiedy sciagalem taki prywatny serwer gry GunZ (MocroGunZ). Ijji to firma hostujaca gre GunZ a trojan pochodzi od hacków kiedy duzo graczy hakowalo i nie dalo sie grac wiec tez sciagnalem. Mówie to zebyscie wiedzieli o co chodzi...

PS. Co znaczy Opróznij kwarantanne? Czy chodzi o kompletne usuniecie zainfekowanego pliku? Bo moze plik jest potrzebni do poprawnego dzialania systemu :?
  • Pomocny post
    #26 6953835
    Scorpionh
    Poziom 11  
    W trybie awaryjnym ładowane są przeważnie tylko te procesy które są niezbędne. W związku z tym jest większa szansa na usunięcie niechcianych programów (szpiegów, wirusów itp. syfu). Dlatego zaproponowałem skanowanie antywirem i ccleanerem w tym właśnie trybie.
  • Pomocny post
    #27 6953902
    stachu121
    Poziom 19  
    Kolega ma rację, w trybie awaryjnym szybciej da się usunąć to co siedzi nieraz na plikach gdyż jak są one używane to w trybie normalnym nie zawsze można je usunąć.
    Jak AVG znalazł trojana to Kasperski na pewno też coś znajdzie, odkurz komputer, sprawdź kondensatory, i daj znać.
    I zrób wreszcie skan Kasperskim.
    A i wirus w tej lokalizacji którą podałeś C:\System Volume information może spowalniać komputer, a nie wiadomo czy nie masz ich tam więcej, ponieważ bardzo wiele wirusów osiada właśnie tam, a to znacznie spowolni działanie komputera.
  • #28 6954068
    ChallengerPL
    Poziom 12  
    Ok, balem sie ze cos uszkodze wiec odkurzylem tylko w troche bezpieczniejszych miejscach. Do plytek tylko troche zblizylem odkurzacz ale juz czytalem pare razy jak ktos sobie zepsul kompa dotykajac sie wiec staralem sie nie pchac sie za bardzo. A jesli chodzi o ten wiatraczek po srodku, to z bialej cegly zrobil sie ladny czarny wiatraczek. A efekt? z 50 do 61° zeszlo na 45 do 47°. (zadowolony :) ) Komputer jeszcze sie nie mulil, zobaczymy jak bedzie dalej. A jesli chodzi o ciecz, to nie zauwazylem nic takiego.

Tutaj macie fotki (nie jestem pewny ze cos z nich zobaczycie):

Z tym Kasperskim, to sam czytalem nie raz ze to antywirus wyzszej klasy, ale powiedzcie mi jaka mam sciagnac wersje, bo komentarze na dobreprogramy.pl na temat Kaspersky AntiVirus 2009 8 nie zachecaja mnie za bardzo. Sami zobaczcie http://www.dobreprogramy.pl/Kaspersky-AntiVirus,Program,Windows,12473.html (czytajcie tylko poczatek, bo duzo komentarzy).

Jak sciagne antywira to powiedzcie mi jak wejsc w tryb awaryjny (slyszalem ze trzeba kliknac spacje czy cos podczas uruchamiania sie, ale nie jestem pewny) i zrobie tak jak kazaliscie. W tym momencie szukam jeszcze programów zaproponowanych przez Kolobos ;)
  • Pomocny post
    #29 6954120
    stachu121
    Poziom 19  
    Wejść w tryb awaryjny musisz poprzez wciśnięcie F8 przy starcie systemu, na samym początku.
    A co do opinii to powiem tak, sam mam używam od roku, jest niezastąpiony dla mnie, pilnuje dosłownie wszystkiego, jest dokładny i solidny.
    Minus jest taki że jak zapuścisz pełne skanowanie to trochę spowolni kompa, ale musisz poświęcić te kilka godzin bo zapewne tyle to może trwać, bo zapewniam Cię że warto.

EDIT:
    Wyczyść radiator z kurzu i nałóż nową pastę termo przewodzącą, jeśli potrafisz to zrobić, temperatura powinna choć odrobinę spaść.
    Zasilacz też nie zaszkodziło by przedmuchać sprężonym powietrzem lub wyczyścić.
  • #30 6954123
    Scorpionh
    Poziom 11  
    Aby wejść w tryb awaryjny przeważnie należy wcisnąć F8 podczas uruchamiania komputera. Dla pewności możesz kilka razy wciskać.

edit: Oj, kolega wyżej mnie uprzedził ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalizacji i przyspieszenia działania systemu Windows XP Professional SP3 na komputerze z procesorem Intel Celeron 2.40 GHz i 504 MB RAM bez reinstalacji systemu. Użytkownik zgłasza problemy z coraz wolniejszą pracą systemu, dużą liczbą procesów (około 40, w tym 24 systemowe), podejrzenie infekcji wirusowej oraz wysoką temperaturą podzespołów. Zalecane działania obejmują usunięcie nadmiaru programów antywirusowych (AVG, Avast) i pozostawienie jednego lekkiego (np. Avira AntiVir Personal), wykonanie pełnych skanów antywirusowych i antymalware (Kaspersky, Malwarebytes Anti-Malware, Dr.Web CureIt), defragmentację dysku, czyszczenie rejestru i dysku narzędziami typu CCleaner, Spybot Search & Destroy oraz kontrolę autostartu i procesów za pomocą msconfig i HijackThis. Wskazano na konieczność sprawdzenia stanu technicznego sprzętu, zwłaszcza kondensatorów na płycie głównej i karcie graficznej, oraz poprawę chłodzenia (czyszczenie kurzu, wymiana pasty termoprzewodzącej). Użytkownik otrzymał instrukcje dotyczące uruchamiania systemu w trybie awaryjnym w celu skuteczniejszego usuwania złośliwego oprogramowania. Zwrócono uwagę na podejrzane procesy, takie jak wielokrotne występowanie svchost.exe oraz igfxtray.exe, które mogą być legalnymi komponentami systemu lub potencjalnie podszywać się pod trojany. Wskazano również na ograniczenia sprzętowe (niewielka ilość RAM, zintegrowana grafika, możliwy tryb pracy dysku w PIO zamiast DMA) oraz zalecenie rozważenia instalacji systemu na osobnej partycji w celu porównania wydajności. Ostatecznie, mimo poprawy po zastosowaniu zaleceń, system nadal nie osiągnął pełnej sprawności, a użytkownik zdecydował się zakończyć temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA