logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć komputer z XP SP3, 504 MB RAM, Celeron 2,53 GHz?

keseszel 11 Sty 2012 15:16 2714 19
REKLAMA
  • #1 10381357
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 555
    Witam.
    System XP, service pack 3, 504 MB RAM, Celeron 2,53 GHz.
    Logowanie normalne, ale otwarcie przeglądarki trwa "latami".
    Wejście do dysku też potrafi długo trwać. Doszło do tego, że wolę używać prywatny komputer niż to coś. Czasem chodzi normalnie, czasem tragedia. Dostaję informacje o zwiększeniu pamięci wirtualnej i takie tam.
    Wirus czy sprzęt? Postaram się podać logi z Combofixa jutro. Zakładowy informatyk mówi - format, bo tak najlepiej.
  • REKLAMA
  • #2 10381367
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Daj screen'y z wszystkich zakładek programu HD Tune (nie PRO).

500MB pamięci RAM nie poraża.
    System pewnie ma już dłuższy czas?
  • #3 10381454
    keseszel
    Poziom 26  
    Przy takiej ilości RAM i takim CPU komputer powinien działać PRZYZWOICIE. Wodotryski wyłączone. Z antywirusów jakie zauważyłem - SonicWALL i McAfee. Wydaje mi się to kwestia faktycznie braku pamieci, jakby coś "zżerało" ją. Miałem komunikat o braku pamięci i zwiększeniu pliku stronicowania, ale miałem prywatnie wolniejsze komputery i 256 RAM i działało to dużo szybciej. System faktycznie ma koło roku, ale nie ma możliwości formatowania jego. Obstawiam coś działające w tle.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10381528
    Damian0396
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Mało pamięci operacyjnej czyli RAM a jeszcze jedno rozwiązanie to program ccleaner.. Oczyść nim rejestr
  • REKLAMA
  • #6 10381548
    marla22
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mój komputer również działał bardzo wolno, otwierał się i ładował około 5 minut , zamykał 5 minut, internet chodził wolno ...

Dokupiłam ram , komputer smiga teraz jak trzeba ...otwiera się w minutę .
  • #7 10381572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10381585
    marla22
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    czyli >? Nie bardzo rozumiem
  • #9 10381611
    keseszel
    Poziom 26  
    Athlon 1250MHz z 1 GRAM działa szybciej mając W7 z wodotryskami.To taka moja uwaga.

-Zakup RAM nie jest brany pod uwagę w ogóle
    -Minuta uruchamiana - spox, ale 20 minut i praca z takim ślimakiem, który otwiera partycję C
    kilka do kilkunastu minut to udręka.
    -Sprawdziłem HiJackiem. Brakowało pliku msvbvm60.dll do uruchomienia programu, doinstalowałem i mogłem sprawdzić ...
    -Czy jest coś podejrzanego w pliku?
    Załączniki:
    • hijackthis_edytowany.txt (8.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 10381631
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Masz po prostu zaśmiecony system - nazbierało się tego. Zakładowy informatyk ma wyjątkowo rację, bo takiego bajzlu możesz już nie ogarnąć. Przez jakiś czas podziała, ale 512MB RAM'u to stanowczo za mało nawet do komfortowego przeglądania internetu dzisiaj (flash, dodatki, sama przeglądarka, a i jeszcze coś w tle i zostanie kilkadziesiąt MB).

Zamieść SMART dysku oraz sprawdź w jakim trybie działa dysk (UDMA czy PIO).
  • #12 10381652
    Kasek21
    Poziom 43  
    Usuń ten bezsensowny .log

Podaj to o czym pisałem wcześniej oraz screen z menadżera zadań.

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
  • #13 10381807
    keseszel
    Poziom 26  
    daavid117 nie rozumiem o co chodzi z zaśmieconym systemem. Programy jakie są zainstalowane były przez informatyka. Z moich wynalazków to tylko Opera, foobar i irfanview. HDTune już się robi. Google dorzucił mój współużytkownik.
    A co jest do ogarniania? Zapomnę jak się używa któregoś z trzech wymieionych przeze mnie?
    Jak przyspieszyć komputer z XP SP3, 504 MB RAM, Celeron 2,53 GHz? Jak przyspieszyć komputer z XP SP3, 504 MB RAM, Celeron 2,53 GHz? Jak przyspieszyć komputer z XP SP3, 504 MB RAM, Celeron 2,53 GHz?

Errorów nie było.
  • #14 10381837
    termit202
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Te antywirusy do kosza, zainstaluj AVG free.
    CCleaner > defragmentacja dysku > pozbycie się każdego śmiecia z dysku (nie potrzebne? usuń).

W CCleaner powyłączaj KAŻDY program ,który nie jest Ci potrzebny tuż po włączeniu systemu, komunikator,skype,itp itd, zostaw anty virusa,i narzędzia systemowe (sterowniki od karty dzwiękowej,graficznej itp)

Ponawiam prośbę kolegi Kasek, screen z menadżera zadań na pewno by nie zaszkodził...
  • #15 10381941
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Witam.
    Dysk masz strasznie wolny, niektóre pendrive'y mają lepszy średni transfer niż twój HDD. Możesz zrobić skan programem MHDD (nagrywasz na płytę, w BIOS-ie ustawiasz aby PC ruszał z CD-ROMu, i z tej płyty uruchamiasz PC - opisy programu, jak i sposób jego nagrania są na Forum), chyba że nie czujesz się pewnie w sferze komputerów PC, to niech to zrobi ktoś z większym doświadczeniem od Ciebie.
    Oczyść system tak jak Koledzy wyżej sugerują, wrzuć też screeny z Menedżera Zadań.
    Moim zdaniem przychodzi pora na wymianę dysku na nowy.
    Pozdrawiam
  • #16 10381961
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Możesz na próbę odinstalować kanały IDE - po restarcie komputera same się z powrotem zainstalują.
  • #17 10382845
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Przeprowadź procedurę naprawczo testującą opisaną na elektrodzie. Może i dysk nie ma błędów ale co do jego kondycji to mam wątpliwości...
  • #18 10384427
    keseszel
    Poziom 26  
    Antywirusy MUSZĄ zostać. Komunikatorów i temu podobnych pierdół nie mam, co widać zapewne po Hijacku. MHDD zapodam. Menadżer na jutro, defragmentacja także.
    Generalnie czy po tym co zamieściłem można ocenić co powoduje opóźnienia ? Dysk, antywiry czy jakiś szkodnik? Programy prawie wyłącznie niezbędne jak widać. Tylko to mnie interesuje, bo nie chciałbym być w sytuacji, że "widzisz, syfa załapałeś".
  • #19 10384432
    Kasek21
    Poziom 43  
    Wykonałeś co kolega Ci napisał?

daavid117 napisał:
    Możesz na próbę odinstalować kanały IDE - po restarcie komputera same się z powrotem zainstalują.
  • #20 10384723
    ragir
    Poziom 10  
    Wydaje mi się, że dwa antywirusy, to trochę przesada, na pewno nie porpawiają wydajności komputera, a z tego, co wyczytałem, przydałby się zwykły, poczciwy format i reinstalacja systemu - może to i troche roboty i zajmie cały dzień z instalacją wszystkiego i backupem danych, ale ile czasu zaoszczędzi na dłuższą metę...

Dokupienie ramu aktualnie to też nie powinien być specjalny problem, przy tym konfigu stawiam na DDR2 max, a to nie są drogie kości, opłacałoby się nawet wymienić dwie 256 na dwie 512, jesli taka jest sytuacja.

Wykresy z dysku też nie wyglądają najlepiej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z wydajnością komputera działającego na systemie Windows XP SP3 z 504 MB RAM i procesorem Celeron 2,53 GHz. Czas otwierania przeglądarki i dostępu do dysku jest znacznie wydłużony, co skłania do podejrzeń o wirusy lub problemy sprzętowe. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zwiększenie pamięci RAM, użycie programów do czyszczenia systemu (np. CCleaner), defragmentację dysku oraz sprawdzenie ustawień pamięci wirtualnej. Wskazują również na możliwość zainstalowania lżejszego oprogramowania antywirusowego oraz na konieczność wymiany dysku twardego, który może być przyczyną wolnego działania systemu. Użytkownik jest niechętny do formatowania systemu, ale rozważa inne opcje poprawy wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA