logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sound Blaster Audigy 2 ZS Gold - trzaski i zawieszanie po 3h odtwarzania muzyki

StasiuX 24 Sie 2009 00:08 2370 3
REKLAMA
  • #1 6927313
    StasiuX
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam

Niedawno zakupiłem na Allegro kartę dźwiękową Sound Blaster Audigy 2 ZS Gold. Chciałbym ją jakoś przetestować, bo mam pewne wątpliwości co do jej poprawnego działania.

Może na początek przykładowa mp3 (http://in1.pl/Wicked_Maiden.mp3) gdzie w fragmencie od 2:40 do 3:00 słyszę delikatne charczenie/trzaski w tle. Sprawdzałem na głośnikach i słuchawkach, więc sprzęt zewnętrzny odpada. Fragment ten to solówka, więc dźwięk jest dosyć wysoki, może to ma znaczenie? Próbowałem ustawić głośność w systemie na np. 50% i podkręcić bardziej głośniki, próbowałem bawić się equalizerem w AIMP2, próbowałem odtworzyć mp3 w zwykłym MPC. To wszystko sprawdzane na 2 systemach: XP i 7 (zainstalowane na tym samym komputerze). Nie wiem, może jestem przewrażliwiony... Ciekaw jestem, czy Wy coś tam usłyszycie nie tak :).

To był pierwszy problem. Drugi jest taki, że po pewnym czasie odtwarzania muzyki karta się wiesza (około 3h grania, bez uruchamiania innych aplikacji), ale tutaj stawiam na konflikt sprzętowy, który zawsze miałem w tym komputerze. Magistrala PCI współdzieli adresy z szyną AGP i kontrolerem DMA. Chyba, że macie inne zdanie...

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6927368
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    przeinstaluj sterowniki creative'a, najlepiej najnowsze ze strony producenta, potem skonfiguruj kartę poprzez: Creative Audio Console i powinno pomóc, jeśli problem nie leży po stronie sterowników, może znaczyć że karta jest uszkodzona i efektem jest problem jaki opisujesz, ale skoro się uruchamia i system ją wykrywa więc jest nadzieja.
  • REKLAMA
  • #3 6927540
    StasiuX
    Poziom 11  
    Hmm... właśnie odpaliłem wyżej załączone mp3 w pracy na kompie na zwykłej integrze i... efekt ten sam co w domu ma kompie :). Jak na razie wychodzi na to, że jestem przewrażliwiony i słyszę motywy na które inni nie zwracają uwagi.

Teraz zostało wieszanie się karty. Co do sterowników to instalowałem je różne. O bałaganie w sterach nie ma mowy, bo zawsze przed instalacją nowej wersji usuwam starą programem Drive Sweeper, a potem robię porządki ręcznie. W Creative Audio Consol nie znalazłem jakiejś opcji która byłaby źle ustawiona... no chyba, że jest coś o czym nie wiem. Ogólnie w Audio Consol mam większość na ustawieniach domyślnych.

Poprzednio zapomniałem też dodać, że karta wieszała gry, ale pomogło wywalenie ATI Tray Tools.

Znalazłem też taką stronę: http://audio.rightmark.org/index_new.shtml. Dzisiaj obadam ten program...

Ogólnie wkurza mnie to strasznie, bo po paru latach siedzenia na SB PCI 128 kupiłem w miarę dobrą kartę i lipa... znowu defekty...
  • #4 7058038
    StasiuX
    Poziom 11  
    No i jednak nie jestem przewrażliwiony :). Trzaski/charczenie były wynikiem używania programu AIMP :). W Winamp'ie wszystko gra pięknie. Zastanawiam się tylko co może być nie tak z programem AIMP. Oczywiście problem może leżeć po stronie ustawień, ale próbowałem wszystkiego na ustawieniach domyślnych i nic. Jakieś sugestie?

Pozdrawiam
REKLAMA