logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z pamiecią ram- komputer się nie włącza

raczek3 26 Sie 2009 08:05 8318 16
REKLAMA
  • #1 6944278
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam, i od razu przepraszam za brak polskich liter ale pisze ze starego komputera.
    Mam problem, posiadam komputer z pyta GIGABYTE GA-M61VME-S2, siedziało w nim 512MB ram (DDR2, 533MHz) wczoraj chciałem sobie dokupić jeszcze jedna kość 512MB, w sklepie powiedzieli mi ze takich już nie używają ale ma 1GB, powiedział ze jest trochę inna ale powinna działać, wiec kupiłem, obrazu coś mi sie nie spodobało bo ta nowa pamięć jest niższa, no ale skoro powiedział tak sprzedawca, aktory powinien sie znać postanowiłem ja zamontować, nie wyjmując starej pamięci włożyłem nowa i komputer włączył sie tylko ze wolniej niż na samej kości 512 i okazało sie ze wykrywa mi tylko to 512MB ramu wiec aby sprawdzić czy ta kość 1GB na pewno nie działa (w sklepie powiedzieli ze mogę ja oddać jeśli nie będzie działała) wyjąłem ta 512 i włączyłem komputer na 1GB komputer nie startuje, zamiast tego jest tylko powtarzający sie dźwięk co chyba oznacza błąd pamięci ram wyjąłem wiec ten ram i włożyłem z powrotem samo 512 jednak błąd sie powtarza tez na starej kości do końca sprawnej. Czy kość 512 mogla sie uszkodzić? Bo mam nadzieje ze nie płyta główna.
    Na starej pamięci 512 pisze DDR2 512MB PC4200 DIMM
    A na nowej 1GB pisze 1GB PC2-6400 CL6 240-Pin DIMM
    Mam BIOS Award.
    Oby to nie była uszkodzona płyta główna?
    Ramu nie mam gdzie sprawdzić stary komputer to DDR1 także na nim nie sprawdzę.
    Pozdrawiam, proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6944324
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Płyta nie powinna się uszkodzić- Może przeczyszczenie slotów by coś dało. Zresetuj jeszcze bios
  • #3 6944345
    raczek3
    Poziom 22  
    Sloty wyczyściłem, możliwe ze sie ram uszkodził?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6944353
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Możliwe. W wersji optymistycznej...
  • REKLAMA
  • #5 6944381
    raczek3
    Poziom 22  
    A w wersji pesymistycznej? Jeśli nie pyta główna i nie ram to co?
    Błagam pomóżcie.
  • Pomocny post
    #6 6944391
    DeDua
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Uruchom memtest86+, zobacz co ci pokaże.

Wg specyfikacji płyty GA-M61VME-S2 obsługuje ona PC6400. Kiedyś były problemy w starych płytach głównych z pamięciami DualSide Bank, ale tego już nie ma.

Być może problem tkwi w samej pamięci RAM, czasami zdarza kupić się uszkodzoną, jeśli masz ją na gwarancji to idź do sklepu by tam ją sprawdzili.

Opcjonalnie możesz zrobić update biosu, może płyta ma problemy z wykryciem nowej kości.
  • #7 6944427
    raczek3
    Poziom 22  
    Jak mam uruchomić memtesta jak nie mogę włączyć komputera?
    DeDua napisał:
    Być może problem tkwi w samej pamięci RAM, czasami zdarza kupić się uszkodzoną

Tylko ze na starej kości tez nie działa. Pozdrawiam, czekam na dalsze sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6944453
    artaa
    Poziom 43  
    Jeśli MB bez pamięci nie pika, to może wskazywać na jej uszkodzenie.
  • Pomocny post
    #9 6944472
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Przy okazji czyszczenia slotów pewnie wepchnąłeś do nich jakiś paproch i stąd problem. No chyba, że wkładałeś tą pamięć odwrotnie pod napięciem.
  • #10 6944505
    raczek3
    Poziom 22  
    artaa pika i z pamięcią i bez niej
    chomicki czyściłem sprężonym powietrzem niema żadnego paprocha.
  • Pomocny post
    #11 6944522
    artaa
    Poziom 43  
    Hmm, no to się przyznaj, wyjąłeś kabel zasilający komputer przed zabawą z pamięciami?
  • Pomocny post
    #12 6944535
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Po zapoznaniu się z opisanym problemem i wypowiedziami kolegów wyciągnąłem następujące wnioski:
    - kupiona pamięć nie jest obsługiwana przez płytę (wykaz obsługiwanych pamięci dla obu wersji płyt na stronie producenta, do Bios-ów od 2007 roku nie wprowadzono istotnych poprawek);
    - uszkodzone zasilanie pamięci, jeden z tranzystorów za gniazdami pamięci (nadpalony, lekko fioletowy lub pęknięty);
    - uszkodzony mostek lub Bios;
    - wysunięty procesor (częste zjawisko podczas manipulowania pamięciami i kartami);
    - odkształcona płyta główna (przypadłość płyt tej firmy).
  • #13 6944543
    raczek3
    Poziom 22  
    Tak, odłączyłem wszystko. Ja naprawdę nie wiem co mogło sie stać, mam nadzieje ze to nie płyta główna. Czy to można wykluczyć? Chyba oddam komputer do naprawy, mam tylko nadzieje ze jedyne co sie mogło uszkodzić to ram.
  • Pomocny post
    #14 6944566
    artaa
    Poziom 43  
    Bez kolejnej kości RAM tego nie sprawdzisz, lepiej daj na serwis.
  • #15 6944575
    raczek3
    Poziom 22  
    kodd napisał:
    Po zapoznaniu się z opisanym problemem i wypowiedziami kolegów wyciągnąłem następujące wnioski:
    - kupiona pamięć nie jest obsługiwana przez płytę (wykaz obsługiwanych pamięci dla obu wersji płyt na stronie producenta, do Bios-ów od 2007 roku nie wprowadzono istotnych poprawek);
    - uszkodzone zasilanie pamięci, jeden z tranzystorów za gniazdami pamięci (nadpalony, lekko fioletowy lub pęknięty);
    - uszkodzony mostek lub Bios;
    - wysunięty procesor (częste zjawisko podczas manipulowania pamięciami i kartami);
    - odkształcona płyta główna (przypadłość płyt tej firmy).

Wszystkie tranzystory wyglądają na sprawne, bios zresetowałem (nie pomogło), procesor sprawdziłem (wsunięty), odkształcona pyta jak mam to rozumieć? (wygląda na dobra)
    Mam coraz większą nadzieje ze to nic poważnego tylko ram. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Dam go do serwisu bo nie chce nic więcej uszkodzić.
  • Pomocny post
    #16 6952323
    Yasashii
    Poziom 10  
    Sam na starej płycie miałem award bios. Może tylko u mnie tak było, ale ten bios jest do kitu. Też miałem podobny problem z ramami. Jak kilka razy wyciągnąłem kość i wsadziłem z powrotem to zaczynało działać. Właściwie fiksował przy każdym nowym sprzęcie. Tak jak u mnie było, tak u ciebie mogło mu się "namieszać w głowie". Polecam upgrade biosu (Jeżeli nigdy tego nie robiłeś ani nie bardzo wiesz jak się za to zabrać, daj to do zrobienia komuś, kto wie. Jeśli coś pójdzie nie tak, to w najczarniejszym scenariuszu płyta główna będzie do wyrzucenia. Co prawda trzeba mieć mocnego pecha żeby coś się stało ale zdarza się raz na 100 lat więc...)

Cytat:
    nowa pamięć jest niższa

To akurat nic dziwnego. Co producent, to inna tradycja.
  • #17 6983867
    raczek3
    Poziom 22  
    No i jednak chyba płyta poszła, bo wsadziłem nowy ram taki jak być powinien i tez nic...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z płytą główną GIGABYTE GA-M61VME-S2, który nie uruchamia się po dołożeniu nowej kości pamięci RAM 1GB DDR2, podczas gdy oryginalna kość 512MB działała poprawnie. Nowa pamięć nie jest wykrywana, a komputer wydaje powtarzające się sygnały dźwiękowe wskazujące na błąd RAM. Próby uruchomienia testu memtest86+ są niemożliwe z powodu braku startu systemu na nowej kości. Czyszczenie slotów pamięci sprężonym powietrzem nie przyniosło efektu. Zresetowanie BIOS-u nie rozwiązało problemu. Możliwe przyczyny to niekompatybilność pamięci z płytą (płyta obsługuje PC6400, a nowa kość może być innego typu), uszkodzenie pamięci RAM, uszkodzenie zasilania pamięci na płycie, uszkodzony mostek południowy lub BIOS, wysunięty procesor lub fizyczne uszkodzenie płyty głównej. Po wymianie na inną, prawidłową kość RAM problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie płyty głównej. Zalecany jest serwis sprzętu oraz ewentualna aktualizacja BIOS-u, jednak z zachowaniem ostrożności ze względu na ryzyko uszkodzenia płyty podczas aktualizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA