logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po wymienieniu RAM (2GB) , piszczenie

Jekorgi1 10 Lip 2013 11:53 1932 7
REKLAMA
  • #1 12506024
    Jekorgi1
    Poziom 2  
    Mam problem z RAM'em kupiłem kość 2GB firmy hynix i komputer po włączeniu piszczy
    3 razy i resetuje się . 1GB Ram działa bez zarzutu ale 2GB juz jakby nie chce w ogóle się uruchomić. Specyfikacje komputera to:

Procesor: AMD Sempron 3200+, 1.81GHz
    Karta graf.: Nvidia NForce 520
    Zasilacz: LC-B350ATX YAMO
    Plyta główna: Gigabyte GA-M61PMES2P

Komp stary , ale nie ma kasy na nowy.
  • REKLAMA
  • #2 12506060
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Podstawowe pytanie czy pamięć kupiłeś jako sprawną, najlepszym wyjściem jest przetestowanie jej w innym komputerze.
  • REKLAMA
  • #3 12506121
    kopek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Wystarczy wpisać w google "kody dźwiękowe BIOS'u" i będzie można dalej się zastanawiać gdzie leży problem. Bo rozumiem, że to dźwięki BIOS'u są tym piszczeniem?
  • REKLAMA
  • #4 12506137
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Super porada i co mu dadzą owe kody? Ewidentnie problem jest z pamięcią i bez ich odczytu jest to wiadome.
    Podaj pełne oznaczenie nowej kości.

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD
    1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora
  • #5 12506179
    Iwantcookie
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Komputer uruchamia się na pierwszej kości ale na drugiej już nie, dobrze zrozumiałem? Wygląda na to, że kość walnięta. Dla pewności spróbuj na komputerze kolegi, jak też nie ruszy będziesz pewny i będziesz miał podstawę do reklamacji. Zakładając oczywiście że płyta obsługuje ten ram. Inną sprawa to to co kolega bmserwis napisał, czyli czy kości kopiłeś jako sprawne?
  • REKLAMA
  • #6 12506223
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Przy zakupie pamięci należało się upewnić czy nadaje się ona do Twojej płyty głównej.
    No i jeszcze pytanie czy dokładasz RAM do już posiadanej 1GB, czy próbujesz ją osobno?
  • #7 12506899
    Jekorgi1
    Poziom 2  
    przed zakupem ona była sprawna.Mam 2 inne pamięci RAM po 256mb i one chodzą bez zarzutu 1 gb tez pożyczyłem od kolegi i też chodzi u kolegi ten 2 gb chodzi.
    Pamięc hynix 2gb 2Rx8 pc2-6400e-666-12
  • #8 12506979
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/motherboard_memory_ga-m61pme-s2p.pdf
    Nie ma jej na liście pamięci certyfikowanych. Największe moduły to 1GB.

Czy u kolegi też jest chipset nForce?
    Niestety, nie każda pamięć, a raczej dość sporo, ma prawo nie działać na Twojej płycie.

Czy po wymianie RAM, resetowałeś BIOS zworką bądź baterią?
    Czy BIOS uaktualniłeś do najnowszego?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nową kością RAM 2GB firmy Hynix, która powoduje piszczenie BIOS-u i reset komputera. Komputer działa poprawnie z innymi pamięciami, a nowa kość nie jest wymieniana w liście certyfikowanych pamięci dla płyty głównej Gigabyte GA-M61PMES2P. Użytkownicy sugerują przetestowanie pamięci w innym komputerze oraz sprawdzenie zgodności z płytą główną. Wskazano również na konieczność resetu BIOS-u oraz aktualizacji do najnowszej wersji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA