logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki detektor/czujnik obecosci gazu ziemnego i tlenku węglą

aro3 31 Sie 2009 12:51 23437 11
REKLAMA
  • #1 6963891
    aro3
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Chciałbym kupić do mieszkania (kuchni) detektor/czujnik obecości gazu ziemnego i tlenku węglą w powietrzu.

Nie mam pojęcia jakie urządzenie wybrać i na co zwracać uwagę (na prąd czy baterie, jak i gdzie ma być zamontowany itp.)

Proszę o pomoc, sugestie oraz zaproponowanie modeli.
  • REKLAMA
  • #2 7143002
    Robinson74

Poziom 16  
    Ocena: 159
    Pozwolę sobie podpiąć się pod temat mimo że nikt na razie nie udzielił odpowiedzi.
    Na pewno są tu osoby, które używają tego typu detektorów. Mnie bardziej zależy na detektorze czadu, ale jeśli urządzenie będzie naprawdę dobre, to może być to "kombajn" wykrywający także dym.

Zależy mi na takich cechach:
    - żeby to było urządzenie na baterie (a nie podłączane do sieci elektrycznej), gdyż w razie braku prądu urządzenie nie działałoby,
    - ważnym wydaje mi się, aby miało atest (nie znam się na tym jakiego rodzaju atesty otrzymują takie urządzenia),
    - gwarancja 5-letnia,
    - możliwość montażu w niewielkim wilgotnym pomieszczeniu (łazienka), gdzie zainstalowany jest "junkers".

Bardzo proszę o podanie namiarów na solidne i sprawdzone detektory spełniające te warunki.
    Konto firmowe:
    Studio Języka Angielskiego
    Piastowska 18, Krosno, 38-400
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7171219
    adam_mk
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Gazex robi dobre wykrywacze.
    Czujnik gazu miejskiego - na sufit (metan, wodór - gazy lekkie).
    Czujnik czadu - na ścianę "na wysokości oczu"
    Są bateryjne i są na kabel.
    Wszystkie maja własnego wyjca.
    Reagują przy poziomie 1/10 tego, co uważane jest za groźne.

NIE MA CUDÓW!
    5 lat nie wszystkie wytrzymają!
    Istota ich działania jest taka, że sensory się starzeją (tracą czułość) na co ma wpływ otaczajace powietrze. To stan normalny/poprawny/właściwy.
    3-4 lata i kontrola.
    Można kupić nowy, bo kroci nie kosztują.
    Adam M.
  • #6 8329373
    Robinson74

Poziom 16  
    No i kupiłem - GAZEX DK-2.NAPs/gz Czujnik gazu ziemnego i tlenku węgla 12V

Rzecz w tym, że byłem przekonany, że po prostu wsadzę tam baterie (2 lub 4 paluszki), a tymczasem zasilanie jest tam inne. Czy na podstawie poniższego zdjęcia ktoś może mi podpowiedzieć jaką baterię (akumulator) należy kupić, żeby zasilić ten detektor?

Jaki detektor/czujnik obecosci gazu ziemnego i tlenku węglą
    Konto firmowe:
  • #7 8329568
    darkonel
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Zasilanie jak widać - 12V, najlepiej z zasilacza, a jeśli baterie to 8 x R6 (1,5V) + pojemnik na baterie.
  • #8 8329650
    Robinson74

Poziom 16  
    Hmmm, tylko czy ja to upakuję w środku? Chyba tak, bo jest tam sporo miejsca, ale zależy to od pojemnika na baterie.
    A gdyby się nie zmieścił pojemnik na 8xAA, to pojemnik na 8 baterii AAA ma sens?
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #9 8329812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 8329849
    Robinson74

Poziom 16  
    Właśnie tak mi teraz przyszło do głowy, żeby zapytać na ile starczy mi komplet baterii, a tu mam już odpowiedź.
    Jeśli tak krótko, to rzeczywiście muszę podpiąć zasilacz. :(
    Konto firmowe:
  • #11 8330704
    Robinson74

Poziom 16  
    Czyli zasilacz o max prądzie 350mA powinien wystarczyć?
    A taki, który daje 200mA nie wystarczy?
    Pytam, bo mam w domu 2 zasilacze i chciałbym któryś z nich wykorzystać.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru detektora/czujnika obecności gazu ziemnego (metanu) i tlenku węgla do mieszkania, zwłaszcza do kuchni. Użytkownicy zwracają uwagę na istotne cechy urządzeń, takie jak zasilanie bateryjne (ze względu na działanie podczas braku prądu), posiadanie atestów, gwarancję (preferowana 5-letnia) oraz możliwość montażu w wilgotnych pomieszczeniach. Wskazano, że detektory gazu i czadu często mają ograniczoną żywotność sensorów (około 3-4 lata), co wymaga ich okresowej kontroli i wymiany. Przykładowe modele i marki to Gazex (np. model DK-2.NAPs/gz zasilany 12V, wymagający zasilacza lub 8 baterii R6), CGD-31A2 oraz detektory KID-900-0146UK i KID-900-0122-UK. Zasilanie bateryjne w przypadku urządzeń o poborze prądu około 300 mA jest mało praktyczne, dlatego rekomendowane jest stosowanie zasilaczy o prądzie co najmniej 350 mA. Czujniki gazu lekkiego montuje się na suficie, a czujniki tlenku węgla na wysokości oczu na ścianie. Urządzenia posiadają sygnalizację alarmową przy poziomach stężenia gazów znacznie poniżej wartości niebezpiecznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA