logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polkat Forte 101S - wzmacniacz trzeszczy i cicho gra, co sprawdzić?

pawel899 01 Wrz 2009 17:29 2738 9
REKLAMA
  • #1 6968446
    pawel899
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Mam problem ze wzmacniaczem w/w podłączyłem pod niego kolumne i nie gra, połączenie jest raczej dobre, mam jeszcze 2 satelitki podłączyłem je do wyjścia słuchawkowego i? ... cicho grają, trzeszczą, wzmacniacz jest od znajomego, nie znam za bardzo jego historii, cały czas leżał w szafie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6970724
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Witam!
    Do gniazda słuchawkowego mogą być podłączone tylko słuchawki. Kolumna musi grać cicho. Upewnij się, że dobrze podłączyłeś kolumnę do wyjścia. Wzmacniacz był produkowany do nagłośnień radiowęzłowych, więc ma pod tym kątem zrobione wyjścia (wielowtyk- 30,50 lub 100V). Z tego co pamiętam (i widzę na schemacie), są też 4 gniazda głośnikowe GDG, połączone parami szeregowo. Dlatego do wyjścia muszą być podłączone dwie kolumny, lub jedna a w drugim gnieździe wtyczka ze zworą.
    Pozdrawiam,
    Lee
  • REKLAMA
  • #3 6971688
    pawel899
    Poziom 22  
    ok dzięki gra, ale słyszałem że po podłączeniu pod wejście ,,magnetofon'' powinno grać mi gra tylko pod ,,Linia 0,77V '' i nie działa regulacia niskie i wysokie tony ...
  • Pomocny post
    #4 6972109
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Regulacja barwy tonu jest przed gniazdem "Linia 0.775V". We wszystkich stopniach wejściowych, oraz w regulacji barwy są wstawione hybrydy GML-002. Brak sygnału z pozostałych gniazd, może wskazywać na problem z zasilaniem tych stopni (470Ω/1W między C10 i C11 w zasilaczu), ewentualnie uszkodzenie na płytce barwy dźwięku (DK-200).
    Zmierz jakie są napięcia na C10 i C11?
    Przy sprawnym wzmacniaczu musi grać ze wszystkich wejść.
  • REKLAMA
  • #5 6972479
    pawel899
    Poziom 22  
    niestety nie mam miernika... w sumie to mi nie przeszkadza tylko czy nic się nie stanie przez to kolumną ? i zastanawia mnie czy to normalne że po podłączeniu ich do gniazd lewy - lewy lub prawy - prawy grają a jak podłącze do wyjąscia prawy - lewy to nie
  • #6 6972793
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Jeśli Ci to nie przeszkadza, to OK. Jak pisałem wcześniej, gniazda są parami szeregowo- dlatego gra po podłączeniu do "jednoimiennych". Co do bezpieczeństwa kolumn, wzmacniacz teoretycznie ma moc ponad 200W (30²:4=225).:!::D
    Pozdrawiam,
    Lee
    PS.Dzięki za "pomógł", wystarczy jedno na koniec, jeżeli rzeczywiście pomogłem, więcej- psuje nam obu opinię.:|
  • Pomocny post
    #7 6974092
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    200? mi się wydaje że 200 miał polkat forte 201 a 101 miał tylko 100 watt do dyspozycji.
  • #8 6974741
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Według schematu: wyjście 30V linia i obciążenie 4Ω- więc: P=U²:R.:D
    Napisałem zresztą teoretycznie.:D
    Pozdrawiam,
    Lee
    PS. SzokalML masz rację 100W.
  • REKLAMA
  • #9 6976777
    pawel899
    Poziom 22  
    Tak potwierdzam też mam schemat ma 100W czyli nic się nie stanie gdy je będę miał podłączone (altusy mają coś ok 65W)? chodzi w tym o to że wzmak ma 4 wyjścia moc 100W czyli na jedno wyjście przypada 25W? co by się mogło stac gdybym głośność dał na najwyższy poziom 10 ?

Regulamin p.10.9
    (dj-MatyAS)
  • #10 6977204
    Lee.LW
    Poziom 24  
    W skrócie:
    -Wzmacniacz ma jedno wyjście.
    -Cztery gniazda dla ułatwienia nagłośnienia większych pomieszczeń.
    -W tamtych czasach nie było łatwo o kolumnę 100W.:D
    -Altusom nic nie grozi (obojętnie czy podłączysz 1 czy 2).
    -Przy pełnej głośności też nie.
    Pozdrawiam,
    Lee

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Polkat Forte 101S ma specyficzne wyjścia głośnikowe zaprojektowane do nagłośnień radiowęzłowych, wykorzystujące wyjścia wielowtykowe 30, 50 lub 100V oraz cztery gniazda głośnikowe połączone parami szeregowo. Aby kolumna grała poprawnie, musi być podłączona do odpowiednich gniazd w konfiguracji dwukolumnowej lub z zastosowaniem zwory. Wyjście słuchawkowe jest przeznaczone wyłącznie do słuchawek, co tłumaczy ciche i trzeszczące odtwarzanie przy podłączeniu kolumn. Regulacja barwy tonu działa przed wejściem "Linia 0,775V" i jest realizowana przez hybrydy GML-002; brak działania regulacji i sygnału z innych wejść może wskazywać na uszkodzenie zasilania stopni wejściowych lub płytki barwy dźwięku (DK-200). Moc wzmacniacza wynosi około 100W, a cztery gniazda ułatwiają rozprowadzenie sygnału w większych pomieszczeniach, przy czym pojedyncze kolumny o mocy około 65W (np. Altus) są bezpieczne do podłączenia nawet przy maksymalnej głośności. Wzmacniacz ma jedno wyjście fizyczne, a cztery gniazda to rozgałęzienia, dlatego ważne jest prawidłowe podłączenie kolumn według schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA