logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja krok po kroku do programowania 89S51 przez ISP LPT

WojtekWojtek 02 Wrz 2009 23:29 3572 18
REKLAMA
  • #1 6973993
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Witam!

Chciałbym zacząć programować mikrokontrolery. Zakupiłem mikrokontroler 89s51. Zrobiłem programator ISP przez LPT. Próbuje wgrać program do mikrokontrolera, za pomocą programu ISP Programmer 1.2.0.51 , oraz za pomocą AEC ISP, ale bez skutku. Nie wiem dokładnie czy wszystko robie dobrze.

Proszę o instrukcje „krok po kroku” (osoby, które miały z nim styczność) jak zaprogramować ten mikrokontroler .

Pozdrawiam
    [/code]
  • REKLAMA
  • #4 6975656
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Schemat programatora, który posiadałem pochodził z programu AEC ISP.

W obecnej chwili robię programator STK-200. Zastosuję się do rad i poinformuję jakie efekty z tego wynikły.

Dziękuje za odpowiedzi na moje pytanie.

Dodano po 4 [godziny] 14 [minuty]:

I znowu nic...

Zrobiłem programator według schematu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic552978.html
    , ale nic z tego nic nie działa... Jest może jakiś sposób aby sprawdzić sprawność mikrokontrolera i programatora ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6976932
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Znalazłem program do testowania samego programatora : SkyLive
    STK 200 tester V1.1

Włączyłem program pierwszy etap przeszedł pomyślnie wykryło programator, ale następny już nie, trzeba było połączyć piny MISO oraz MOSI, po połączeniu i wciśnięciu przycisku dalej wystąpił błąd. Sprawdzałem wszystko dokładnie połączenia są zrobione według schematu bez żadnych błędów.

Sprawdzaliście może własne programatory tym programem?

Dodano po 54 [sekundy]:

Jeśli chodzi o BASCOMa 51 to nigdy w nim nie pracowałem także na razie jeszcze nie spróbowałem.

Dodano po 1 [minuty]:

Czy przewody powinny być ekranowane? Czy mogą to być zwykłe przewody np. z zwykłej skrętki komputerowej?
  • #7 6978534
    loocasm
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Jaki masz kwarc przy procesorze?

Do czego podłączyłeś pin EA?
  • #8 6978554
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Spokojnie, jeśli programator nie przeszedł testów to znaczy, że coś nie tak. Podejrzewam, że w momencie połączenia MISO z MOSI program testujący wysyła jakąś daną i jednocześnie ją odbiera. Powinieneś przyjrzeć się programatorowi. Coś z nim nie tak jest. Na 100% dobrze podłączyłeś ? Pamiętaj, że MOSI jest linią od programatora do uC, zaś MISO w kierunku przeciwnym. Sprawdź dokładnie, czy dobrze podłączyłeś bufory 74HC244.

Co do linii EA przy programowaniu nie ma ona znaczenia, jedynie przy uruchamianiu. Powinna być podłączona do napięcia zasilania przez rezystor około 1k. Kwarc w zasadzie dowolny (zgodny z dokumentacją).

Przewody mogą być dowolne, byle nie za długie. Najlepsza jest taśma. Około 10 - 20 cm długości. Najlepiej nie kłaść jej w pobliżu źródeł zakłóceń.

Aha, i jeszcze jedna, ważna rzecz. Programator musisz zasilić z płytki z prockiem ! Bo inaczej to on nie ma prawa działać =]
  • REKLAMA
  • #10 6979306
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Pin EA podłączyłem do zasilania, a kwarc jaki posiadam to 12MHz. Sam nie wiem co z tym programatorem, właśnie zamówiłem STK200 w internecie. Jak tylko zostanie dostarczony napisze o efektach. W między czasie jednak spróbuje uruchomić mój programator.
  • #11 6994940
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Witam,

Kabel stk 200 doszedł, wszystko działa sprawdzałem programem, także kabel przeszedł test pomyślnie natomiast nie wiem teraz jak zaprogramować kontroler. Program podany przez "loocasm" nie wykrywa kontrolera.
    Możecie spojrzeć na wyjścia kabla, który dostałem, czy końcówkę oznaczoną LED muszę koniecznie podłączyć?

Pozdrawiam

Instrukcja krok po kroku do programowania 89S51 przez ISP LPT
  • REKLAMA
  • #13 6995803
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Programowałem w ISP programmer. A czy ponyprog obsługuje 89s51? Spróbuje i dam znać, a w BASCOM-ie nigdy nie programowałem.. także nie wiem nawet jak tam zacząć, ale spróbuje. dziękuje za odp.
  • #14 7001087
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Programator działa, ale nie mogę wysłać nic do procesora. Mógłby mi ktoś napisać jak po kolei w Bascomie wgrać program do mikrokontrolera? Czy w ogóle w Bascomie można zaprogramować 89s51.
    Zastanawiam się czy przypadkiem kontroler nie jest zepsuty, jaki inny mikrokontroler najlepiej kupić żebym mógł zaprogramować go za pomocą STK 200?

Dodano po 59 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie, jakie zasilanie zostało przez was zastosowane? W jaki sposób zasilacie mikrokontroler?
    Pozdrawiam!
  • #15 7001615
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Zasilanie 5V z kondensatorem około 100nF przy nóżce zasilania procka podłączonym pomiędzy zasilanie a masę. Kwarc możliwie blisko nóżek XTAL z kondensatorami 27 - 33 pF. EA do zasilania przez rezystor 1k. Reset podłączasz następująco: kondensator około 10uF pomiędzy reset a zasilanie, rezystor 8.2k pomiędzy reset a masę.

Zastosowałeś podłączenie programatora do uC tak, jak pokazałem ?
    BASCOM MCS-51 obsługuje programowanie AT89Sxxxx przez STK200.
    Jaki komunikat dostajesz przy programowaniu ?
    Sprawdź czy podczas programowania reset jest w stanie wysokim.
  • #16 7002200
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Chodzi o to, że w ogóle żaden program nie chce wykryć mojego mikrokontrolera.
  • #18 7002419
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Sprawdzałem, ale sprawdzę jeszcze raz wszystko dokładnie i wtedy dam znać...

Dodano po 57 [minuty]:

No i poszło nie wszystko było ładnie połączone, mam płytkę uniwersalną stykową i nie wszystkie piny mikrokontrolera były dobrze dołączone. Dziękuje za zainteresowanie tematem. Zastosowałem układ przedstawiony przez "Zaquadnik" i użyłem programu przedstawionego przez "loocasm". Wszystko ładnie działa dziękuje jeszcze raz wszystkim za zainteresowanie.
    Pozdrawiam!!
  • #19 7034261
    WojtekWojtek
    Poziom 10  
    Jeśli ktoś ma problem z tym mikrokontrolerem proszę pisać...

Dodano po 25 [minuty]:

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera AT89S51 za pomocą programatora ISP podłączanego przez port LPT. Użytkownik zbudował własny programator według schematów z AEC ISP oraz STK-200, jednak początkowo nie udawało się wgrać programu do mikrokontrolera. Zalecano stosowanie krótkich przewodów (np. taśmy) oraz kondensatora 100pF między pinem zegara a masę, a także poprawne podłączenie linii MISO i MOSI z uwzględnieniem kierunku sygnałów i buforów 74HC244. Pin EA powinien być podłączony do zasilania przez rezystor 1kΩ, a reset wymaga kondensatora 10µF i rezystora 8.2kΩ. Zasilanie mikrokontrolera powinno wynosić 5V z kondensatorem 100nF blisko nóżek zasilania. Programowanie można wykonać za pomocą BASCOM-51 (wersja demo) lub PonyProg, które obsługują AT89S51 przez STK-200. Po dokładnym sprawdzeniu połączeń i poprawnym montażu na płytce stykowej programowanie zakończyło się sukcesem. Użytkownik potwierdził, że problemem były niepoprawne połączenia na płytce. Wskazano również narzędzia do testowania programatora, takie jak SkyLive STK 200 tester V1.1. W razie problemów z wykryciem mikrokontrolera zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń i poprawności zasilania oraz sygnałów resetu i zegara.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA