logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać tranzystory T1 i T2, by układ działał przy 5V zamiast 7V?

sebasw1 04 Wrz 2009 18:32 3935 13
REKLAMA
  • #1 6980093
    sebasw1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z doborem elementów w układzie na rysunku. Chodzi o tranzystory t1 i t2. Układ wzbudza się przy około 7V. Nie wiem jak dobrać elementy, aby układ działał przy napięciu zasilania równym 5V (być może chodzi o tranzystory - jeśli te nie są w stanie się wzbudzić przy takim napięciu). Proszę o pomoc w doborze elementów.

https://obrazki.elektroda.pl/2_1252082610.png

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6980169
    MCB
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Ten układ raczej nie będzie pracował przy tak niskim napięciu zasilania.
    Jest to generator szumu wykorzystujący spolaryzowane zaporowo złącze B-E tranzystora.
    Aby układ działał złącze B-E T1 musi być spolaryzowane napięciem powyżej 6V.
    Spróbuj poeksperymentować różnymi egzemplarzami tranzystorów

pozdrawiam
  • #3 6980213
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    W tym układzie nie da się, bo złącze B-E, tranzystora T1, bedący źródłem szumu (pracuje jako dioda Zenera o napięciu przewodzenia ok. 6-7V) musi zacząć przewodzić.

Spróbuj w miejsce T1 zastosować diodę Zenera np. na 3.3V do 4.7V (trzeba dobrać na najlepszy szum)

Dioda katodą do góry (jak normalna dioda Zenera w układzie stabilizacji)
  • REKLAMA
  • #4 6982911
    sebasw1
    Poziom 10  
    Według porad wstawiałem w miejsce T1 diody 3v3, 3v6 i 4v3 niestety żadna z nich nie szumiała przy napięciu zasilania 5V tak dobrze jak BC548 przy napięciu zas. 9V. Zakupie jeszcze kilka tranzystorów o niższym Ube max, ale to dopiero po weekendzie. Proszę również o porady co można by zrobić więcej, aby to zaczęło działać przy Ucc 5V.

Pozdrawiam.
  • #5 6983733
    Paweł Es.
    A na czym polegała "niedobroć" tych szumów ? Jakość czy zbyt mały poziom ?

Zakładając przewodzenie złącza tranzystora na ok. 6V to przy 9V zasilania przez złącze płynie ok. 3µA prądu przy R6=1MΩ

Dla diody 3.3V i zasilania 5V R6 powinno wynosić 560kΩ dla uzyskania podobnego prądu. Ponieważ jednak różne elementy szumią różnie dla różnych prądów to ja bym dał zamiast R6 układ złożony z rezystora 220k + rezystor nastawny 1MΩ i poeksperymentował z regulacją prądu płynącego przez Zenera dla poszukania wartości prądu przy którym najlepiej szumi.

Druga modyfikacja to wprowadzenie regulacji wzmocnienia wzmacniacza wyjściowego:

Poza tym nie wiem po co w układzie jest ten stopień z tranzystorem, skoro jest jeszcze drugi wzmacniacz operacyjny w układzie LM358, który daje większe możliwości ?

Schemat zmodyfikowany:

R6a - regulacja prądu diody Zenera (na najlepzy szum)

R5a - regulacja wzmocnienia wzmacniacza wyjściowego

C4 - dodany, by regulacja wzmocnienia wzmacniacza wyjściowego dotyczyła tylko składowej zmiennej a składowa stała pochodząca z dzielnika R2/R3 nie była wzmacniana (wzmocnienie 1)

C5 - filtracja zasilania

Wartość R2 zmieniona ze 100k na 180k, wynika to z tego, że zakres zmian Uwy dla wzmacniacza LM358 wynosi dla 5V zasilania, od 0V do 3.5V. Zmiana rezystora R2 ustawia napięcie sztucznej masy w okolicach 1.75V zamiast 2,5V jak to by miało miejsce dla rezystora 100k

Drugi wzmacniacz układu LM358 został połączony w układ wtórnika i podłączony jest wejściem nieodwracającym do punktu sztucznej masy (1.75V) dla ustalenia warunków jego pracy.
  • REKLAMA
  • #6 6984506
    sebasw1
    Poziom 10  
    Chodzi o to, że przy tamtych diodach, o których wspomniałem wyżej nie było żadnego szumu, no może poza szumem z sieci 50hz bardzo słabym. Potrzebuję aby otrzymany szum miał amplitudę od 0 do max 3V ponieważ taki mam przetwornik a/c, do którego chcę podłączyć ten generator. Więc pewnie przydałoby się podnieść ten sygnał składową stałą o 1,5V tak aby przetwornik pracował przy na całym przebiegu otrzymanym z generatora. Prosiłbym również o wskazówkę jak dodać tą składową stałą aby uzyskać przebieg jaki potrzebuję.

Wspomnę, że generator z 1 postu daje sygnał o Vmax ~ 3V, ale niestety wymaga Vcc=9V :/.

Pozdrawiam
  • #7 6984612
    store10
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Paweł Es. napisał:
    ....

Spróbuj w miejsce T1 zastosować diodę Zenera np. na 3.3V do 4.7V (trzeba dobrać na najlepszy szum)

...)

Problem w tym, że diody Zenera poniżej 6V (nie lawinowe) faktycznie nie szumią. Psułem sobie kiedyś tym głowę i zrobienie generatora szumu analogowego zasilanego wprost z 5VDC (i mniej) to nie lada wyczyn.

Może dodatkowa mini przetworniczka boost (idea: http://www.talkingelectronics.com.au/projects/200TrCcts/images/LEDTorchCctB.gif) to pewna alternatywa na uzyskanie np. 10V i kilku mA potrzebnych generatorowi.

Albo to http://www.talkingelectronics.com.au/projects...TrCcts/images/LED-Torch-Cct-AdjBrightness.gif
  • #8 6985373
    Paweł Es.
    Faktycznie, trzeba pracować z diodami z przebiciem lawinowym. Mój błąd.

Proponuję więc dodać prostą przetwornicę wytwarzającą ujemne napięcie zasilające anodę tej szumiącej diody lub tranzystora. Powinna ona dać na C2, ok. -3.5V co z 5V zasilania da ok. 8.5V napięcia w obwodzie diody szumiącej, co pozwoli zastosować diody na napięcia wyższe niż 5.6V.

Generator został wykonany w oparciu o bramkę NAND z wejściem Schmitta jedną z czterech w układzie 4093, wg układu pokazanego w karcie katalogowej na stronie 4.

http://floka.com/cmos/pdf/4093.pdf

Przy 5V i podanych elementach, generator powinien pracować na częstotliwości ok. 25kHz

Trzy pozostałe bramki zostały połączone równolegle dla uzyskania większej obciążalności generatora.
    Diody D1 i D2 oraz kondensatory C1 i C2 pracują w układzie odwracacza napięcia. Na C2 powinno być ok. -3.5V

Napięcie z C2 jest podawane na anodę diody Zenera (odłączoną od masy układu !!!) w oryginalnym układzie. Reszta układu pozostaje bez zmian.

Proszę nie używać slangu! Post poprawiłem. [Mirek Z.]
  • #9 7016212
    sebasw1
    Poziom 10  
    Witam,

Zamieniłem tranzystor T1 na BF506 i pojawił się szum przy Vcc=5V. Przetwornik a/c, którego używam toleruje napięcia w zakresie 0-3.3V, a przebieg szumu który daje generator zawiera się od -1 - +1V.

Czy da się w jakichś prosty sposób przesunąć sygnał z generatora aby zawierał się w zakresie napięć wejściowych przetwornika ? W układzie zmienił się tylko T1 na BF506 i R6 na 47k. reszta pozostała bez zmian.

Pozdrawiam
  • #10 7016259
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    sebasw1 napisał:
    Witam,

Zamieniłem tranzystor T1 na BF506 i pojawił się szum przy Vcc=5V. Przetwornik a/c, którego używam toleruje napięcia w zakresie 0-3.3V, a przebieg szumu który daje generator zawiera się od -1 - +1V.

Czy da się w jakichś prosty sposób przesunąć sygnał z generatora aby zawierał się w zakresie napięć wejściowych przetwornika ? W układzie zmienił się tylko T1 na BF506 i R1 na 47k. reszta pozostała bez zmian.

Pozdrawiam
    czy Ty rozumiesz co na Twoim schemacie - który zamieściłeś w tytułowym poście - jest narysowane:
    i jak on działa?
    Odnoszę wrażenie, że nie wiesz ...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 7016279
    sebasw1
    Poziom 10  
    Była pomyłka R6 zamieniłem na 47k i T1 na BF506 - reszta bez zmian.

Jeśli chodzi o generator z układu to jet on podłączany do zewnętrznego przetwornika A/C.
  • #12 7018546
    Mirek Z.
    Ocena: 531
    Kolega ma jakiś problem z czytaniem podpowiedzi?
    Temat przenoszę w bardziej odpowiednie miejsce.
  • #13 7019314
    sebasw1
    Poziom 10  
    Czytam czytam, aczkolwiek nie wszystkie rozumiem, nie param się elektroniką na co dzień . Zastosowałem w układzie generatora z pierwszego rysunku inne elementy, tak jak pisałem wyżej. Układ zaczął pracować tak jak potrzebowałem - przy 5V zasilania. Teraz muszę przesunąć przebieg generowanego szumu o jakieś +1,5V. Wiem, że można to zrobić dodając składową stałą do otrzymanego sygnału (jakaś i tak tam już jest więc wpierw trzeba obciąć tą, która tam występuje), ale nie wiem jak to zrobić praktycznie. Proszę o pomoc i przepraszam jeśli coś nie nazywam tak jak powinno się nazywać.
  • #14 7020040
    Paweł Es.

Potencjometrem P1 regulujesz składową stałą a potencjometrem P2 wzmocnienie wzmacniacza wyjściowego.

Pamiętaj, że we wzmacniaczu LM358, przy zasilaniu z 5V, napięcie wyjściowe może zmieniać się w zakresie od 0V do 3.5V i w tym zakresie musi być umieszczony cały przebieg, czyli składową stałą trzeba ustawić na 1.75V (optymalnie) i tak ustawić P2 by uzyskać pełny zakres zmian sygnału w tym zakresie. Niestetyz tym wzmacniaczem nie da się uzyskać pokrycia pełnego zakresu pracy przetwornika A/C (od 0 do 5V).

Rozszerzyć zakres napięć wyjściowych można przez zastosowanie tzw. wzmacniaczy rail to rail, których zakres napięć wyjściowych w przybliżeniu pokrywa się z zakresem napięć zasilania.

Mogą tu się sprawzić układy LMC6462

http://www.national.com/ds/LM/LMC6462.pdf

lub AD823

http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/ad823.pdf

Mają ten sam rozkład wyprowadzeń co LM358.

Można je kupić np. w TME (www.tme.pl)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu doboru tranzystorów T1 i T2 w generatorze szumu pracującym pierwotnie przy napięciu zasilania około 7-9V, tak aby układ działał poprawnie przy 5V. Układ wykorzystuje złącze baza-emiter tranzystora T1 spolaryzowane zaporowo, które wymaga napięcia powyżej około 6V do generowania szumu. Próby zastąpienia T1 diodą Zenera o niższym napięciu przebicia (3,3V - 4,7V) nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, gdyż diody Zenera poniżej 6V nie generują szumu lawinowego. Zaproponowano eksperymenty z regulacją prądu przez rezystor R6 oraz wzmocnieniem wzmacniacza operacyjnego LM358, jednak zakres napięć wyjściowych LM358 przy zasilaniu 5V jest ograniczony (0-3,5V). Wskazano możliwość zastosowania wzmacniaczy rail-to-rail (np. LMC6462, AD823) dla lepszego pokrycia zakresu napięć przetwornika A/C. Alternatywnie zasugerowano użycie przetwornicy podwyższającej napięcie (boost converter) lub generującej napięcie ujemne do zasilania anody diody Zenera, co pozwoli na uzyskanie wymaganego napięcia przebicia i generowanie szumu przy 5V. W praktyce zastosowano tranzystor BF506 zamiast T1 oraz rezystor R6 o wartości 47kΩ, co umożliwiło pracę układu przy 5V. Dodatkowo omówiono metodę przesunięcia sygnału szumu o stałą wartość (ok. +1,5V) za pomocą regulacji potencjometrami w stopniu wzmacniacza, aby dopasować sygnał do zakresu wejściowego przetwornika A/C (0-3,3V). Podkreślono, że w układzie LM358 nie da się uzyskać pełnego zakresu 0-5V, dlatego zalecane są wzmacniacze rail-to-rail. Schematy i linki do przykładów przetwornic oraz wzmacniaczy zostały udostępnione w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA