logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29FX66E - kolorowe paski i restart, czy wymiana STV9379 pomoże?

nafciarz15 05 Wrz 2009 16:40 2120 5
REKLAMA
  • #1 6983507
    nafciarz15
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Po włączeniu tv wchodzi wysokie, następuje rozmagnesowanie, pojawiają się 3 kolorowe paski w górze ekranu i tv się sam wyłącza i włącza od nowa i tak w kółko.
    Wymieniłem kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej przetwornicy i w okolicy układu odchylania pionowego (STV9379), tv działał prawidłowo przez 3 tygodnie i usterka powróciła (dokładnie taka sama).
    Napięcie zasilania układ odchylania wynosi -15V i +13.3V (to drugie trochę zaniżone (powinno być +15V) ale na takim napięciu tv działał).
    Tv nie sygnalizuje błędu diodą led.
    Czy może to być wina układu STV9379 i czy jest sens go podstawić ?
    Poniżej zdjęcie usterki.

Sony KV-29FX66E - kolorowe paski i restart, czy wymiana STV9379 pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 6983602
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    nafciarz15 napisał:

Napięcie zasilania układ odchylania wynosi -15V i +13.3V (to drugie trochę zaniżone (powinno być +15V) ale na takim napięciu tv działał).

Działał ale jak widzisz tylko 3 tygodnie. Do sprawdzenia cała głąź -15V. Warto by też podstawić STV, ale najpierw sprobuj doprowadzić to napięcie do porządku.
  • REKLAMA
  • #3 6983688
    nafciarz15
    Poziom 11  
    To napięcie wychodzi z trafopowielacza.
    Zmiana kondensatorów na tej gałęzi i podstawienie innej diody prostującej nic nie dała. Odłączyłem nawet całą gałąź +15v i -15v, wtedy napięcia były wyższe, ale i tak to jedno miało mniejszą wartość.
    Wynika z tego że z trafopowielacza wychodzi jedno zaniżone napięcie.
  • REKLAMA
  • #4 6983711
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Czy poprzedni STV, był w miarę oryginalny? :) Najlepiej podstawić z pewnego źródła tudzież wylut :D
  • REKLAMA
  • #5 6983719
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Zostawił bym to napięcie w spokoju a zamiast tego poszukał na forum co już jest na ten i podobne tematy... A zapewniem że jest.
  • #6 6983853
    nafciarz15
    Poziom 11  
    STV nie był wymieniany, jest oryginał.
    Tak się zastanawiam czy mógłby on raz chodzić, a raz nie.
    Poprzednio jak naprawiałem ten tv to myślałem że to wina tylko zimnych lutów, więc poprawiłem w układzie odchylania i tv ruszył, ucieszony poskładałem tv, ale zanim go skręciłem to podłączyłem go ponownie i okazało się że znów nie działa i wtedy wymieniłem wspomniane wcześniej elektrolity i poprawiłem luty w prawie całym tv i znów działał ale tylko 3 tygodnie i znów to samo.
    Teraz nie wiem czy STV może się tak dziwnie zachowywać i czy warto go podstawić w ciemno.

Na forum czytałem o tej serii Sony, ale wątpię aby był to winien procesor (jeśli o to chodzi).

P.S. Podmieniłem ten STV i niestety ale usterka wciąż występuje, z tym że pojawił się drugi rząd pasków ok 10 cm od góry ale nie wzdłuż całego ekranu tylko po ok 10 cm od brzegu.

Proszę o jakieś sugestie do naprawy tego TV, bo mi już brak pomysłów.
REKLAMA