logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simulink - jak obliczyć pochodną sygnału bez bloczka Derivative du/dt?

sony_1000 06 Wrz 2009 10:50 7543 4
REKLAMA
  • #1 6985847
    sony_1000
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

potrzebuję zrealizować w Simulinku pochodną sygnału - (przykładowo może być sygnału sinusa). Sęk w tym, że nie może być to bloczek "Derivative du/dt".
    Początkowo kombinowałem z użyciem komendy "diff", lecz przełożenie jej na simulink do sygnału nie powiodło się. Następnie z bloczkiem "Variable transport delay" - jednak to akurat miałoby zastosowanie własnie tylko do sygnałów sin/cos.
    Ewentualne podpowiedzi/naprowadzenia - byłyby bardzo pomocne ;)
  • REKLAMA
  • #2 6985948
    sinuh3
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    a próbowałeś bloczek wykorzystać 1/z (opóźnienie o 1 próbkę)? I zrobić różnicę tych sygnałów. Niestety trzeba by było wybrać wtedy metodę rozwiązywania ze stałym czasem próbkowania.
  • REKLAMA
  • #3 6986177
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    A nie możesz użyć całkowania ? np tak
  • REKLAMA
  • #4 6986446
    sony_1000
    Poziom 12  
    sinuh3 - opóźnienie o 1 próbkę to by dawało podobny efekt co "Variable transport delay" (tak mi się wydaje).

Terminator - generalnie równania różniczkowe rozwiązuję się w Simulinku właśnie używając bloczka całkującego ale nie za bardzo widzę przełożenie rozwiązania na mój problem.
    Chodzi o wstawienie np. jakiegoś generatora sygnału i z niego miała być następnie pochodna.
  • #5 6991277
    sony_1000
    Poziom 12  
    Witam ponownie,

problem rozwiązany.
    Jakby kogoś interesowało zamieszczam schemat.

REKLAMA