logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić radiowy internet bezprzewodowo na dwa komputery? Router TL-WR543g

Kilo1000g 06 Wrz 2009 11:54 1526 4
REKLAMA
  • #1 6986047
    Kilo1000g
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam neta radiówkę i jest ona rozdzielona na dwa kompy routerem TL-WR543g oczywiście kablem. I teraz chciałbym zamiast kablem rozdzielić neta bezprzewodowo. Co muszę dokupić żeby to działało?

Piszemy "radiowego", a nie "radjowego". Temat poprawiłem.
    Gusioo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6993631
    Kilo1000g
    Poziom 10  
    OK, ale czy sam router wystarczy? Jak już pisałem mam internet radiowy więc sygnał mam z anteny, więc wpinam ją do routera zamiast tej małej antenki i dalej czytałem że potrzebne jest jeszcze jakieś urządzenie tylko nie wiem jakie. Karty wifi mam na obydwu komputerach.
  • REKLAMA
  • #4 6993720
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Potrzebujesz dodatkowo zakupić Access Pointa. Łączysz go skrętką z już działającym routerem. Ustawiasz w tej samej podsieci lecz na innym IP niż ma router, konfigurujesz połączenie WiFi na tym AP i... działa :)
    Proponuję zakup AP ze stajni TP-Link. Cenowo rozsądnie, z konfiguracja i działaniem nie ma problemów.
  • #5 7105143
    Kilo1000g
    Poziom 10  
    Witam
    Zakupiłem drugi router ten sam model co mam. ustawiłem go jako AP, zmieniłem mu adres IP, maski podsieci są domyślnie ustawiane na 255.255.2550 więc są takie same i na tym moja wiedza się kończy. Co dalej. Połączyłem routery skrętką z pierwszego jednym z 4 wyjść do drugiego ustawionego na ap w gniazdo WAN. laptopem łącze się bezprzewodowo z drugim ale internetu niema. co trzeba jeszcze ustawić.
REKLAMA