logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio rozdzielić internet radiowy przez WiFi na dwa komputery?

jarulek 26 Cze 2010 12:49 5334 57
Najlepsze odpowiedzi

How can I cheaply share a wireless internet connection in my home between two computers over Wi‑Fi?

Potrzebujesz układu: AP w trybie Client, który zamienia sygnał Wi‑Fi dostawcy na Ethernet, oraz routera Wi‑Fi, który dalej rozdzieli internet na komputery przez LAN i Wi‑Fi [#8233723] TP-LINK TL-WA500G może robić za ten pierwszy element, a TP-LINK WR340G za router — takie połączenie zostało uznane za poprawne i tanie [#8233758] Sam WA500G nie jest routerem, więc sam nie podzieli łącza; musi być podłączony kablem do routera, a router dopiero udostępnia sieć domową [#8233696] [#8233723] W konfiguracji AP ustawiasz tryb Client, wyszukujesz sieć dostawcy, wpisujesz jego hasło/szyfrowanie (np. WEP 64-bit, jeśli takie jest używane) i wyłączasz DHCP w AP [#8230993] [#8253467] [#8253943] Jeśli dostawca filtruje po MAC, trzeba ustawić MAC WAN/routera na MAC starej karty Wi‑Fi albo poprosić dostawcę o dopuszczenie MAC AP; w tym przypadku to właśnie MAC był przyczyną problemów z połączeniem [#8253830] [#8255892] [#8267084]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 8233565
    jarulek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam przeczytałem już trochę tematów na ten temat i nie mogę się już połapać.
    Mam internet radiowy z antena na dachu od której idzie kabel do karty sieciowe planet wl-8310 i chce rozdzielić go w domu na dwa komputery ale przez wifi.
    Z tego co juz wyczytałem to potrzebuje:
    1. AP client
    2. Router WiFi

Dobre mi się wydaje ?
    I teraz mam takie pytanie: Po formatowaniu komputera zawsze instaluje sterowniki do karty sieciowej i przy pierwszym łączeniu wyszukuje sieci mojego dostawcy i podaje hasło. Jak to będzie wyglądało przy powyższej konfiguracji ?

Dodam że zależy mi na jak najtańszym rozprowadzeniu tego internetu, znalazłem też taki router co ma AP i dwie anteny jedna odbiera sygnał a drugą może wysyłać ale to ponad 200 zł kosztuje, więc za drogo. Nie chce również AP i switcha a później rozprowadzać neta przez skrętkę bo musiałbym kupić z 10 metrów co najmniej zwłaszcza że drugi komputer to netbook. Bardzo proszę o przybliżenie mi tego tematu. Z góry dziękuję

AP jaki znalazłem
    TP-LINK TL-WA500G ACCESS POINT - dość tani, ale myślę że wystarczy, no a router to chyba obojętnie byle miał wifi.
  • REKLAMA
  • #2 8233619
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Dwa te TL-WA500G będą dobre.
    Nie daj sie tylko nabrać na universal repeater.

EDIT: Sorki, mój błąd

Hasło wpisujesz w AP, który będzie łączył się do sieci dostawcy, sam natomiast ustalisz własne hasło do własnej sieci, więc w gruncie rzeczy wyjdzie na jedno, skoro nadal będziesz łączyć się bezprzewodowo. Jeden z komputerów mógłbyś podłączyć po LANie, uzyskując dodatkową stabilność i brak konieczności wpisywania hasła, ale to oczywiście jest tylko taka propozycja, nic wiążącego ;)
  • #3 8233667
    jarulek
    Poziom 10  
    Witam komputer stacjonarny mogę połączyć na kabel ale jak AP'em rozdzielę na Ethernet i wifi ?
  • #4 8233679
    piterus99
    Poziom 43  
    Jak dorwiesz jakiegoś AP ze switchem(Któregokolwiek) to wtedy będziesz mógł podłączyć stacjonarkę kabelkiem. WA500G mają tylko po jednym porcie, wiec tylko je będziesz mógł ze sobą połączyć, więc stacjonarka nadal po wifi.
  • #5 8233684
    jarulek
    Poziom 10  
    Czegoś tu nie rozumiem ale jak będę miał te dwa AP to ten drugi chyba nie rozdzieli mi przez wifi na dwa kompy ? bo z tego co czytałem to AP nie mogą rozdzielać.
  • REKLAMA
  • #6 8233692
    piterus99
    Poziom 43  
    jeden ap rozdzieli sygnał na kabel, drugi przeniesie z kabla na wifi.
    EDIT: sorki, mój błąd.
  • #7 8233696
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Cytat:
    to ten drugi chyba nie rozdzieli mi przez wifi na dwa kompy ?

zgadza się, ten wa500g nie może pracować jako router więc nie rozdzieli.
    Dowolny DSL (nie ADSL) router będzie dobry
    Ranking routerów
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1511007.html
  • #8 8233700
    jarulek
    Poziom 10  
    wybacz ale nie rozumiem, niestety.
    A wiec tak kabel od anteny podłączam do pierwszego AP teraz kablem łącze go z drugim AP i ten drugi AP udostępnia internet poprzez WiFi to rozumiem. Z tego udostępnionego internetu mogę korzystać z dwóch komputerów jednocześnie bez jakiegokolwiek podziału ?
  • #9 8233723
    bogiebog
    Poziom 43  
    dostawca )) (( AP1 ==kabel== RouterWIFI ))) (lap1, lpa2, ...)

AP1 w tryb Client - zamienia sygnał od dostawcy WIFI na ethernet
    RouterWIFI - rozdziela łacze od dostawcy na kable i WIFI.
  • #10 8233739
    jarulek
    Poziom 10  
    teraz rozumiem tak myślałem tylko piterus99 mnie zmylił.
    Router
    TP-LINK TK-WR340G będzie dobry ?
    dzięki za ranking ale ja chce jak najtaniej.

nie wiem czym różnią się te routery, ale wystarczy mi zasięg w granicach 20 m więc chyba ten może być bo nie widzę żeby jakiś z tamtych był w podobnej cenie. Dodatkowo ten AP i ten router mogę kupić od jednego sprzedawcy chyba że poszukam w jakimś sklepie internetowym jeszcze.

@down
    Wielkie dzięki !
  • Pomocny post
    #11 8233758
    bogiebog
    Poziom 43  
    > TP-LINK TK-WR340G będzie dobry ?
    tak

> nie wiem czym różnią się te routery
    stabilność, niezawodność, funkcje (np filtrowanie, QOS)

wa500g + wr340G będzie OK, bierz
  • #12 8250782
    jarulek
    Poziom 10  
    zakupiłem AP i router TP-Linka ale nie mogę podlaczyć.
    Napisze co robię
    1)Podłączam kabel od anteny do AP
    2)Łączę mojego AP z komputerem(netbookiem) przez wtyczki rj45
    3) We właściwościach połączenia lokalnego > Protokół internetowy TCP/IP > zmieniam adres IP i maskę podsieci na takie jak jest podane w instrukcji oraz serwer DNS taki jak miałem podany przy karcie sieciowej do której była wcześniej podłączona antena(tak kazali zrobić w instrukcji).
    4) wchodzę przez przeglądarkę wpisując podany w instrukcji adres IP
    5) w zakładce network zmieniam IP na takie jakie miałem na wyżej wspomnianej karcie sieciowej
    6) wchodzę w zakładkę wireless wybieram opcje Client
    7) wyszukuje moja sieć i klikam connect
    8) w pole MAC of AP wpisuje adres fizyczny mojej starej karty sieciowej i klikam save
    9) pisze ze wszytko się udało ale strony nie działają nie dziwie się bo nie pytało nawet o hasło
    10) wiec znalazłem w zakładce wireless zakładkę Secruity Settings i tam jest do wpisania key, w oprogramowaniu do mojej starej karty sieciowej miałem coś podobnego wiec wybieram tak jak tam było: key type: 64 bit, wpisuje moje haslo, format HEX
    11) dalej robię jak od punktu 6 i nadal nie działa.

Proszę o jakąś pomoc
  • REKLAMA
  • #13 8250820
    bogiebog
    Poziom 43  
    Adresu IP wa500 nie zmieniaj
    Ten adres z karty sieciowej wpisujesz na port WAN routera !
    Wyłącz DHCP serwer w AP.
    Załącz status AP.

podłącz: AP =kabel= (port WAN)Router
    Podłącz kabel z laptop do portu LAN routera.
    Wejdz na konfiguracje routera i ustaw port WAN JW.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak adres sieci od dostawcy taki sam jak adres LAN routera to zmień adres LAN routera bo nie będzie działąć.
  • #14 8250912
    jarulek
    Poziom 10  
    Troche nie rozumiem czyli komputera pod AP mam w ogóle nie podlaczac i wszytko ustawiać na routerze ? a wszytkie ustawienia AP zresetowac co poustawialem ?

Cytat:
    Wyłącz DHCP serwer w AP.
    Załącz status AP.
    to tez w routerze ?
  • REKLAMA
  • #15 8250941
    bogiebog
    Poziom 43  
    > czyli komputera pod AP mam w ogóle nie podlaczac
    musisz aby coś zmienić w AP

> a wszytkie ustawienia AP zresetowac co poustawialem ?
    AP zresetuj do ustawień fabrycznych i zacznij od nowa

> to tez w routerze ?
    DHCP wyłącz _tylko_ w AP.
  • #16 8250964
    jarulek
    Poziom 10  
    w AP DHCP domyślnie jest na Disable i ustawić jeszcze w AP tryb AP a nie AP client ?
  • #17 8250993
    bogiebog
    Poziom 43  
    w wa500g wireless mode ma byc Client, następnie klikasz [suvery] i wybierasz sieć dostawcy i klik [connect], zapisujesz zmiany, reboot, podłączasz ponownie pod router i sprawdzasz czy jest podłączony.
  • #18 8251043
    jarulek
    Poziom 10  
    A wiec tak zrobilem
    1) w AP wylaczylem DHCP
    2) podlaczylem router ustawilem adres IP na WAN z mojej starej karty czyli 192.168.1.199 a LAN ustawielm 192.168.3.199
    3) znow podłączyłem AP i ustawilem AP client łączac sie z moją siecią(tam mi sie wydaje bo hasla nie podawalem) dodam że adres IP AP to 192.168.1.254
    4) podłączyłem z powrotem konfiguracje która mi podałeś
    Co dalej ?

Co ciekawe mogę w takim podlaczeniu wchodzic przez przeglądarke jednoczesnie na AP i router
  • #19 8251086
    bogiebog
    Poziom 43  
    Czy adres AP rożny od bramy domyślnej z karty WIFI ?

Dodano po 1 [minuty]:

Pokaż status AP i status routera
  • #20 8251104
    jarulek
    Poziom 10  
    na starej karcie WiFi miałem brame 192.168.1.1
    status czyli co dokladnie ?
  • #21 8251121
    bogiebog
    Poziom 43  
    > status czyli co dokladnie ?

Strona konfiguracyjna "Status" w AP-ku.
  • #22 8251123
    jarulek
    Poziom 10  
    Jak tanio rozdzielić internet radiowy przez WiFi na dwa komputery? Jak tanio rozdzielić internet radiowy przez WiFi na dwa komputery? Jak tanio rozdzielić internet radiowy przez WiFi na dwa komputery?

a nie musze nigdzie podawac hasla do mojej sieci ? i ustawiac maca takiego jak mialem na starej karcie ?
  • #23 8251125
    bogiebog
    Poziom 43  
    > na starej karcie WiFi miałem brame 192.168.1.1

Adres AP był 192.168.1.254 ?
    Ale inny klient może dostać ten adres x.254 od dostawcy więc lepiej zmienić na jakąs unikalny IP np 10.67.131.1 - ale może potem.
  • #24 8251146
    jarulek
    Poziom 10  
    No to co teraz w takim razie ?
  • #25 8251150
    bogiebog
    Poziom 43  
    obrazki zamieszczaj zgodnie z regulaminem elektrody wg https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1332384.html

> a nie musze nigdzie podawac hasla do mojej sieci ?
    tzn do sieci WIFI z routera ? na razie zostaw to, ustawmy to po kablach potem zajmiemy się siecią WIFI.

czy w ustawieniu [AP] == [router] === komputer (kablami wszystko) internet działa ?
  • #26 8251166
    jarulek
    Poziom 10  
    mówię o haśle do internetu bo w starej karcie jak sie podłączałem to podawałem hasło
    No właśnie internetu nie ma jak podłączałem sam AP tez nie było.
    Narazie nie musze miec internetu przez wifi ale na tym komputerze podłączonym przez ethernet do routera nie ma neta
  • #27 8251201
    bogiebog
    Poziom 43  
    > mówię o haśle do internetu bo w starej karcie jak sie podłączałem to podawałem hasło

login in hasło czy tylko hasło. Inny słowy to był PPP login/hasło czy WIFI hasło ?

Czy sieć WIFI providera jest zabezpieczona hasłem ?
    Jakie parametry zabezpieczenia ? WEP, WPA, WPA2 ?

Dodano po 1 [minuty]:

W konfiguracji WA500 "Wirless security" AP-eka wpisz wszystkie parametry hasło i tryby zabezpieczeń

Dodano po 43 [sekundy]:

I pokaż co widać w System Log na WA500.
  • #28 8251266
    jarulek
    Poziom 10  
    Tak sieć mojego dostawcy jest zabezpieczona hasłem tym co wspominałem wyżej. Samo hasło wyszukiwałem sieć wpisywałem hasło i się łączyło
    dodaje screen z mojej starej karty sieciowej jak to wygląda i właśnie nie wiem ktore to zabezpieczenie ale chyba WEP ? tak ?

dorzucam screeny z AP zmieniłem tylko na 64 bity i wpisałem hasło chyba nic więcej nie musze
    Jak tanio rozdzielić internet radiowy przez WiFi na dwa komputery? Jak tanio rozdzielić internet radiowy przez WiFi na dwa komputery?
  • #29 8251308
    bogiebog
    Poziom 43  
    Czy ustawiałeś MAC adres gdzieś w WA500 ? Nie widze takiej możliwości ale pytam na wszelki wypadek.

Wydaje mi się że powinieś ustawić MAC adres (twojej karty sieciowej WIFI) na porcie WAN w routerze.

Dodano po 3 [minuty]:

Po zmianie ustawień WIFI Security jaki jest "Status" Wa500 ?
    Czy pod "Signal" jest jakaś wartość ?
  • #30 8251321
    jarulek
    Poziom 10  
    Tylko jak mam to zrobić ? w AP przy wyszukiwaniu sieci jest pole MAC of AP i tam mozna podac ten co mialem ale nawet jak podam to w status jest stary MAC AP'a
    w routerze jest tylko opcja klonowania MAC'a podłączonego urządzenia ;/ nie widze zebym mógl gdzieś wpisać

A wiec tak zrobilem na routerze ustawielm ten mac w taki sposob
    a na AP client w AP w taki, tylko ze w status i tak jest stary mac AP'ta

Dodam że jak w routerze ustawiem ten mac to juz nie moglem w tym polaczeniu wchodzic na AP i musialem podlaczyc go bezposrednio do komp iw tedy tam tez zmienic ten mac , jak mam podlączony tylko AP to pisze ze pobiera adres IP i po jakiejs minuci wyskakuje ze polaczenie z siecia jest niemozliwe bo nie moze
    pobrac adresu IP

Jak myślisz jakbym zadzwonił do mojego dostawcy i powiedział żeby dodał adres mac mojego AP to będzie działac ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na rozdzielenie internetu radiowego na dwa komputery za pomocą WiFi. Wskazano, że potrzebne będą dwa urządzenia: AP (Access Point) w trybie klienta oraz router WiFi. Użytkownik rozważał zakup modeli TP-LINK TL-WA500G oraz TP-LINK TK-WR340G, które miałyby spełniać jego wymagania. W trakcie dyskusji omawiano konfigurację, w tym wyłączenie DHCP w AP, ustawienie odpowiednich adresów IP oraz MAC, a także konieczność podania hasła do sieci dostawcy. Po wielu próbach i błędach, użytkownik skontaktował się z dostawcą internetu, który pomógł w rozwiązaniu problemu z połączeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA