logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny do CB radia President JFK w ciężarówce: Texas czy Sirio Performers?

leszek240 06 Wrz 2009 14:12 3397 6
REKLAMA
  • #1 6986668
    leszek240
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich serdzecznie.Mam pytanie odnośnie zakupiłem radio cb prezydent JFK i jaka antene dokupic dodam że zestaw będzie pracował w ciężarówce.Jescze jedno iż radio jest durzej mocy i chce żeby zestaw ładnie pracował.Mam do wyboru antene prezydent texas albo sirio performers.A może coś innego polecicie.Z góry dziękuje za rady i podpowiedzi.Pozdrawiam.

Proszę o poprawienie wpisu zgodnie z regulaminem pkt. 15 . [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 6986730
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    leszek240 napisał:
    Jescze jedno iż radio jest durzej mocy i chce żeby zestaw ładnie pracował.
    To jaką moc posiada to radio 200W ?!
  • REKLAMA
  • #3 6986983
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam. Twój President JFK jeżeli tylko był kupiony jako nowy z legalnego Polskiego źródła ma taką samą moc jak każde radio sprzedawane w Polsce czyli 4W AM/FM.

Jeżeli antena ma być na ciężarowce to musisz wybrać sposób mocowania. Najlepiej otwór w kabinie na środku, antena od 80-100cm może być lekko pochylona dla lepszego przekraczania ograniczeń wysokościowych.
    Drugi sposób to na lusterku (rura od lusterka - są specjalne uchwyty) - biorąc pod uwagę iż lusterko jes niżej od poziomu dachu kabiny możesz zakupić antenę dłuższą o tą różnicę.

Po zamontowaniu antena winna być zestrojona specjalistycznym przyrządem.

73!
  • REKLAMA
  • #4 6987059
    leszek240
    Poziom 10  
    Tak zgadza się ale słyszałem opinie że na pałąku od lusterka jest kiepska masa, pasowało by mi tam gdyż antena prezydenta ma 2 metry długości. Czy dobrą opcja byłoby podłączenie dodatkowej masy.

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 6.
    Na razie przypominam...

• REKLAMA
  • #5 6990073
    stemar28
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Najpierw kolego powiedz jak ciężarówka jeździsz to podpowiemy Tobie gdzie ową antene można zamontować. Jeśli chcesz texasa zakładać to może turbo 5000 załóż podobne parametry do texasa a sporo tańsza i jak dla mnie zaletą jest promiennik cały a texas ma łącznik a na ciężaróweczce to gałęzie wiadukty będziesz haczył
  • #6 6996114
    nicoll
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam!
    Kup Sirio Performers ! Bardzo dobra i wytrzymała antena, a przy tym dużo tańsza od P.Teksas. Miałem ją i zamieniłem na Cr 11, a teraz żałuje.
    Pozdrawiam
  • #7 7002261
    leszek240
    Poziom 10  
    Witam.Kupiłem SIRIO PERFORMERS 5000 powiem że jest całkiem całkiem.A ciężarówka to Mercedes Actros jaką jeżdże.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny do radia CB President JFK montowanego w ciężarówce Mercedes Actros. Radio posiada standardową moc 4W AM/FM, mimo że użytkownik sugerował wyższą moc. Wskazano, że montaż anteny w ciężarówce wymaga odpowiedniego mocowania – najlepiej na środku dachu kabiny z anteną o długości 80-100 cm, lekko pochyloną dla ograniczenia wysokości, lub na uchwycie przy lusterku bocznym, gdzie można zastosować dłuższą antenę. Zalecane jest profesjonalne strojenie anteny po montażu. Wśród anten rozważano President Texas oraz Sirio Performers 5000. Sirio Performers została oceniona jako dobra, wytrzymała i tańsza alternatywa, a użytkownik potwierdził jej zadowalającą pracę w ciężarówce. Pojawiła się też sugestia rozważenia anteny Turbo 5000 jako tańszej i praktyczniejszej alternatywy dla Texas, ze względu na brak łącznika i mniejsze ryzyko zaczepiania o przeszkody. Poruszono także kwestię masy anteny przy montażu na lusterku i ewentualnego podłączenia dodatkowej masy dla poprawy parametrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA