logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć I1, I2 i energię w sprzężonych cewkach? L1=4mH, L2=2mH, M=2mH

witcher23 06 Wrz 2009 16:19 2407 5
REKLAMA
  • #1 6987228
    witcher23
    Poziom 10  
    Witam.
    Oto treść zadania:

"W układzie panuje stan ustalony. Obliczyć I1 I2, oraz energię zgromadzoną w indukcyjnościach sprzężonych. L1 = 4mH; L2 = 2 mH; M = 2mH; R1 = R3 = 200 om, R2=400 om; E = 10V, J = 0.1A.

Oto moje rozwiązanie. (Nie dokończyłem zadania, gdyż mam wątpliwości co do wyniku I2, oraz sposobu rozwiązania)

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Proszę o wskazanie błędów. Jeśli zadanie rozwiązałem w zły sposób, to proszę o wskazanie właściwego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6987546
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    witcher23 napisał:
    Witam.
    Oto treść zadania:

"W układzie panuje stan ustalony. Obliczyć I1 I2, oraz energię zgromadzoną w indukcyjnościach sprzężonych. L1 = 4mH; L2 = 2 mH; M = 2mH; R1 = R3 = 200 om, R2=400 om; E = 10V, J = 0.1A.

Oto moje rozwiązanie. (Nie dokończyłem zadania, gdyż mam wątpliwości co do wyniku I2, oraz sposobu rozwiązania)

Proszę o wskazanie błędów. Jeśli zadanie rozwiązałem w zły sposób, to proszę o wskazanie właściwego.

Pozdrawiam
    Ale ja na tych kiepskich "fotkach" nie wiele widzę ... zechciej mieć choć trochę poszanowania dla mojego - już niemłodego - wzroku.
    Pomijam już fakt zamieszczenie załączników - plików z obrazkami - na egzotycznym serwerze - ImageShack - z którego ładują się one prawie w nieskończoność.
    Do tego celu masz tu elektrodowy serwer - zobacz poniżej okna edycji jest przycisk: Dodaj obrazek

P.S. Mniej też więcej staranności i oznacz dokładnie parametry wszystkich elementów występujących na schemacie, a nie zmuszaj mnie do robienia kompilacji z dwóch schematów oraz korzystania z analizy wstecz.
    Na więcej - bez zmiany czytelności obrazków - już ode mnie nie oczekuj.
  • REKLAMA
  • #3 6988191
    witcher23
    Poziom 10  
    Przepraszam, mam nadzieję, że teraz jest już lepiej. Jeśli nie, to jestem w stanie jeszcze raz poprawić, gdyż zależy mi na pomocy.

Z wyliczonego I2 łatwo policzyć I1.

Następnie energię zgromadzoną w indukcyjnościach policzę ze wzoru:

W = 1/2 * L1(I1)^2 + 1/2 * L2(I2)^2 + MI1I2

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowan.ie
  • REKLAMA
  • #4 6988291
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    witcher23 napisał:
    Przepraszam, mam nadzieję, że teraz jest już lepiej. Jeśli nie, to jestem w stanie jeszcze raz poprawić, gdyż zależy mi na pomocy.

Przepraszam, że zapytam nieśmiało: a jaka jest wartość częstotliwości (w domyśle - sinusoidalnie zmiennych) źródeł E oraz J?
    Popatrz coś "wysmyczył":
    w zaznaczonych zapisach NIE ZGADZA SIĘ rachunek jednostek ! ! !
    A to dyskwalifikuje ten zapis, a jego autorowi wystawia negatywną ocenę ... dalej już nie sprawdzałem, więc być może są i jeszcze inne błędy.

witcher23 napisał:
    Z wyliczonego I2 łatwo policzyć I1.
    Patrz wyżej ...
  • REKLAMA
  • #5 6988934
    witcher23
    Poziom 10  
    Racja ogromny błąd. Potraktowałem układ jako obwód prądu stałego, co wykluczyło w nim pojemności. Poprawiłem rozwiązanie. Oto one:

• #6 6989335
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Kolega najwidoczniej nie rozumie, co napisano powyżej... A gdzie logiczne myślenie?
REKLAMA