logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować nowego pilota do Opel Omega i jaki interfejs diagnostyczny wybrać?

dlucik 08 Wrz 2009 19:08 7798 8
REKLAMA
  • #1 6995736
    dlucik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!

Kupiłem nowego oryginalnego pilota do mojego auta, chcialbym go zaprogramować, potrzebuje tez jakiegos interfejsu do diagnozy mojego opla omegi, czy jest cos na allegro w jakies rozsadnej cenie czym mogłbym diagozować auto na własne potzreby oczywiscie i przy okazji dodać nowego pilota do centralki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6996861
    dlucik
    Poziom 12  
    kapke to kosztuje, rozumiem ze allegrowym badziewim nic nie zdziałam. To skoro juz nie zrobie tego pilota to chciałbym zapytać jaki sprzet kupić zeby przed udaniem sie do mechanika samemu sprawdzić co jest grane.
  • REKLAMA
  • #4 6996890
    Gun
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam, kolega autos polecił kabelek za 12.500zł :) nie przeraż się ale niestety takie coś w oplu na pewno zadziała, co do twojego to poczytaj trochę na temat jaki kabelek do twojego auta bo kabli jest dużo i niestety nie będzie to jeden który podłączy wszystkie ople starsze i nowsze, mówię tu o tych z niższej półki, raczej nie opłaci się kupować drogiego sprzętu tylko dla własnego użytku w przypadku opla nie jest to tak proste jak z autami grypy VAG.
    Co do programowania to zeby centralny z pilota działal: wsadz kluczyk w stacyjkę przekręć aż zaświeci zapłon - nie zapalaj- w tym samym czasie przytrzymaj klawisz bodajże otwierania (jak nie zadziała to zamykania) przez 5 sek. powinno się zaprogramować, po czym wyjmij kluczyk zamknij drzwi i sprawdz, robiłem tak w vectrze z 2002 2.2SRI i 1996 1.8 metoda sie sprawdzała,niestety do immo. bedziesz potrzebował fachowca, sam nie poradzisz.
  • #5 6997028
    dlucik
    Poziom 12  
    próbowałem, nic z tego nie działa. A co do imo ja mam pilota osobno nie w kluczyku.

Próbowaleś zakodować pilot z innego auta?

Dodano po 48 [sekundy]:

Co do fejsa no z tego co sie doczytałem to chyba euroscan
  • REKLAMA
  • #6 6997567
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Omegi z roku 89 nie miały żadnego immo
  • #7 6997614
    dlucik
    Poziom 12  
    Moja omega to rocznik 95 2.0 v16 136KM.
  • #8 6997618
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Podczerwień czy radiowy pilot?
  • #9 6997850
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    Zdajesie że idzie opelscannerem zrobić. Trochę tańsza zabawka ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada nowego, oryginalnego pilota do Opla Omegi i chce go zaprogramować oraz znaleźć odpowiedni interfejs diagnostyczny do samodzielnej diagnostyki pojazdu i dodania pilota do centralki. Standardowa metoda programowania pilota polega na włożeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu do zapłonu bez uruchamiania silnika i przytrzymaniu przycisku pilota przez około 5 sekund, jednak w przypadku osobnego pilota nie w kluczyku metoda ta nie zadziałała. W Oplu Omega z 1989 roku nie było immobilizera, natomiast model z 1995 roku (2.0 V16 136 KM) już może go posiadać, co komplikuje samodzielne programowanie pilota. Co do interfejsów diagnostycznych, tanie kable dostępne na Allegro raczej nie obsłużą Opla Omegi poprawnie, gdyż istnieje wiele różnych kabli i protokołów, a sprzęt do Opla jest droższy i mniej uniwersalny niż w grupie VAG. Polecane są profesjonalne urządzenia takie jak Opelscanner lub Euroscan, które umożliwiają diagnostykę i programowanie pilota. Wspomniano także o kosztownych rozwiązaniach (np. kabel za około 12 500 zł) oraz o alternatywnych metodach diagnostycznych, jednak dla amatorskiego użytku bardziej opłacalne są dedykowane skanery do Opla. Niejasne pozostaje, czy pilot jest na podczerwień czy radiowy, co może mieć wpływ na sposób programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA