logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić wieżę SONY FH-414 z procesorem TC9306F-044?

Mirek24 29 Gru 2002 00:20 3399 7
REKLAMA
  • #1 72020
    Mirek24
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Szukam opisu przestrojenia wieży SONY FH-414. Jest ona na procesorze TC9306F-044. Na wyświetlaczu jest niski zakres.
  • REKLAMA
  • #2 77624
    Mirek24
    Poziom 20  
    Nikt niewie jak tą wierze przestroić
  • REKLAMA
  • #3 77890
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Wylutuj diodę oznaczoną na płytce D 215 ( między pinem 25 a 33 procesora). Wymień głowicę UKF na CCIR (przestroić raczej będzie ciężko). Zdaje się , że powinna pójść "samochodowa" (ew. korekta ARW).
  • #4 80245
    Mirek24
    Poziom 20  
    Dzięki za wskazówke - działa OK przestroiłem orginalną głowice
  • REKLAMA
  • #6 746412
    samtronik
    Poziom 11  
    trzeba odwinac po 3 zwoje z cewki wejsciowej i wyjsciowej wzmacniiacza w.cz (takie zielone).trzeba tez odwinac 2 zwoje z wiekszej cewki oscylatora i 1 zwoj z mniejszej.Dodatkowo trzeba zmienic kondensator rownolegly do diody pojemnosciowej oscylatora .Jest oryginalnie 8pF trzeba dac 3p3,no i sporo precyzji bo minimalne rozstrojenie obwodow i nic nie slychac oprocz szumu.
  • REKLAMA
  • #7 4147806
    aktgiz
    Poziom 12  
    Mam do przestrojenia SONY FH-414 na IC9306F-044. Poradzę sobie z samym przestrojeniem. Jednak po wylutowaniu D215 mam zakres strojenia warykapów VT od 7,2-11,2V i 11,2 Volta jest już osiągnieta przy 94 Mhz na wyswietlaczu i jest niezmienna do 108MHz. Szkoda mi rezygnować z wyswietlania czestotliwości górnego zakresu. Moze ktoś ma wiedzę aby zmienić wyśietlanie na górny zakres i napięcie strojenia się zmienialo w caly zakresie strojenia.
    Pozdrawiam, Toni
  • #8 4150049
    aktgiz
    Poziom 12  
    Sam sobie odpowiem bo temat załatwilem. Wylutowałem D217, pojaił się na wyswietlaczu górny zakres. Wstawiłem głowicę od samochodowego Daewoo KCF 201V-A i jest całe pasmo. Końcówkę głowicy AGC /chyba regulacja wzmocnienia /połaczyłem do plusa zasilania przez oprnik 1k
    Pozdrawiam wszystkich z Elektrody. Mnie już wiele razy pomagła ta strona

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście wylutowałem diodę D215 / UKF, LW, MW
    Toni

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia wieży SONY FH-414 wyposażonej w procesor TC9306F-044, która wyświetla tylko niski zakres częstotliwości. Proponowane rozwiązania obejmują wylutowanie diody D215 (między pinami 25 a 33 procesora) oraz wymianę głowicy UKF na wersję CCIR, np. samochodową, co ułatwia przestrojenie. Jeden z użytkowników potwierdził skuteczność przestrojenia oryginalnej głowicy. Szczegółowa metoda obejmuje odwinięcie określonej liczby zwojów z cewek wejściowej i wyjściowej wzmacniacza wysokiej częstotliwości oraz cewek oscylatora, a także wymianę kondensatora równoległego do diody pojemnościowej oscylatora z 8 pF na 3,3 pF, co wymaga precyzji, gdyż minimalne rozstrojenie powoduje brak odbioru. Dodatkowo, wylutowanie diody D217 pozwala na wyświetlanie górnego zakresu częstotliwości. Zastosowanie głowicy samochodowej Daewoo KCF 201V-A umożliwia pełne pasmo strojenia, a końcówka głowicy AGC została podłączona do plusa zasilania przez rezystor 1 kΩ, co poprawia regulację wzmocnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA