logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARCUS 1570 - Tranzystor TIF122 w układzie korekcji odchylania, co zrobić?

Henry(k) 29 Gru 2002 14:12 2687 10
REKLAMA
  • #1 72194
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam.
    Monitor 15 cali ARCUS model 1570.
    Padł oznaczony jako Q515 tranzystor npn typu TIF122 (zwarł się E i C).
    Pracuje on w układzie korekcji odchylania. Objaw - obraz za szeroki bez możliwości regulacji. Wstawiłem TIP132 (taki akurat miałem, nawet chyba mocniejszy bo nie mam danych do TIF122). Pochodził ze 25 minut, po czym znowu zgrzyty na ekranie, zanikł obraz i po chwili wskoczył za szeroki. Czyli punkt wyjścia. Padł TIP132 (zwarte C-E).

Ma ktoś pmysł co to, gdzie szukac? A może fragmencik schematu?

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 72352
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Schematu niestety nie mam ale podobny tranzystor pracuje w monbitorze Proview. Kawałek schematu załanczam w którym ten tranzystor pracuje.
    To nie jest tranzystor darlingtona tylko zwykły, dlatego też nie możesz podstawic za niego TIP132 gdyż to jest darlington. Poszukaj inny tranzystor np. TIP 55Alub jakis z BD szybki i o wiekszym prądzie na napiecie ok 200V. Jak znajde coś na temat tego trazystora to ci podam. :lol: :lol:
    Załączniki:
    • ARCUS 1570 - Tranzystor TIF122 w układzie korekcji odchylania, co zrobić? Tiff122.JPG (44.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 72841
    Henry(k)
    Poziom 30  
    No właśnie nie byłem pewien tego Darlingtona.
    Tylko dlaczego się pali?
    Posprawdzam dookoła co jest może się na coś natknę.
    Co to za Proview? może w środku tego mojego siedzi coś bardzo podobnego?

Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 72980
    Richi
    Poziom 39  
    To jest Proview 786. Mam schemat ale z błędem nie otwiera wszystkich stron schematu.
  • #5 73471
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Dzięki. Mam coś takiego.
    Wymieniłem jeden kondensator bo był przyciemniony, cewka szeregowa też wygląda jakby się przegrzewała ale nie mam skąd drugiej wstawić. Wstawiłem znowu TIP132 - na schemacie innego podobnego Proview jest TIP122 a to jest darlington. Sądzę, że te F i P oznacza izolowany i zwykły, nigdzie nie dorwałem w inecie info na temat TIF122.
    Jeszcze nie miałem czasu odpalić i posiedzieć dłużej...

Natomiast faktem jest, że przegrzewa się tranzystor. Tego TIP'a 132 dałem przez podkładkę izolującą silikonową, przykręciłem śrubką z dystansem izolującym plastikowym i ten się stopił. Teraz dałem ceramiczny ( :twisted: niech spróbuje się stopić) i wieczorkiem obadam.

Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku :D
  • REKLAMA
  • #6 73479
    Richi
    Poziom 39  
    Jak byś miał tego Proviewa w całości to podeśli przyda się.
    Co do podmiany tych tranzystorków to myślę że raczej nie spasuje tam darlington będie inna regulacja, za dża Beta.. Ale spróbować zawsze można. :lol: :lol:

Możesz spróbować podstawić BUT 12A. :lol: :wink: :lol:
  • #7 74947
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Jeżeli tego Proview masz w pdf'ie, 2 strony paskudnie obcięte to mamy to samo.

Pozdro.
  • #8 75227
    Richi
    Poziom 39  
    Na to wyglada. Moze jednak ma ktos go dobrym ??? :lol: 8)
  • #9 460569
    Wir
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    po przeczytaniu tych postów wróciłem do naprawiania mojego arcusa 1570 bo objawy są identyczne ale po wydłubaniu Q515-tif 122 okazało się że jest dobry. Myślę więc, że temat jest nadal otwarty.
  • #10 460640
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    wir: sprawdz diode w modulatorze
    bedzie wlaczona miedzy damper a mase
  • #11 467580
    Wir
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Nie wiem co to jest damper i gdzie w monitorze jest modulator więc trochę utknąłem

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze 15-calowym ARCUS 1570 uszkodzony został tranzystor NPN TIF122 (Q515) pracujący w układzie korekcji odchylania, który uległ zwarciu między emiterem a kolektorem. Próba zastąpienia go tranzystorem TIP132 (darlington) zakończyła się ponowną awarią i przegrzaniem, co wskazuje na nieodpowiedniość tego zamiennika. Dyskusja sugeruje, że TIF122 to tranzystor zwykły, nie darlington, dlatego TIP132 nie jest kompatybilny. Proponowano użycie tranzystorów takich jak TIP55A lub BD o szybkim przełączaniu i wytrzymałości około 200V. Wskazano również na możliwość uszkodzenia elementów otaczających, takich jak kondensatory i cewki, które mogą powodować przeciążenie tranzystora. Wspomniano o schematach podobnego monitora Proview 786, jednak dostępne schematy są niekompletne. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie diody w modulatorze, która może być włączona między damperem a masą, co może mieć wpływ na pracę układu. Problem pozostaje otwarty, gdyż w jednym przypadku tranzystor TIF122 okazał się sprawny, a przyczyna szerokiego obrazu i przegrzewania się tranzystora nie została jednoznacznie ustalona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA