logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daytek DT-1731D - Tranzystor odchylania pada po podłączeniu komputera

HUNTERONE 19 Cze 2003 13:32 1612 11
  • #1 255460
    HUNTERONE
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    MAM PROBLEM Z DAYTKIEM! A MIANOWICIE:
    UWALA MI TRANZYSTOR OD ODCHYLANIA PO JAKICHŚ PARU SEKUNDACH OD POJAWIENIA SIE OBRAZU.
    SZCZEGÓLNIE DZIWNY JEST FAKT ŻE NIE UWALA MI TEGO SŁAWNEGO IRF-A.
    BEZ PODŁĄCZONEGO KOMPA MONITOR DZIAŁA I NIC SIĘ NIE DZIEJE ALE PO WŁĄCZENIU POJAWIA SIĘ OBRAZ OD RAZU SIĘ ZWĘŻA I PO KILKU SEKUNDACH PADA TRANZYSTOR ODCHYLANIA.
    JEŚLI KTOŚ POTRAFI MI COŚ PORADZIĆ TO BĘDE BARDZO WDZIĘCZNY!
    DYTEK DT-1731D
  • #2 255484
    ADI666
    Poziom 11  
    Napisz konkretnie jaki to monitor zakladam że 17"mam taki sam monitor z
    podobnym uszkodzeniem
  • #3 255525
    HUNTERONE
    Poziom 12  
    I CO PROPONUJESZ BO JA NIE WIEM CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ
    BO WKOŃCU PRZED WYMIANĄ TRANZYSTORA SPRAWDZIŁE WSZYSTKIE PÓŁPRZEWODNIKI
  • #4 255777
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Sprawdż kondensatory podpięte w kolektorze tranzystora linii i diody. Dobrze byłoby zobaczyć czy poprawny jest impuls sterujący bazą. Podejrzewam jednak że to zawijanie jak opisujesz powoduje właśnie niepoprawne sterowanie.
  • #5 257426
    HUNTERONE
    Poziom 12  
    MUSZE JESZCZE DODAĆ ŻE PO WŁĄCZENIU SAMEGO MONITORA BEZ TRANZYSTORA LINII , ALE Z WLUTOWANYM TRANZYSTOREM STERUJĄCYM IRF, MONITOR ODPALA ALE IRF NIESAMOWICIE SIE GRZEJE, STEROWANIE BAZY ZMNIEJSZYŁEM I DALJ TO SAMO.
  • #6 257460
    zdzich42
    Poziom 41  
    Sprawdż czy przetwornica nie podaje zbyt dużego napięcia na IRF, bądź czy coś nie obciąża. Przyczyna tego nadmiernego grzania musi jakaś być, prawda?
  • #7 259622
    HUNTERONE
    Poziom 12  
    Wszystko by było łatwiej gdybym miał schemat!! ale go nie mam i robie wszystko na czuja! A biorąc pod uwage moje małe doświadczenie z monitorami wychodzi to różnie, szczególnie że jestem teoretykiem więc gdy nie widze schematu jest mi ciężko :cry: !
    Ale wracając do grzania się to nie bardzo wiem co za to grzanie odpowiada, pewnie za duże napięcie na bazie, ale skoro napięcie na bazie jest duże to dlaczego obraz się zwęża przed przepaleniem tranzystora linii a nie rozszerza ??? W ogule to pewnie za to sterowanie bazą odpowiada jakiś sterownik-jaki? Jest schemat na elektrodzie ale mam za mało punktów!!! Pozatym często na elektrodzie są schematy blokowe a nie ideowe a blokowy nie bardzo mi coś daje!!!!
    Pozdrówka
  • #8 259728
    zdzich42
    Poziom 41  
    Poszukaj sobie schematu z linków na stronie www.paius.go.ro
  • #9 259886
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Przy jakich parametrach to sie dzieje?
    Mysle o rozdzielczosci i refresz'u.
  • #10 259935
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Objawy ,które opisujesz świadczą o złym sterowaniu prądem bazy tranzystora linii.Z tego względu rośnie moc tracona w kolektorze i grzanie się tranzystora ,które powoduje wzrost prądu Ic a to grzanie itd...a w konsekwencji nawet jego uszkodzenie.
    Miałem podobny przypadek W Highscreen MS 1450P.Przyczyna tkwiła w pogorszonym połączeniu uzwojen transformatorka sterującego z jego wyprowadzeniami (wylutować i poprawić luty na wyprowadzeniach).Pogorszenie połączeń nastopiło na uzwojeniu od strony bazy tranzystora H(rezystancja wynosiła ok. 80 oM a powinna być bliska 0).
  • #11 260085
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Popraw luty na całej płycie a szczególnie na trafopowielaczu i w okolicy tranzystora w odchylaniu (dioda usprawniająca, połączenia trafka sterującego, przekaźnika, układu STV)
  • #12 264724
    skalar
    Poziom 13  
    sprawdz Q522 oraz Q544 sprawdz tez napiecia Q512 kolektor 12v, r 514-80v

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Daytek DT-1731D, w którym po podłączeniu komputera i pojawieniu się obrazu tranzystor odchylania ulega uszkodzeniu po kilku sekundach. Monitor działa poprawnie bez podłączonego komputera, a uszkodzeniu nie ulega tranzystor IRF, który jednak nadmiernie się grzeje przy pracy. Podejrzewa się nieprawidłowe sterowanie bazą tranzystora linii, co powoduje zwężanie obrazu i przegrzewanie tranzystora. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów w kolektorze tranzystora linii, diod, poprawności impulsu sterującego bazą oraz stanu lutów, zwłaszcza na trafopowielaczu i uzwojeniach transformatora sterującego bazą tranzystora. Wskazano również na możliwość uszkodzenia lub pogorszenia połączeń uzwojenia transformatora sterującego, co może powodować wzrost rezystancji i nieprawidłowe sterowanie prądem bazy. Brak schematu ideowego utrudnia diagnozę, ale sugerowano poszukiwanie schematów na stronie www.paius.go.ro. Dodatkowo zasugerowano pomiar napięć na tranzystorach Q522, Q544 oraz kolektorze Q512 i rezystorze R514.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA