logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz lampowy na PCL 86 z TG5-53 i potencjometrami?

Angel07 16 Wrz 2009 08:45 1287 4
REKLAMA
  • #1 7023259
    Angel07
    Poziom 10  
    Witam!

Nie dawno postanowiłem zrobić subwoofer mam już elementy na obudowe sam głośnik niedługo kupuje (100w) potrzebne mi są jeszcze schematy do wzmacniacza.
    Chce zrobić wzmacniacz lampowy mam dwie lampy PCL 86 i trafo głośnikowe TG5-53 oraz trzy potencjometry byłbym wdzięczny za schematy (z opisem najlepiej), bo chce zrobić ten wzmacniacz na właśnie tych dwóch lampach z wykorzystaniem tych trzech potencjometrów ( jeden oczywiście na rogulacje głosności a pozostałe dwa na tzw "barwę" dzwięku ). Słyszałem jak coś takiego gra i według mnie coś takiego spisuje się bardzo dobrze.

Zgóry Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 7023401
    Beniekk
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Witam. Jeśli chciałbyś zbudować wzmacniacz stereo potrzebujesz jeszcze jeden transformator. Zapoznaj się zAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany PCL86 możesz zastosować w zamian za ECL86. Pamiętaj jednak że wymaga innego żarzenia. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7023438
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    Angel07 napisał:
    Witam!

Nie dawno postanowiłem zrobić subwoofer mam już elementy na obudowe sam głośnik niedługo kupuje (100w) potrzebne mi są jeszcze schematy do wzmacniacza.
    Chce zrobić wzmacniacz lampowy mam dwie lampy PCL 86 i trafo głośnikowe TG5-53

Wzmacniacz na dwóch lampach PCL86 i jednym transformatorze? Niedasie, chyba że miałbyś transformator dla układów przeciwsobnych, np. TGp5-5-666 lub w ostateczności TG2,5-1-666 w wykonaniu z odczepem pośrodku uzwojenia anodowego. Równoległe łączenie pentod wchodzących w skład lamp PCL86 też mija się z celem: taki transformator jaki masz nasyci się przy prądzie anodowym większym od znamionowego. Możesz wykorzystać tylko jedną lampę PCL86, druga zostanie na zapas. Ale po co w takim razie głośnik o mocy aż 100W, skoro z jednej PCL86 dasie wycisnąć max 4,25W? O wiele lepszy byłby tu głośnik o mocy znacznie mniejszej, za to o wysokiej efektywności, np. kultowy GD31-21/5W, albo z nieco nowszych - GD30-15W lub GD30/30W. I cały ten "subwoofer" okaże się mocno problematyczny, skoro transformator TG5-53 przenowi "basy" dopiero powyżej 80Hz.
    Cytat:
    oraz trzy potencjometry byłbym wdzięczny za schematy (z opisem najlepiej),

A przejrzyj sobie chociażby schematy telewizorów "Libra", "Neptun 427" itd, gdzie stosowano właśnie wzmacniacze z lampą PCL86 i transformatorem TG5-53 (albo TG5-46 o identycznych parametrach).
    Cytat:
    bo chce zrobić ten wzmacniacz na właśnie tych dwóch lampach z wykorzystaniem tych trzech potencjometrów ( jeden oczywiście na rogulacje głosności a pozostałe dwa na tzw "barwę" dzwięku ).

Marnie to widzę. Z jedną lampą PCL86 zrobisz conajwyżej wzmacniacz z uproszczoną regulacją barwy, np tłumienie "basów" i "sopranów" bez możliwości ich uwydatniania. Najprościej jest w tym celu włączyć potencjometry regulacji barwy do obwodu sprzężenia zwrotnego. Pełny "wachlarzowy" regulator barwy tłumi częstotliwości środkowe dziesięciokrotnie, toteż należaloby go poprzedzić jeszcze przynajmniej jednym stopniem przedwzmacniacza, na dowolnej triodzie małej mocy, najlepiej takiej o małym oporze wewnętrznym, jak ECC82 lub ECC81. Moze być też ECC83, z tym że wówczas należałoby zastosować przedwzmacniacz dwustopniowy, z wyjściowym wtórnikiem katodowym sterującym regulator.

Pozdrawiam
    Tomek Janiszewski
  • REKLAMA
  • #4 7023607
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Tomek Janiszewski napisał:
    Angel07 napisał:
    Witam!

Chce zrobić wzmacniacz lampowy mam dwie lampy PCL 86 i trafo głośnikowe TG5-53

Wzmacniacz na dwóch lampach PCL86 i jednym transformatorze? Niedasie, chyba że miałbyś transformator dla układów przeciwsobnych, np. TGp5-5-666 lub w ostateczności TG2,5-1-666 w wykonaniu z odczepem pośrodku uzwojenia anodowego.(...)

Da się, jeżeli posiadasz dwa jednakowe transformatory, i "połączysz je magnetycznie"., no i oczywiście odpowiednio od strony elektrycznej. :D
  • #5 7024265
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Użyj opcji "Szukaj". Nie żartuję, to naprawdę było wiele razy wałkowane.
    Po podstawy elektroniki lampowej zapraszam do przyklejonego wątku.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
REKLAMA