logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy DIY - jakie lampy wybrać? Mam PCL84, 6P45S, 6F12P, EY86

atlas of cloud 01 Mar 2015 00:03 14859 130
Najlepsze odpowiedzi

Która z moich lamp nadaje się do zbudowania prostego wzmacniacza audio DIY i co warto dobrać do takiego układu?

Do wzmacniacza audio nadaje się przede wszystkim PL84; to lampa końcowa m.cz., dla której jest dużo schematów, a transformator wyjściowy da się łatwo zdobyć lub dobrać [#14489943] Na pierwszy projekt najlepiej zrobić układ SE na PL84 i użyć transformatora TG2.5, TG3.5 albo TG5 ze starego radia/TV, bo to najprostsza i najtańsza droga do uruchomienia [#14494761][#14501010] 6P45S nie jest tu dobrym wyborem, bo wymaga dużo mocniejszego zasilania i nie ma typowych, seryjnych transformatorów audio do takiej lampy [#14494993][#14497751] 6F1P nadaje się raczej do UKF, a nie do końcówki audio [#14491333] Jeśli sygnał ze źródła będzie za mały, można dołożyć prosty przedwzmacniacz, ale wskazany wtórnik na 6N1P nie daje wzmocnienia napięciowego, więc trzeba dobrać właściwy układ przedwzmacniacza [#14494435][#15080556]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14488079
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Mam zamiar od dłuższego czasu zrobić wzmacniacz lampowy. W końcu mam fundusze, więc się za to zabieram i tu powstaje problem - mam na razie jedną lampę pcl84 6P45S, druga to 6F12P, ta FY86 to jest EY86, czwarta to znowu 6F12P i ostatnia 6F1P i czy da radę na tych lampach coś sklecić - jak nie, to mogę zrobić na jednej lampie tej pcl84, bo znalazłem parę schematów, poniżej zamieszczam.

• REKLAMA
  • #2 14488183
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Kolego, a czytałeś w ogóle cokolwiek na temat lamp, jak to działa, z czym się "je" itp?
    Masz jakieś lampy - sprawdzałeś co to za lampy?
  • #3 14488217
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Co to są lampy to dokładnie(no może nie dokładnie)ale dośc szczegółowo wiem o co w nich chodzi pytanie czy mam jakieś lampy to patrz na post napisałem jakie mam lampy w domu
    a czy je sprawdziłem to nie jeszcze ich nie sprawdzałem
  • #4 14488221
    Artur k.
    Nie masz sprawdzić lamp, tylko sprawdzić co to za lampy. Jak sprawdzisz (w katalogu), to będziesz wiedział które się nadają do wzmacniacza.
    Natomiast samych lamp zapewne nie sprawdzisz bo nie masz czym.

Chcesz budować wzmacniacz, a pomyślałeś skąd weźmiesz transformator głośnikowy oraz zasilający?
  • REKLAMA
  • #5 14488223
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    miałem zamiar zrobic na tej pcl84 i zasilające trafo już mam brak mi tylko głośnikowego
    poniżej daje stronke do datasheet jaką udało mi się znaleźc
    http://jirky.webz.cz/zobraz_katalog.php?id=411
    (wiem ze trafo trzeba specjalnie dopasowac do impedancji danego wzmacniacza jego mocy napięcia i prądu )

Dodano po 4 [minuty]:

trafo głośnikowe
  • #6 14488230
    Artur k.
    No właśnie... czyli masz akurat te elementy które są najmniej kłopotliwe. Najważniejszy we wzmacniaczu lampowym jest transformator głośnikowy, to od niego w znacznej mierze zależy efekt końcowy.

atlas of cloud napisał:
    wiem ze trafo trzeba specjalnie dopasowac do impedancji danego wzmacniacza jego mocy napięcia i prądu

Coś tam słyszałeś, ale niewiele i niezbyt dobrze.
    Transformator przede wszystkim musi dopasować impedancję wyjściową lampy (nie wzmacniacza) do impedancji obciążenia (czyli głośnika).
    Musi mieć odpowiednią moc oraz odpowiednie pasmo przenoszenia. To nie takie hop Kolego.
    Poroponuję na początek poczytać:
    http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/teoria/trafagl/trafgl1.htm
    http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/teoria/trafagl3/trafagl.htm
    http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/teoria/trafagl4/trafagl.htm
  • #7 14488231
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Dziękuje za pomocne strony na pewno z nich skorzystam, tak więc najbardziej kłopotliwym jest transformator głośnikowy więc jak go określę i w katalogu takiego nie znajde to bedę zmuszony nawinąc go sam ?
  • #8 14488237
    Artur k.
    Obawiam się, że nie znajdziesz nigdzie seryjnie produkowanego transformatora do tej lampy. Zwykłego sieciowego nie zastosujesz w tym przypadku. Pozostaje więc nawinąć samodzielnie albo zlecić komuś wykonanie. Tyle że nawinięcie samodzielne jest dość kłopotliwe, zaś zlecenie komuś wymaga dostarczenia danych potrzebnych do nawinięcia (ilość zwojów, moc itp.).
    Kłopot polega na tym że uzwojenie wtórne trzeba "pomieszać" z pierwotnym by zapewnić odpowiednio niską indukcyjność rozproszoną (zbyt wysoka ograniczy pasmo przenoszenia od góry). Takie "pomieszanie" uzwojeń wprowadza znowuż konieczność odpowiedniej izolacji pomiędzy nimi, ponieważ na uzwojeniu pierwotnym występuje wysokie napięcie (kilkaset woltów) zaś po stronie wtórnej napięcie jest niskie - istnieje ryzyko przebicia pomiędzy uzwojeniami.
  • #9 14488239
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Czyli z mojego projektu może wyjśc jedno wielkie g tak na razie mi się wydaje bo nawinięcie jak powiedziałeś jest kłopotliwe(aczkolwiek wykonalne) a zlecenie to pewnie kupę forsy bedzie kosztowało
  • #10 14488241
    Artur k.
    atlas of cloud napisał:
    a zlecenie to pewnie kupę forsy bedzie kosztowało

Napisałeś:
    atlas of cloud napisał:
    W końcu mam fundusze więc się za to zabieram

Więc mniemam, że wiesz na co się porywasz i nie dysponujesz kwotą 50zł, tylko 500zł.

Nie wiem jakie są koszty nawinięcia transformatora, ale pewnie za mniej niż 150zł nikt tego nie zrobi (a jak miałby jeszcze obliczyć, to dodatkowo więcej).
  • #11 14488260
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    atlas of cloud napisał:
    moge zrobic na jednej lampie tej pcl84 bo znalazłem parę schematów poniżej zamieszczam.

Na jednej lampie to ci wyjdzie mono, sugeruje sobie zachować zapasy "na zaś" i nabyć typowe dla audio EL84/6P14P, ECC83 albo ECL82, ECL86.

atlas of cloud napisał:
    Dziękuje za pomocne strony na pewno z nich skorzystam, tak więc najbardziej kłopotliwym jest transformator głośnikowy więc jak go określę i w katalogu takiego nie znajde to bedę zmuszony nawinąc go sam ?

W schemacie w pierwszym twoim poście masz propzycję użycia typowego trznsformatora używanego dla EL84. Oczywiście efekt będzie cząstkowy w porówaniu z tym co byc osiągnął stosując "normalną" EL84.
    ECL84 to lampa do końcowych wzmacniaczy wizji, nawet przy zastosowaniu dedykowanego transformatora efekt bedzie średni.
  • REKLAMA
  • #13 14489046
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    atlas of cloud napisał:
    Taka konstrukcja powinna mnie zadowolić jak na "pierwszy raz " z lampami elektronowymi nie oczekuje cudów.

No to spokojnie sugeruję realizować schemat Con Fuego z dowolnym transformatorem wziętym z radia w którym pracowała pojedyncza ECL82, ECL86, EL84 albo z OTV Rubin.

Drugi schemat to wzmacniacz słuchawkowy, tam mono traci sens...
  • #14 14489163
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    tak więc wykonam ten wzmacniacz pana Con Fuego i podeślę zdjęcia zainteresowanym tym tematem

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

Panowie forumowicze wkradła mi się literówka ta lampa to nie pcl84 a pl84 firmy telam więc się wszystko pomieszało i wyszło jedno wielkie G :(

Dodano po 11 [minuty]:

znalazłem przed chwilą jeszcze jedną lampę 6f1p może ona sie nada...
  • #15 14489943
    Artur k.
    PL84 to telewizyjny odpowiednik EL86. Ta lampa jak najbardziej nadaje się do wzmacniacza audio, schematów jest pełno, a i o transformator zdecydowanie łatwiej bo jakbyś chciał to i kupić można (ale nie są tanie).
  • #16 14490051
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Znalazłem na olx sprzedaż traf głośnikowych a poniżej podaje jakie są rodzaje:
    TWOP 7/80/30/666
    TWOP 21
    TWOP 22
    TWOP 19/40/30/666

Dodano po 5 [minuty]:

Czy któryś z nich się nada?
  • #17 14490104
    Artur k.
    Złom, to są stare transformatory odchylania pionowego od telewizorów. Niektórzy próbują to przewijać do lamp, ale nie ma to żadnego sensu ekonomicznego.
  • REKLAMA
  • #19 14490263
    Artur k.
    Schemat jak schemat, bez wartości elementów jest nic nie warty. Poza tym brak tu transformatora wyjściowego...
  • #20 14490298
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Ale pytanie gdzie ma byc ten to trafo i czy jest on ogólnie dobry czli czy nada się jak określę wartości rezystorów i kondensatorów ?

Dodano po 1 [minuty]:

w sensie schemat

Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

I pytanie jakie byłoby trafo głośnikowe do lampy 6F1P???
  • #21 14491333
    Artur k.
    A pisałeś:
    atlas of cloud napisał:
    Co to są lampy to dokładnie(no może nie dokładnie)ale dośc szczegółowo wiem o co w nich

Skoro wiesz o co chodzi i rozumiesz temat, to skąd pytanie:
    atlas of cloud napisał:
    Ale pytanie gdzie ma byc ten to trafo

Nie mówiąc już o tym, że zamieściłeś tu schemat wzmacniacza i choćby na tej podstawie mogłeś wywnioskować jak transformator należy włączyć.

atlas of cloud napisał:
    I pytanie jakie byłoby trafo głośnikowe do lampy 6F1P???

Pytanie czy sprawdziłeś co to za lampa, bo ja sprawdziłem i ta lampa świetnie się nadaje na wzmacniacz... tyle że UKF.
  • #22 14491352
    atlas of cloud
    Poziom 12  
    Juz wiem gdzie to trafo włączyc tylko mnie trochę pamięc przycmiło przepraszam:/
    A jeśli chodzi że ta lampa jest dobra do UKF to zauważyłem przed chwilą jak ściągnąłem datasheet. Chyba zrobię na tej lampie pl84 :)

Dodano po 23 [minuty]:

Wzmacniacz lampowy DIY - jakie lampy wybrać? Mam PCL84, 6P45S, 6F12P, EY86 Wzmacniacz lampowy DIY - jakie lampy wybrać? Mam PCL84, 6P45S, 6F12P, EY86
    Znalazłem takie schematy i z czego widzę ta lampa ma 15V 0,3A i 170 V anody

Dodano po 58 [minuty]:

Już zrobiłem schemat do tego wzmaka myślę że będzie dobry Wzmacniacz lampowy DIY - jakie lampy wybrać? Mam PCL84, 6P45S, 6F12P, EY86
  • #23 14491684
    Artur k.
    Przerysowałeś (na dodatek z błędem) niechlujnie schemat który tu zamieściłeś. Ten schemat może i będzie działał, jednakże tak jak jest napisane - potrzebny jest sygnał o poziomie 5Vpp, tymczasem odtwarzacz CD, czy komputer daje ok. 2Vpp. Działało będzie ale moc prawie żadna.
  • #25 14491826
    Artur k.
    Błąd jest wartościach elementów. Poza tym na schematach zawsze należy oznaczać węzły (tam gdzie linie mają się łączyć jest kropka, a tam gdzie się tylko krzyżują bez połączenia nie ma kropki).
  • #27 14492690
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    Rzućcie koledze jakieś kolo ratunkowe - może jakiś prosty i sprawdzony OTL?
  • #30 14493825
    klamot
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Może ten?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować wzmacniacz lampowy, mając do dyspozycji lampy PCL84, 6P45S, 6F12P, EY86 oraz PL84. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące doboru transformatora głośnikowego, który jest kluczowy dla prawidłowego działania wzmacniacza. Użytkownik dowiedział się, że transformator głośnikowy musi być odpowiednio dopasowany do impedancji lampy i głośnika. Wskazano również na problemy związane z brumem, które mogą wynikać z niewłaściwego prowadzenia masy oraz zasilania. Użytkownik zrealizował projekt wzmacniacza, jednak napotkał problemy z wysokim napięciem anodowym oraz przydźwiękiem. Wskazano na możliwość zastosowania sprzężenia zwrotnego w celu stabilizacji pracy lamp. Użytkownik ostatecznie zbudował wzmacniacz na bazie schematu z telewizora Lazuryt, co przyniosło pozytywne rezultaty, mimo że nadal występuje lekki przydźwięk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA