logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie migomatu Bester 1613 do sieci 3-fazowej bez uziemienia

konrad_bugaj 16 Wrz 2009 12:26 6731 6
  • #1 7023889
    konrad_bugaj
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Witam. Chciał bym podłączyć migomat do sieci. W budynku mam 4 przewody 3 fazy i neutrala. W spawarce jest wtyka pięć bolcy. Pytanie czy można fazy podłączyć obojętnie jak czy muszą mieć kolejność. Nie mam czym zbadać przesunięcia. I czy wystarczy neutralny nie posiadam w budynku uziemienia. Migomat bester 1613.
  • #2 7024327
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Prawdopodobnie kolejność faz nie ma znaczenia-chyba że jest jakaś kontrolka na migomacie informująca o złej kolejności faz lub jest narysowany kierunek przepływającego powietrza chłodzącego wymuszanego przez wentylator, jak to było kiedyś w besterach. Co do podłączenia to możesz sobie zrobić przejściówkę z gniazda 4 stykowego na 5 stykowe. W tym przypadku przewód ochronno-neutralny (jest tak u Ciebie) podłączasz do styku ochronnego i neutralnego w gnieździe (przejściówce) 5 stykowym, po prostu styki te musisz zmostkować. Nie wiem czy masz wyłącznik różnicowoprądowy w swojej instalacji, wtedy sytuacja może się zmienić.
  • #3 7024983
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    BC313 napisał:
    Nie wiem czy masz wyłącznik różnicowoprądowy w swojej instalacji, wtedy sytuacja może się zmienić.

Jeżeli na gniazdo ma instalację 4-przewodową to nie powinien mieć RCD.
  • #4 7025759
    konrad_bugaj
    Poziom 16  
    Ok. Rozebrałem wtykę od migusa i tam są tylko 4 przewody. Więc kolejności faz nie sprawdzam spróbuje jak leci. A wentylator sprawdzę czy wyciąga z wewnątrz, jeśli nie zamienię fazy.
  • #5 7025991
    ds74

Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dokładnie tak jak piszesz. Kolejność faz przy 1613 bez znaczenia.
    Konto firmowe:
    DSerwis
    Ostojów, Suchedniów, 26-130 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #6 7026790
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Różne cuda już widziałem. Wyłączniki w czterostykowym gnieździe też.
  • #7 7036488
    konrad_bugaj
    Poziom 16  
    Poszło tak jak pisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie migomatu Bester 1613 do sieci trójfazowej z czterema przewodami (3 fazy i neutralny) bez uziemienia jest możliwe. Kolejność faz nie ma znaczenia dla poprawnej pracy urządzenia, o ile nie ma specjalnych kontrolek lub oznaczeń dotyczących kierunku wentylatora chłodzącego. Wtyczka spawarki posiada pięć bolców, natomiast w instalacji są cztery przewody, dlatego można wykonać przejściówkę 4-stykową na 5-stykową, łącząc przewód ochronno-neutralny z odpowiednimi stykami wtyczki. Brak uziemienia w budynku nie przeszkadza, jeśli instalacja nie posiada wyłącznika różnicowoprądowego (RCD). Wentylator migomatu powinien być sprawdzony pod kątem kierunku przepływu powietrza, a w razie potrzeby można zamienić fazy, aby zapewnić prawidłowe chłodzenie. Podsumowując, migomat Bester 1613 można podłączyć do sieci 3-fazowej bez uziemienia, stosując odpowiednią przejściówkę i nie zwracając uwagi na kolejność faz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA