logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy głośniki JBL 2130 nadają się do kolumn wokalnych dla zespołu?

wgali 17 Wrz 2009 17:25 4373 38
REKLAMA
  • #1 7028447
    wgali
    Poziom 11  
    Witam
    wpadły mi ostatni w ręce 2 głośniki JBL model no 2130 tu jest link do charakterystyki głośnika http://www.jblpro.com/pub/obsolete/2130.pdf
    czy te głośniki nadają się do zrobienia kolumn do wokalu mamy zespół i głośniki by się przydały bo na nowe to kasy nie ma
    pozdrawiam wgali
  • REKLAMA
  • #2 7028454
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    jak najbardziej
  • REKLAMA
  • #3 7028488
    wgali
    Poziom 11  
    czyli wystarczy zrobić kolumny czy jeszcze muszę dawać jakieś głośni wysoko tonowe zwrotnice ??
  • #4 7028526
    MrKatharsis
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Oczywiście, że 1-calowe drivery z tubami oraz zwrotnice zaprojektowane pod wszystkie głośniki, będą Ci potrzebne. Skoro nie macie za bardzo kasy to polecam ten głośnik wysokotonowy:
    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/180
    plus tę tubę:
    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/153
    lub jakąkolwiek inną wkręcaną, na wylot 1 cal np. aukcja nr 735555133 na Allegro za 13zł.

Pozdrawiam
  • #5 7058598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 7058748
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Świetne głośniki wpadły ci w ręce..!

Cytat:
    100 Watowe 12 calowe glosniki sie nadaja, tylko na jaka scene? Zdecydowanie za malo!
    Moja sugestia to pozbyc sie tych nazbierac wiecej kasy i kupic cos przynajmniej 250W. Zmarnujesz czas pieniadze na materialy pierdniesz raz na scenie i bedzie po glosnikach.

Wiele prób i małych koncertów opędziłem na dwóch kolumnach z Tonsil GDS 30/30 (30 watt) + GDWT napędzanych wzmacniaczem 70 watt. I Starczyło, chociaż ledwo, ale wtedy nie było innej możliwości.

2x100 watt przy tych JBL-ach spokojnie powinno wystarczyć dla normalnie grającej kapeli, na próby i małe koncerty. Chyba że to straszne hałasowanie.

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/166 to tańsza opcja na głośnik wysokotony.
    należy tylko kupić/zrobić odpowiednią zwrotnicę (poczytaj o zwrotnicach, wszystko będzie jasne).

najprostsze rozwiązanie to podłączenie kondensatora 4,7 uf, jednak nie gwarantuje to dobrej ochrony głośnika wysokotonowego przed spaleniem!

Aha, w tej instrukcji JBL pisze że wielkość obudowy powinna wynosić od 85 litrów... do wokalu spokojnie możecie wsadzic te głośniki w obudowę zamkniętą ok. 50-60 litrów (wewnętrznej objętości). będzie mniej do noszenia i mniej miejsca w samochodzie zajmie :)

Też chciałbym żeby takie głośniki "wpadały mi w ręce" ;)
  • #7 7059744
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7060125
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    Napisz co i gdzie gracie.
    Na chałtury spokojnie wystarczą do nagłośnienia wokalu. Na plenery czy większe koncerty w klubach już nie.

Pozdrawiam.
  • #9 7060361
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Dzialac to bedzie, tylko jak dlugo. Powodzenia

Myślę, że spokojnie kilkanaście lat, przy rozsądnym użytkowaniu :)
  • REKLAMA
  • #10 7060394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7060398
    wgali
    Poziom 11  
    witam wszystkich i z góry dziękuje za odpowiedzi
    gramy rocka i głownie organizujemy grilla i ogniska dla znajomych dla których gramy żywym składem (czasami jest tych znajomych sporo)
    perkusja nie nagłośniona gitary i bas ze swoich pieców tylko przydało by się wokal nagłośnić a jak sie dorobimy lepszego sprzętu to te głośniki poszły by na odsłuchy .
    pozdrawiam wgali
  • #12 7060489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7060528
    DjMapet
    Poziom 43  
    Stare Vermony wcale nie są tanie. Za sprawny zestaw żądają nawet 800-1000 zł. Poza tym najpierw piszesz że 2x100W będzie za mało a teraz proponujesz 60-100W... :-[

Pozdrawiam.
  • #14 7060576
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7061467
    DjMapet
    Poziom 43  
    No tak, ale akurat tylko do wokalu nie ma potrzeby stosowania przetworników wielko-membranowych z cztero-calową cewką, wystarczą 8,10"+ tweeter, max.12"+ driver. Używałem do wokalu tonsili GD-30/150 i wcale nie wypadały gorzej od celestionów.
    Co do vermon - nie powiem w miarę dobrze brzmiały - ale ostatniej się pozbyłem jakieś 15 lat temu. Nie te czasy. Chociaż dla (z całym szacunkiem) garażowców czy poszukujących dawnych brzmień muzyków, sprawne głośniki RFT to gratka.

Pozdrawiam.
  • #16 7061490
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7063387
    SzokalML
    Poziom 36  
    Jak słusznie zauważył DJ-Mapet, najpierw stwierdzasz że 2x100 watt głośników to za mało a następnie proponujesz vermony, których zestawy w zależności od użytych głośników miały 30-100 watt.

A "membranowo" były podobnie jak te JBL - 12 calowe oraz, głośnik basowy 16 cali, powinieneś pamiętać.

Cytat:
    Sa to moje sugestje ktorych praktyki nabylem sterczac kilka dobrych lat na scenie. Sam takze probowalem cos robic bawilem sie roznymi glosnikami i wiem jedno na estrade tylko glosniki wielko membranowe przedwszystkim z polki Pro z duzymi cewkami nie tam jakies tonsile

wielko membranowe ...co masz na myśli?
    Sam mam kolegę który mimo dużego doświadczenia jako technik sceniczny próbował mi wmówić że do wokalu najlepsze są głośniki 15 cali. Jak widać część wiedzy może spokojnie kogoś ominąć mimo doświadczenia.

Natomiast tonsile GD 30/150 i GD 38-200 oraz 300 są bardzo cenione.

Spójrz na specyfikację tego JBL. To nie żaden głośnik domowy, jak najbardziej nadaje się do takiego zastosowania.

Chociaż bardzo możliwe, że opłaca się sprzedać tego JBL (być może za całkiem przyzwoite pieniądze) i zakupić coś innego. Ale kolumny z tym jbl-ami moim zdaniem też dadzą radę.

Cytat:
    Ja osobiscie jestem koneserem dobrego sprzetu i sobie bym nigdy go nie kupil.

RFT zaliczyłbym właśnie do bardzo dobrego sprzętu, chociaż wiekowego. głośniki te (12 calówki 12,5 watta lub 30) są bardzo cenione np. przez miłośników open baffle.

Stare JBL to tym bardziej klasa.
  • #18 7063544
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 7063641
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Vermony takze sie palily tu nie ma reguly za duza moc lub nieodpowiednia obsluga i po glosniku.

Wszystko można spalić. Jednak problem w tym że jedne głośniki łatwiej inne trudniej. Vermony to moim zdaniem bardzo dobry sprzęt, głośniki szerokopasmowe o świetnym pasmie przenoszenia (dużo lepszym niż np. GDS 30/30), dużej wytrzymałości w stosunku do podanej mocy, i dużej efektywności, które dzisiaj i tak przewyższają tzw. chińskie wynalazki.

Cytat:
    lecz wiem ze sa lepsze marki od ktorych bym zaczal np: Bose Panaray lub tanszy Electro voice Eliminator. Tam siedza glosniki wielko membranowe wzmocnione. Maja solidniejszy kosz, Mocniejsza membrane, cemka jest nawinieta na kewlarze, i dotego silny magnes. To wlasnie charakteryzuje profesjonalny glosnik na scene. Jestem sceptykiem co do podobnych wlasciwosci tych tonsili. Polecam McCouley, Beyma, Czym wiekszy tym lepszy.

Bose stosuje, i to ją w zasadzie charakteryzuje, małe głośniki w stosunku do zastosowania więc? O co ci chodzi z tymi "wielko-membranowymi głośnikami"
    Wymienione przeze mnie tonsile mają odlewany aluminiowy kosz i 18-centrymetrowy magnes, jednak nie chciałbym rozpoczynać dyskusji na ich temat, ani ich polecać, bo nówek raczej nikt nie kupuje ze względu na astronomiczną cenę.

Nie wiem jednak po co wspominasz o tych markach (to chyba nie dla autora tematu) - są drogie, a tu mamy ograniczenie budżetowe.

Nie zgodzę się też do zasady "czym większy tym lepszy" - mówimy o nagłośnieniu do wokalu. Powiedziałbym nawet, że kupowanie 15 calowych głośników do nagłośnienia wokalu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy w błoto. Spokojnie mogą być 12 czy 10 calowe, choćby dlatego że w wokalu nie występują częstotliwości do których odtwarzania byłoby to potrzebne.

No i głośnik 15-calowy nie jest w stanie odtwarzać dobrze częstotliwości powyżej 1,2 khz. potrzebuje już więc naprawdę dobrego drivera.

Więc po co pakować się w niepotrzebne koszty?
  • #20 7063729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 7064084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 7064272
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    dziękuje za tak wiele odpowiedzi
    szukam też trochę na allegro i znalazłem kolumny elstra na głośniku 15 calowym 8 ohm 40-20000 Hz HF cewkowy jak sprzedający dośle mi specyfikacje to zamieszczę
    i zastanawiam sie czy nie kupić i mam jeszcze jeden zestaw na oku
    kolumny soundman 2X250 sm 122,końcówka mocy soundman PX500 statywy i kable
    jest to do kupienia za sumę ok 1200 zł i się zastanawiam czy opłaca się robić czy kupić gotowe
    pozdrawiam wgali
  • #23 7064322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #24 7066330
    SzokalML
    Poziom 36  
    Popieram poprzednika. Jeśli ta elestra to konstrukcja 2-drożna, to raczej nie ma co liczyć na wysokiej klasy driver - więc nadaje się raczej do muzyki dyskotekowej niż do wokalu.

Jeśli to trójdrożne elestry - to na wokal nadadzą się całkiem nieźle. Trzeba jednak uważać na to czy są w pełni sprawne i oryginalne.

Na twoim miejscu jednak pokombinowałbym z głośnikami które już posiadasz. Zrobienie obudów do tych kolumn i dokupienie głośników wysokotonowych zamknie się w kwocie max 250 zł.

Te JBL-e które masz są przeznaczone do takich właśnie zastosowań jak wokal, o czym świadczy wysokie pasmo przenoszenia.
    Więc jeśli są w dobrym stanie, to jak najbardziej warto je wykorzystać.

do tego dobry wzmacniacz 2x100-150 watt na 8 ohm i będzie OK nagłośnienie na wokal.
  • REKLAMA
  • #25 7067549
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    dziękuję za odpowiedzi
    pokombinuje z tymi głośnikami .Głośniki wysoko tonowe kupie te które mi polecano w poprzednich postach http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/166
    i jeszcze potrzebuje zwrotnic ktos cos może polecić ??
    i jeszcze jedno może ktos mi podesłać linka jak sie buduje kolumny i wylicza ich litraż
    pozdr wgali
  • #27 7068178
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    Dzięki za odpowiedz .
    Przebrnąłem przez masę artykułów o zwrotnicach i tylko mam mętlik w głowie czy nie dało by się kupić gotowej zwrotnicy i po kłopocie
    bo konstruktor układów elektronicznych to zemnie marny .
    pozdrawiam wgali
  • #28 7070208
    SzokalML
    Poziom 36  
    Cytat:
    Jako kolumna do klawiszy (odsłuchowa) powinien się sprawdzić taki układ.

muszę zwrócić uwagę, że to nie ten temat gdzie kolega pisał o kolumnie do klawiszy. Tu sprawa wokalu :)

wgali:
    Jeśli rzeczywiście nie chcesz robić, to:
    http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/356

Chociaż nie jest to rewelacyjne rozwiązanie, to w miarę powinno się sprawdzić :)
    no i oszczędność na wysyłkach.
  • #29 7070444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 7071055
    wgali
    Poziom 11  
    witam
    w opisie tej zwrotnicy jest napisane że jest na 4 ohmy czy nie będzie przeszkadzało że głośniki są na 8 ohmów
    pozdrawiam wgali

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośników JBL model 2130 do budowy kolumn wokalnych dla zespołu muzycznego. Głośniki te są uznawane za odpowiednie do nagłośnienia wokalu na próby i małe koncerty, jednak wymagają dopełnienia o wysokotonowe drivery z tubami oraz odpowiednio zaprojektowane zwrotnice. Zalecane jest stosowanie zwrotnic 8 ohm, dopasowanych do impedancji głośników, aby uniknąć problemów z częstotliwościami podziału i ochroną przetworników. Wskazano na konieczność stosowania kondensatorów i rezystorów do tłumienia sopranów, gdy grają zbyt głośno. Obudowy zamknięte o pojemności około 50-60 litrów są rekomendowane dla tych głośników. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak zakup używanych zestawów Vermona lub gotowych kolumn, jednak z uwagi na budżet i specyfikę zastosowania, wykorzystanie posiadanych JBL 2130 z dodatkowymi wysokotonowymi i zwrotnicami jest uznane za rozsądne. Problemy z brakiem basu wynikają z charakterystyki JBL 2130, który nie jest typowym głośnikiem niskotonowym. Podano linki do zwrotnic i narzędzi do obliczania objętości obudów oraz schematów podłączeń. Podkreślono, że do wokalu wystarczą głośniki 8-12 cali plus wysokotonowe, a większe membrany nie są konieczne. Wskazano na konieczność ostrożnego doboru komponentów i zwrócenia uwagi na parametry techniczne, aby uzyskać optymalne brzmienie i trwałość zestawu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA