logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć elektronikę w gitarze Dimavery JK-520 z nowymi humbuckerami?

kirjaimisto 17 Wrz 2009 17:40 2205 4
REKLAMA
  • #1 7028494
    kirjaimisto
    Poziom 1  
    Witam.Jestem tu nowy i nie bardzo moglem dobrac kategorie do swojego tematu wiec zamieszczam go tutaj...Chcialbym prosic kogos znajacego sie na gitarach elektrycznych o schemat badz porade...mianowicie mam gitarke dimavery jk-520...wyprułem z niej całą elektronikę i chcialbym polaczyc z nowym hambuckerem...
    Mam dwa potencjometry-jeden tone i jeden volume z czego do jednego jest przylutowana taka jakby mala kostka z napisem ,,f220 Zm" wiem ze w drugiej gitarze to wszystko dzialalo z tym ze niewiem jak to teraz popodlaczac...do tego mam dwie przystawki(hambuckery pasywne) z czego od jednego odchodzą aż trzy kabelki(jeden czarny,bialy i bez owijki) a z drugiej zaś tylko dwa(bialy i bez owijki) dodatkowo dwa kabelki do wejscia jack... jak to wszystko połączyc zeby dzialalo?pozdr. i z góry dzieki za pomoc.!
  • REKLAMA
  • #2 7028604
    dromader
    Poziom 11  
    Jedno co mi przychodzi do głowy; odwiedź forum gitara.pl ;P
  • REKLAMA
  • #3 9476372
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po co wyprówać całą elektronike skoro wymieniasz jeden Humback? f 220 to kondensator 220pF. Jeden humback masz nieprzekablowalny - ten z dwoma przewodami, natomiast drugi HB masz w wersji z wyciągniętym środkiem między dwoma połówkami Humbackera. Są jeszcze wersje - 5-przewodowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 9487829
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    http://www.tremolo.pl/Schematy/Przystawki2/Ib...%20RXxx%20-%20wiele%20modeli.gif.html#schemat - bardzo popularny układ schemat bardzo podobny myśle do Dimavery. No w zasadzie tylko 2 HB się zgadzają reszta to dodatkowy TONE i zwykły przełacznik + brak kondensatora na Volume (linearyzujący Volume).

http://www.tremolo.pl/schematy/Przystawki2/Se...an/2hb_2vol_1tone_3way%20025.jpg.html#schemat

Bardziej coś takiego masz - w wyszukiwarce na mojej stronie wystarczy skrótowo wpisać 2HB 2Tone 2xVol

Można też zrobić Dwa tone i jedno Volume.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA