Witam szanowne grono, posiadam drukarkę HP CM1015MPF.
Drukarka ma wypalone elementy przy porcie USB, brak komunikacji poprzez USB.
Drukarka początkowo po podłączeniu do portu usb była rozpoznawana jako nieznane urządzenie lub urządzenie posiadające awarię ( taki był kom. systemu windows ).
Obecnie komputer nie reaguje na podłączenie drukarki.
Po otwarciu okazało się iż są wypalone dwa elementy obok samego portu.
Moje pytanie brzmi co to są za elementy?
Przypuszczam iż element oznaczony jako 2, jest to tranzystor NPN, na jego kolektor wchodzi linia zasilania z portu USB, z jego emitera biegnie ścieżka do elementu oznaczonego jako 1 i tego elementu nie jestem w stanie rozpoznać.
Element ten jest przylutowany nad liniami USB D+ i USB D-, obie linie pod nim przebiegają i i są połączone z jego lewymi wyprowadzeniami.
Element ten posiada 4 wyprowadzenia, dwa połączone z liniami USB D + i - ( te lewe bliżej gniazda USB), jedno przyłączone do masy ( górne prawe) i jedno połączone z emiterem ( dolne prawe) tranzystora oznaczonego jako element 2 ( tego którego nie ma ).
Czy może to być jakiś element który zwiera obie linie usb D w danym momencie?
Za wszelkie sugestie i pomoc z góry bardzo dzięki.
pozdrawiam
DANDA
Drukarka ma wypalone elementy przy porcie USB, brak komunikacji poprzez USB.
Drukarka początkowo po podłączeniu do portu usb była rozpoznawana jako nieznane urządzenie lub urządzenie posiadające awarię ( taki był kom. systemu windows ).
Obecnie komputer nie reaguje na podłączenie drukarki.
Po otwarciu okazało się iż są wypalone dwa elementy obok samego portu.
Moje pytanie brzmi co to są za elementy?
Przypuszczam iż element oznaczony jako 2, jest to tranzystor NPN, na jego kolektor wchodzi linia zasilania z portu USB, z jego emitera biegnie ścieżka do elementu oznaczonego jako 1 i tego elementu nie jestem w stanie rozpoznać.
Element ten jest przylutowany nad liniami USB D+ i USB D-, obie linie pod nim przebiegają i i są połączone z jego lewymi wyprowadzeniami.
Element ten posiada 4 wyprowadzenia, dwa połączone z liniami USB D + i - ( te lewe bliżej gniazda USB), jedno przyłączone do masy ( górne prawe) i jedno połączone z emiterem ( dolne prawe) tranzystora oznaczonego jako element 2 ( tego którego nie ma ).
Czy może to być jakiś element który zwiera obie linie usb D w danym momencie?
Za wszelkie sugestie i pomoc z góry bardzo dzięki.
pozdrawiam
DANDA