logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP CM1015 MPF - Identyfikacja wypalonych elementów przy porcie USB

danda 23 Wrz 2009 19:54 2401 5
REKLAMA
  • #1 7050190
    danda
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam szanowne grono, posiadam drukarkę HP CM1015MPF.
    Drukarka ma wypalone elementy przy porcie USB, brak komunikacji poprzez USB.
    Drukarka początkowo po podłączeniu do portu usb była rozpoznawana jako nieznane urządzenie lub urządzenie posiadające awarię ( taki był kom. systemu windows ).
    Obecnie komputer nie reaguje na podłączenie drukarki.

Po otwarciu okazało się iż są wypalone dwa elementy obok samego portu.
    Moje pytanie brzmi co to są za elementy?
    Przypuszczam iż element oznaczony jako 2, jest to tranzystor NPN, na jego kolektor wchodzi linia zasilania z portu USB, z jego emitera biegnie ścieżka do elementu oznaczonego jako 1 i tego elementu nie jestem w stanie rozpoznać.
    Element ten jest przylutowany nad liniami USB D+ i USB D-, obie linie pod nim przebiegają i i są połączone z jego lewymi wyprowadzeniami.
    Element ten posiada 4 wyprowadzenia, dwa połączone z liniami USB D + i - ( te lewe bliżej gniazda USB), jedno przyłączone do masy ( górne prawe) i jedno połączone z emiterem ( dolne prawe) tranzystora oznaczonego jako element 2 ( tego którego nie ma ).
    Czy może to być jakiś element który zwiera obie linie usb D w danym momencie?

Za wszelkie sugestie i pomoc z góry bardzo dzięki.
    pozdrawiam
    DANDA
  • REKLAMA
  • #2 11092962
    logisek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Czy temat jeszcze aktualny? Pytam, bo mam przed sobą taki formater i mogę sczytać oznaczenia elementów ale najchętniej bym kupił tą uszkodzoną płytę bo muszę naprawić swoją. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11093231
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    a co potrzebujesz? może się coś znajdzie :)
  • REKLAMA
  • #4 11093739
    logisek
    Poziom 11  
    Potrzebuję cały formater bo drukarka nie chce się skalibrować, ale myślałem, że jak będę miał jakiś uszkodzony za niewielkie pieniądze, to popróbuję podmienić elementy, a może ruszy. Nowy mi wycenili na 500zł.
  • REKLAMA
  • #5 11147256
    Wiman
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Szukam zespołu skanera do tego urządzenia. Jeśli nie znajdę, mogę sprzedać formater.
  • #6 11148030
    logisek
    Poziom 11  
    Sprawa nadal aktualna. Ofertę proszę na PW. Pozdrawiam
REKLAMA