logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz od notebook'a Dell - czy mogę uciąć ten kabelek?

reverser 25 Wrz 2009 10:25 945 2
REKLAMA
  • #1 7055629
    reverser
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Miałem problem z ładowarką, po rozkrojeniu końcówki okazało się że środkowy przewód (ten najcieńszy) się złamał, więc przylutowywałem te kabelki, owijałem taśmą i tak kilka razy.
    Wpadłem na pomysł żeby zabezpieczyć trochę tą wrażliwą część silikonem, lecz niestety doszedłem do tej zgrubionej części przy wtyczce i zastanawiam się czy mogę to uciąć by mieć jeszcze trochę przewodu do "zabawy" :D

Z góry dzięki za odpowiedź, co to jest i czy mogę się tego pozbyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7055959
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    To "coś" to filtr, a tak naprawdę kształtka ferrytowa przez którą przewleczony jest przewód. Stosuje się go w celu eliminacji zakłóceń (to swego rodzaju dławik) mogących pojawić się na przewodzie zasilającym. Jeśli ktoś uznał za zasadne montaż takiego cuda to pewnie się przydaje, ale jeśli wytniesz ten dławik, to nie zepsujesz zasilacza. W tej puszce nie ma żadnych elementów, bez których zasilacz nie będzie pracował. Inną kwestią pozostaje poziom zabezpieczenia laptopa przed np. skokami napięcia mogącymi pojawić się wskutek pracy na zasilaczu w bezpośredniej bliskości źródeł silnego pola elektromagnetycznego (lampy wyładowcze czy urządzenia mikrofalowe). Ale to raczej rzadko spotykane środowisko pracy.
    Decyzja należy do ucinającego...
  • #3 7056126
    reverser
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    No to tniemy i silikonujemy nastepnym razem :)

Dziekuję uprzejmie redart za odpowiedz.
REKLAMA