logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny dźwięk podczas ładowania w ładowarce Xtreme BLC-5A05 - co robić?

teuton 26 Wrz 2009 20:13 1393 5
  • #1 7060986
    teuton
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    mam problem z ładowaniem ładowarką xtreme blc-5A05. Ładowałem już nią kilka razy
    (ok 5) akumulatorki Ni-Mh 2500 mAh i przy następnym ładowaniu wystąpił problem w postaci dziwnego dźwięku (dokładnie nie wiem jak to nazwać, być może "psiuczenie" jest trafnym opisem). Czytałem wiele na temat ładowania i obawiam się czy to może nie jest wyciek. nie wiem właśnie czy zignorować ten dźwięk czy też może nie zabierać się do kolejnego ładowania. Z góry dziękuje za wszystkie porady.
  • #2 7061172
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Proponuję rozebrać ładowarkę i sprawdzić czy nie ma widocznych uszkodzeń elementów. Następnym krokiem byłoby podłączenie ładowarki pod zasilanie i znalezienie elementu skąd dobiega ten dźwięk. Możesz też zamieścić zdjęcia
  • #3 7062019
    teuton
    Poziom 10  
    taaak, ale ten dźwięk wydobywa się po włożeniu akumulatorków do ładowarki i podejrzewam że to z nich się wydobywa, a poza tym to nie znam się tyle na elektronice żeby rozebrać ładowarkę i stwierdzić co jest uszkodzone :(
  • #4 7064360
    teuton
    Poziom 10  
    może ktoś inny ma jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    #5 7064462
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Ta ładowarka nie ma transformatora sieciowego tylko przetwornicę napięcia . Wielce prawdopodobne , że to " psiuczenie " to właśnie odgłos przetwornicy .
    Spróbuj ładować akumulatorek pod kontrolą , głównie zwracaj uwagę na temperaturę ogniwa . Jeżeli będzie ok. to " psiuczenie " sobie podaruj . :|
    Pozdrawiam .
  • #6 7067011
    teuton
    Poziom 10  
    a jak zmierzyć ta temperaturę ogniwa i jaka jest odpowiednia?
REKLAMA