logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać przystawkę do prezentacji numeru w TPSA?

joy 30 Gru 2002 18:15 5548 17
REKLAMA
  • #1 72987
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    W TPSA można wykupić uslugę prezentacji numeru za 3zł +VAT. Dane so przesłane w systemie FSK. Wiec mam pytanie czy ktoś wykonał, zakupił przystawkę odpowiedną przystawkę lub posiada jakiś schemacik. Dzięki za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 73025
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Mam tą usługę już od dawna gdy była jeszcze darmowa. Miałem do tej pory oryginalne urządzenie firmy "Mikrotel" ale tylko w wersji DTMF i pozbyłem się tego, gdyż wiedziałem o zmianie na FSK w obrębie mojej centrali. Narazie nie mam nic chociaż usługa jest aktywna. Widziałem w sklepie urządzenie dwusystemowe tzn. DTMF i FSK za 79zł. Narazie nie kupuję gdyż nie ma żadnego wyboru. Czasem można kupić w tej cenie aparat z tą funkcją. Jeżeli chodzi ci o schemat to Elektronika Praktyczna zamieścił a obydwa rodzaje w/w przystawek. Dołączam FSK zgodnie z życzeniem.
    Załączniki:
    • CLIP FSK.pdf (329.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 73067
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Jest to możliwe na normalnej lini telefonicznej? Mam aparat z tą funkcją prezentacji numeru dzwoniącego. Ale w tepsie mówią że nie ma takiej usługi (albo się nie znają albo nie chcą gadać w tepsie to normalne człowiek musi sam się o wszystkim dowiadywać bo u nich nikt nic nigdy niewie) mimo że centrala jest nowa cyfrowa. Proponują zakup ISDN.
    Te urządzona sprzedają na allegro http://www.allegro.pl/static/gtext/all/all/4/240/245/t0.php

pozdrawiam
    Pele
  • #4 73080
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Z tego co wiem to już oficjalnie ta usługa jest w TPSA.
  • #5 73622
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 73653
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Mam jeszcze takie pytanko czy ta usługa będzie działała na lini tel pod którą jest podpięte SDI.

Pozdrawiam
  • #7 73656
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Będzie. Ja mam w domu takie coś.
  • #8 73659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 73728
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 201914
    psklarow
    Poziom 2  
    O ile wiem Mikrotel sprzedaje CLIPy też w wersji FSK, więc możesz taki kupić, jeśli podobał Ci się tamten.
  • #11 201944
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Kupułem tydzień temu w Telepunkcie przystawkę z homologacją firmy "Mescomp" za 45 złotych brutto!
  • #12 203407
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 203441
    niagara
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dobra , A mam pytanie, czy jak mnie wyświetla na faksie np. połączaenie przy faksie z banku typu < BANK ...> to mój aparat jest w stanie wykazać taką usługę?

Pozdrowienia NIAGARA 8)
  • #14 203466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 203539
    maxx2
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    taki schemacik jest w sieci - CLIP2000 (ale chyba do kompa)
  • #16 203613
    Diodak.fm
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Od jakiegos czasu jestem szczesliwym posiadaczem tej uslugi.
    Dziala poprawnie, juz jakies 2 lata temu chcialem z niej skorzystac lecz TPSA tlumaczyla ze nie ma takiej mozliwosci gdyz wymagalo by to modyfikacji oprogramowania centrali, czego nie mogli wtedy dokonac gdyz mieli korzystac z oprogramowania jakis czas ( centrala cyfrowa alcatela od 1999r.), a usluge CLIP uruchomili dopiero jakies pol roku temu.
    Jesli chodzi o pokazywanie nr. na Faxie to calkiem inna sprawa niz CLIP.
    Identyfikator kosztuje w BOK TPsa co kolo 45zl, a aparat z funkcja identyfikacji niewiele wiecej, wszystko oczywiscie dla abonentow TPsa.

Jakby ktos chcial sie pobawic i wykonac go samodzielnie zalaczam schemat i program do identyfikacji ktory zassalem kiedys z sieci...
    Załączniki:
    • Clip.zip (625.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 209069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 548292
    szam4n
    Poziom 1  
    witam.

ma ktoś może namiary na listę modemów poprawnie obsługujących clip'a FSK?

a może ktoś ma doświadczenia z USR/3Com Sportster (flash/message/message plus) lub microcom deskporte?

pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W sieci TPSA dostępna jest usługa prezentacji numeru (CLIP) przesyłająca dane w systemie FSK, kosztująca około 3 zł + VAT. Usługa działa na liniach analogowych oraz SDI, choć w niektórych lokalizacjach mogą występować problemy techniczne. Do odbioru sygnału CLIP można używać oryginalnych przystawek lub telefonów z funkcją identyfikacji numeru. Na rynku dostępne są przystawki dwusystemowe (DTMF/FSK) oraz urządzenia homologowane, np. firmy Mikrotel i Mescomp, kosztujące od około 45 do 90 zł. Schematy i programy do samodzielnej budowy przystawek były publikowane m.in. w Elektronice Praktycznej oraz dostępne w sieci (np. CLIP2000). Jednak samodzielna budowa może być nieopłacalna ze względu na koszt elementów i trudności z dostępem do układów dekodujących FSK. Usługa CLIP umożliwia wyświetlanie numeru dzwoniącego przed odebraniem połączenia oraz listy nieodebranych połączeń. W przypadku faksów wyświetlanie numeru działa inaczej i wymaga osobnej obsługi. Pojawiły się pytania o kompatybilność modemów z CLIP FSK, m.in. modeli USR/3Com Sportster i Microcom DeskPorte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA