logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do wyświetlania pełnego numeru wybieranego na linii telefonicznej

terminux 27 Mar 2003 07:38 3457 22
REKLAMA
  • #1 150367
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Szukam urządzenia, które podłączone do linii telefonicznej pokazuje wybierany numer. Wiem, że kiedyś było coś takiego w EP, ale pokazywało tylko ostatnią cyfrę, a mi chodzi o cały numer.
  • REKLAMA
  • #2 150736
    michu
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Czy chodzi Ci po prostu o to co ma każdy telefon z wyświetlaczem?
  • #3 151411
    terminux
    Poziom 23  
    Dokładnie tak. Tylko musi to byc urządzenie mobilne i podłączane do różnych modemów w celu ich kontroli.
  • #4 185253
    terminux
    Poziom 23  
    Naprawdęe, nikt nie ma niczego takiego??
  • #5 185260
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Nie jestem pewny, ale trzeba chyba uaktywnić usługę w TPSA, aby można było oglądać numery dzwoniące na stacjonarny. Nie jestem tego pewien, ale tak mi się wydaje. U mnie jest cyfrowa centrala, ale numeru nie wyświetla. Sam dekoder CLIP chyba nie jest trudny. Dziwi mnie, że ten z EP nie działa, wyglądał na bardzo solidny.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 185277
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    :arrow: Nemo, w EP były dwa róźne CLIP jeden do kodowania DTFM a drugi do FSK. Jeden z nich napewno nie zadziała.
  • #7 185283
    Nemo
    Poziom 31  
    Mówię o dekoderze CLIP, który wyświetlał numer przychodzący. Nie pamiętam dokładnie, w którym to było numerze. Ale chyba rocznik 2000 lub 2001.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 185288
    elektryk
    Poziom 42  
    Ja też mówie o dekoderze CLIP ale na serio były dwa różne układy
    1. FSK AVT-5004 3/2001
    2. DTMF AVT-5024 7/2001
    Oprócz tego były dwie wersje rejestratora telefonicznego:
    1. FSK AVT-5065 6/2002
    2. DTMF AVT-897 11/2000
  • #9 185297
    Nemo
    Poziom 31  
    Możliwe. Sprawdzałem CLIP na takim urządzonku specjalnie do tego celu. Kupić to można czasami w sklepach z telefonami. Nie wiem ile to kosztuje, pożyczyłem. Niestety, u mnie nie działało.
    Pozdrawiam.
  • #10 185380
    elektryk
    Poziom 42  
    Jeśli masz telefon w tPSA to napewno nie zadziała bez wykupienia usługi (3 zeta za miesiąc)
  • #11 186693
    michu
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Urządzenie za bodaj 45 PLN można kupić w BOKu tepsy. Ale Terminuxowi chodzi o urządzenie pokazujące wybierany numer, a nie o CLIPA...
  • #12 392108
    domel_sa
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dokładnie. Usługa CLIP (Caller Line Identification) kosztuje 3 zł za miesiąc. Na większości central stosuje się wysyłanie numeru zmodulowanego częstotliwościowo FSK, DTMF jest rzadkością. Inaczej trochę jest w ISDN, ale tam to jest standardowa usługa. Co do urządzeń wyświetlających ten model, to bardzo wiele można kupić w telepunkcie, są też telefony z tą funkcją i bogatymi książkami telefonicznymi (polecam polski RWT Jaśmin), poza tym można sobie złożyć samemu - łatwo znaleźć schematy na necie.
  • #13 392121
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 392212
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Swego czasu wpadło mi na serwis urządzonko produkowane w niemczech.
    Boło nowe tam kupione. Posiadało trochę funkcji blokujących wyjście z aparatu podłączonego do tego urządzenia. Wyświetlało na bierząco wybierane cyfry w dtmf lub dekada. Pozwalało zablokować pewne prefiksy. Było blokowane na kluczyk. Nie pamiętam firmy. Zamontowałem to u klienta dlatego, że dzieciaki wydzwaniały na komórki. Jedyny minustego cackato to brak zapisu wybieranych numerów.
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
    Poziomkowa 14, krotoszyn, 63-700 | Strona WWW: www.jartech.pl
  • #16 392960
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 393011
    ar0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    wlasnie przystawke taka jak kolega napisal mam ale ona ma bardzo powazna wade a mianowicie nie posiada ksiazki telefonicznej i w zwiazku z tym nie kojarzy nazwy z numerem ; za schemat podrzucony bardzo dziekuje ale chodzi mi bardziej o program typu CALL SOFT 2.3.10 itp wspolpracujacy z modemem ; praktycznie komputer chodzi u mnie od 7 do 23 wiec moglby sobie monitorowac , sprawdzilem chyba z 10 roznych programow i jezeli ktorys cos wyswietla to tylko same zrea :cry:
  • #18 393165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 407528
    Bonmis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    terminux napisał:
    Naprawdęe, nikt nie ma niczego takiego??

Jeśli jeszcze potrzebujesz to daj znac.Robiłem kiedyś coś takiego,odbiornik DTMF wpięty w linie,to sprzezone z 7 segmentowymi wyświetlaczami LED,pokazywał na bieżąco co było wybierane na linii,miało to bodajrze 8 cyfr,jeśli numer był dłuższy to się przwijało.Jak bedzie trzeba to odnajde schemacik.

BonMis
  • REKLAMA
  • #20 407552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 479435
    pieterek
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    dopuszczalna usługa CLIP w TPSA to FSK
  • #22 479942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 482675
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    moze to sie komus przyda ! uklad wyglada bardzo interesujaco niestety musi dzialac z kompem ale zato jakie mozliwosci !
    Pozdrowienia
    Michal
    Załączniki:
    • clip.zip (623.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest urządzenie mobilne podłączane do linii telefonicznej, które wyświetla na bieżąco cały wybierany numer, a nie tylko ostatnią cyfrę, jak to miało miejsce w dawnych dekoderach CLIP publikowanych w Elektronice Praktycznej (EP). Dyskusja wyjaśnia, że standardowa usługa CLIP w TPSA (obecnie Orange) umożliwia wyświetlanie numeru dzwoniącego, ale wymaga aktywacji i opłaty abonamentowej (około 3 zł miesięcznie). W Polsce stosuje się głównie modulację FSK do przesyłania numerów, rzadziej DTMF. W EP ukazały się dwa różne dekodery CLIP: FSK AVT-5004 (03/2001) i DTMF AVT-5024 (07/2001), a także rejestratory telefoniczne FSK AVT-5065 (06/2002) i DTMF AVT-897 (11/2000). Jednak te urządzenia wyświetlały numer przychodzący, nie wybierany.

Autorzy podkreślają, że poszukiwane jest urządzenie monitorujące wybierany numer (tester linii), które pokazuje cyfry wybierane na linii w czasie rzeczywistym, co jest rzadziej spotykane. Jeden z użytkowników wspomina o niemieckim urządzeniu z funkcją blokowania prefiksów i wyświetlaniem cyfr DTMF lub dekadowych, jednak bez zapisu numerów. Można też zbudować własny odbiornik DTMF z wyświetlaczem 7-segmentowym, który pokazuje do 8 cyfr numeru wybieranego, z możliwością przewijania dłuższych numerów.

Wspomniano także o programach komputerowych współpracujących z modemami (np. CALL SOFT 2.3.10), które jednak często wyświetlają tylko numery przychodzące, a nie wybierane. Urządzenia takie można kupić w telepunktach za około 39-45 zł, ale zwykle nie posiadają funkcji książki telefonicznej ani zapisu numerów. Wskazano, że usługa CLIP w TPSA działa na modulacji FSK. Schematy i projekty takich urządzeń są dostępne w sieci, co umożliwia samodzielne wykonanie monitorów wybieranego numeru.

Podsumowując, na rynku brak jest powszechnie dostępnego, mobilnego urządzenia dedykowanego do wyświetlania całego numeru wybieranego na linii telefonicznej, jednak istnieją rozwiązania DIY oraz specjalistyczne urządzenia z funkcjami blokowania i monitoringu, a także usługa CLIP do wyświetlania numerów przychodzących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA