logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podłaczenie układu syntezy czestotliwosci do kitu AVT-2469

psiata 30 Wrz 2009 20:09 3017 9
REKLAMA
  • #1 7076176
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 40
    Witam. Mam na razie jeszcze nie polutowany kit avt-2469. Tu jest dokładny jego schemat: http://www.argus.lv/pub/datasheets/2469PL.pdf . W zestawie tym zastosowana jest gotowa głowica o oznaczeniu DT2200F. W przyszłości chciałbym do tego zestawu podłączyć układ, za pomocą którego można by było odczytwać odbieraną w danej chwili częstotliwość w sposób cyfrowy. Z tego co zdążyłem się zorientować to głowica ta posiada wyprowadzenie OSC OUT do którego można by było dołączyć częstoliwość heterodyny. I w związku właśnie co do tego układu jako całości mam kilka pytań:

1. Czy jest możliwe dołączenie do tego kitu układu, za pomocą którego będę mógł odczytywać na drodze cyfrowej odbierana czestotliwość? Jeśli tak to w jaki sposób?,
    2. W jaki sposób mógłbym zrobić takie coś, by po podłączeniu słuchawek sygnał audio z tego kitu był podawany tylko na słuchawki, a po ich odłączeniu-na głośniki(mam do dyspozycji jak na razie tylko 5-pinowe gniazdo słuchawkowe typu mały jack 3,5mm do druku),
    3. Czy filtr ceramiczny FCM 10,7 MHz da się zastąpić kondensatorem 1nF włutowanym w skrajne punkty pozostałe po tym filtrze?,
    4. Czy przy zasilaniu całego kitu z zasilacza komputerowego zamiast układu scalonego stabilizatota LM7808, mogę zastąpić go np, diodą 1N4148 wlutowaną katodą w stronę głowicy?

Z góry dziekuję wszystkim kolegom z większym stażem i doświadczeniem w sprawach radioelektroniki za wszelką okazaną pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7076643
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    pkt 1. jeśli masz osc-out to podłączasz dowolną Hercmiarkę. Najlepiej, aby pozwalała odliczyć pośrednią 10,7Mhz. Są też specjalne kostki (ja mam w radiu od wieży włożone jakieś cudeńko firmy Sanyo wydłubane z jakiegoś umarlaka)
    pkt 2. musisz zastosować gniazdo słuchawkowe w wersji z przełącznikiem. W takim gnieździe wetknięcie wtyczki spowoduje odłaczenie głośnika. Ponieważ radyjko jest mono - obie pary słuchawek musisz połączyć równolegle.
    pkt 3 stanowczo odradzam, choć na pewno da się. Ten filtr odpowieda za selektywność radyjka - ale jeśli chcesz odbierać cały zakres na raz...
    pkt 4 LM7808 stabilizuje nie tylko napięcie zasilające głowicę, ale też napięcie przestrajające. Jeśli go wyrzucisz wszystkie śmieci z zasilacza zmodulują Ci odbierany sygnał. Poza tym zasilacze od komputerów nie mają zdaje się napięcia 8V. Lepszy efekt otrzymasz kupując zasilacz wtyczkowy o odpowiedim napięciu.
    Powodzenia w budowie
  • REKLAMA
  • #3 7078830
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    1. no właśnie cały problem jest w tym, że nie posiadam takiego miernika częstotliwości i nie mam zatem jak tego pomierzyć a tak na marginesie to do czego podpina się tę nóżke normalnie?,
    2. mam gniazdo słuchawkowe na malego jacka do druku na 5 pinów ale jak dla mnie to ono jest troszeczke dziwne, ponieważ jak nie ma do niego podłączonego wtyku to obie pary styków sygnałowych są zwarte, a jak jest do niego podłączony już wtyk, to te pary styków sygnałowych się rozwierają,
    3. Nawet nie wiedziałem ,ze taki filtr moze być odpowiedzialny za selektywność całego radyjka. Słyszałem ,że są jeszcze do tego celu stworzone tzw. filtry grzebieniowe, ale one mają już odpowiednio więcej wyprowadzeń jak ten co ja mam i w związku z tym tu rodzi się kolejne moje pytanie: czy dałoby radę zastąpić ten filtr co ja teraz mam takim filtrem grzebieniowym? jesli tak to gdzie mógłbym dostać takie cudeńko w miarę tanio?,
    4. Tu też nie sądziłem, że taki stabilizator może odpowiadać za stabilizację napięcia przestrajania radyjka. Wiedziałem tylko, że za zasilanie to na bank odpowiada. Co do samego zasilacza komputerowego, to w sumie można to łatwo przerobić, tak by dawało te 8V. Ewentualnie dam jako osobny blok dodatkowy zasilacz pomocniczy i też powinno być dobrze.
  • #4 7080134
    sp7mfu
    Poziom 20  
    No no jeszcze raz w punktach:
    1. jeśli nie masz mierniczka - najprościej będzie założyć skalę pod pokrętło potencjometru, a na ośkę gałkę ze wskacówką czy nacięciem. Częstotliwości poszczególnych stacji naniesiesz po porównaniu odbioru z innym radyjkiem - z wyświetlaną częstotliwością. Wyjście generatora z głowicy może służyć do podłączenia miernika częstotliwości, lub układu syntezy PLL (porównanie generowanej częstotliwości z zadaną i oddziaływanie na napięcie strojące w taki sposób, aby skorygować błędy)
    2. poproś w dowolnie wybranym sklepie branży elektronicznej o takie gniazdo jak napisałem poprzednio. To banalnie tanie i pewne rozwiązanie.
    3. Tamże dostaniesz (także za grosze) FCM 10.7. Do pracy z nim
    zaprojektowane zostały wzmacniacz p.cz i głowica (dopasowanie)
    4. Zasilacz komputerowy i jego przeróbka - to przerost formy nad treścią. Został on zaprojektowany na moc rzedu setek watów, a twoje radyjko skonsumuje 5W i to przy maksymalnym poziomie głośności.
  • REKLAMA
  • #5 7080311
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    tzn tak: skalę nanieść na obudowe przy pokrętle gałki potencjometru to nie będzie już problem. Gałka jaką mi dali w zestawie ma juz na sobie taka jakby kolorową wypukłość, więc tu też nie będzie problemu. Filtr ceramiczny FCM 10,7MHz też już zdobyłem za kilka groszy. Gniazda takie 5-pinowe też już mam (nawet dwa-jedno mam w zapasie w razie gdyby coś poszło nie tak),więc tu tez sprawa jest jasna tylko nie za bardzo wiem jak je popodłączać bo w stanie jałowym pary styków sygnałowych są zwarte ,a jak włoże wtyk słuchawkowy to się one rozwierają. Co do samego zasilacza to będę zasilał z niego oprócz radyjka jeszcze układ Stand-by, wzmacniacz mocy, przedwzmacniacz, blko magnetofonu oraz sterownik do CD-ROM-u, tak więc będe potrzebował troszkę mocy by to wszystko pozasilać, a zatem wykorzystanie starego zasilacza ATX do tego celu wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem do tego celu. Ogólnie to zamierzam tak jak wcześniej pisałem zrobić coś w stylu kombajnu do odtwarzania muzyki.
  • REKLAMA
  • #6 7080713
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 864
    NO to ja polecam dodanie dekodera stereo oraz pominięcie oryginalnego wzmacniacza m.cz ;)
  • #7 7083300
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    tzn tak: ja oryginalny wzmacniacz bym wykorzystał jako stopień do wysterowania końcowki mocy co do samego stereo to tu sprawa jest o wiele bardziej złożona, aniżeli by mogło się wydawać. Planuję jeszcze dodać selektor wejść/wyjść, poniewaz ten sprzet ma być na tyle uniwersalny, by móc podłączać do niego starego typu kolumny, głośniki z wtykiem chichowym, jackowym, oraz nie mające żadnego wtyku. Co do wejść sytuacja przedstawia się identycznie. Tak się też zastanawiałem, czy do odczytu odbieranej częstotliwości nie dało by rady zastosować jakichś gotowych modułów, czy może lepiej sobie coś samemu zmontować.
  • #8 7083865
    sp7mfu
    Poziom 20  
    na znanym portalu aukcyjnym wpisz w wyszukiwarkę MC31. Znajdziesz 2 wersje hercmiarek (czerwony i niebieski wyświetlacz) w cenie poniżej 100 zł. Można w nich zaprogramować pośrednią 10.7 MHz i odczytywać bezpośrednio częstotliwość odbieranej stacji.
  • #9 7085145
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Z tego co mi jest wiadomo, to ten miernik wymaga jeszcze dodatkowo użycia preskalera 1:64, oraz jakichs poprawek w samym mierniku. Nie wiem o co tam chodzi z tymi poprawkami, ale sam się kiedyś właśnie zastanawiałem nad kupnem właśnie tego zestawu, o którym tu wspomniał kolega sp7mfu,ale wówczas on na tym portalu kosztował troszkę drożej, niż 100 zł. Kiedyś jeszcze wpadł mi w ręce katalog produktów znanej warszawskiej firmy MJM i tam były właśnie m. in. układy takich programatorów, oraz syntez częstotliwości, stworzone wręcz wprost dla odbiorników UKF FM. Jedynie nie było podanych cen tychże modułów. I tak sobie pomyślełem, czy nie dałoby rady właśnie czegoś takiego zastosować w moim urządzeniu. A i jeszcze nie dalej, jak wczoraj przeglądałem neta pod kątem właśnie takich układów i co ciekawe napotkałem dwa kity Jabela, z czego jeden z nich był tunerem UKF, a drugi modułem programatora z układem syntezy częstotliwości, tylko że te układy były diabelnie drogie, bo w sumie kosztowały ponad 140zł. Mnie jednak najbardziej zainteresował układ tego programatora z syntezą częstotliwości. Tyle, że on jest właśnie najdroższy z tego wszystkiego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia układu syntezy częstotliwości do kitu AVT-2469 z głowicą DT2200F, w celu cyfrowego odczytu odbieranej częstotliwości. Głowica posiada wyprowadzenie OSC OUT, które można wykorzystać do podłączenia miernika częstotliwości lub układu syntezy PLL, umożliwiającego korektę napięcia strojącego. Zalecane jest użycie miernika częstotliwości (hercmiarki) z możliwością odliczania pośredniej 10,7 MHz. W kwestii wyjścia audio, sugerowane jest zastosowanie gniazda słuchawkowego z przełącznikiem, które odłącza głośnik po podłączeniu słuchawek. Filtr ceramiczny FCM 10,7 MHz odpowiada za selektywność odbiornika i można go zastąpić filtrem grzebieniowym, dostępnych w sklepach elektronicznych. Stabilizator LM7808 stabilizuje napięcie zasilające głowicę i napięcie przestrajające, co jest istotne dla eliminacji zakłóceń. Zasilanie można realizować z zasilacza wtyczkowego lub przerobionego zasilacza ATX, jeśli jest potrzebna większa moc dla dodatkowych modułów (stand-by, wzmacniacz, magnetofon, sterownik CD-ROM). W dyskusji pojawiła się także propozycja dodania dekodera stereo i selektora wejść/wyjść dla uniwersalności urządzenia. Wskazano również na dostępność gotowych mierników częstotliwości MC31 z programowalną pośrednią 10,7 MHz oraz modułów syntezy częstotliwości, choć ich cena może być wysoka. Na koniec podano link do projektu syntezy FM z głowicą UKF jako potencjalne źródło informacji i rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA