logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacze Magnat RX-44 i 2-kanałowy do radia Alpine IDA-X300?

colin4 05 Paź 2009 16:08 2068 4
REKLAMA
  • #1 7093509
    colin4
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    witam

Mam problem teoretycznie prosty (dla kogoś kto coś się na tym zna). A więc chce zrobić w miarę dobre nagłośnienie w aucie i tak:

posiadam już:
    -Radio Alpine IDA-X300
    -2 pary głośników (przód i tył) INFINITY REF 6520CS
    -wzmacniacz magnata rx-44 (4 kanałowy)
    -wzmacniacz jakaś podróbka ale nawet gra dobrze (2 kanałowy)
    -tuba (robiona)

Chcę to wszystko podłączyć tzn wzmacniacz magnata 4 kanałowy pod 2 pary głośników. a tubę podłączyć do tego drugiego wzmacniacza i zmostkować 2 kanały w jeden zeby uzyskać większą moc

i teraz mam kilka problemów:

1. Radio ma wyjście na wzmacniacz tylko na 2 chich (lewa i prawa strona) w wzmacniacz magnata ma wejscie na 4 chinch. Teraz jesli podłącze tylko 2 chiche tak jak wychodzą z radia to chyba będzie mi działać tylko jedna para ??? jak zrobić zeby działały wszystkie 4 kanały?

2. jak połączyć 2 wzmacniacze do jednego radia (nie chodzi mi o zwiekszenie mocy ale o zwiększenie ilości kanałów). Obydwa wzmacniacze mają wyjścia OUT.Można zrobić tak że podłącze sygnał z radia np do magnata do IN a potem z magnata z wyjścia OUT podciągne chinche do wejscia IN tego drugiego wzmacniacza ? będzie to tak działac ?? i czy jest różnica który wzmacniacz będzie pierwszy a który drugi? I jak jest ze spadkami mocy ? czy takie wogóle są ???

3. jak zmostkować 2 kanały wzmacniacza aby uzyskać wiekszą moc na jeden głośnik ( u mnie tuba) ????
  • REKLAMA
  • #2 7093664
    jarbarek
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Ja proponowałbym Ci wzmacniaczem Magnat zasilić głośniki przednie jego dwoma kanałami. Następne dwa kanały zmostkować i zasilić 'tubę' - nie piszesz jaka. A ten dodatkowy wzmacniacz, albo w ogóle nie podłączać, albo ewentualnie jako zasilenie tylnych głośników. Co do podłączenia kabli sygnałowych, wykorzystaj rozgałęźniki Y, w ten sposób, że lewy kanał /sygnał chinch/ z radia podepnij pod kanały 1 i 3 wzmacniacza, prawy kanał/ s ch/ podepnij pod 2 i 4 kanały wzmacniacza, kanały 1 i 2 -zasil nimi przednie głośniki, a 3 i 4 zmostkuj, i na subwoofer. Ewentualnie z wyjść chinch wzmacniacza puść sygnał na drugi wzmacniacz, j

Dodano po 1 [sekundy]:

Ja proponowałbym Ci wzmacniaczem Magnat zasilić głośniki przednie jego dwoma kanałami. Następne dwa kanały zmostkować i zasilić 'tubę' - nie piszesz jaka. A ten dodatkowy wzmacniacz, albo w ogóle nie podłączać, albo ewentualnie jako zasilenie tylnych głośników. Co do podłączenia kabli sygnałowych, wykorzystaj rozgałęźniki Y, w ten sposób, że lewy kanał /sygnał chinch/ z radia podepnij pod kanały 1 i 3 wzmacniacza, prawy kanał/ s ch/ podepnij pod 2 i 4 kanały wzmacniacza, kanały 1 i 2 -zasil nimi przednie głośniki, a 3 i 4 zmostkuj, i na subwoofer. Ewentualnie z wyjść chinch wzmacniacza puść sygnał na drugi wzmacniacz, j
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7093698
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Witam
    Jeśli Magnat jest lepszy od tego drugiego wzmacniacza to możesz jeszcze podpiąć wszystkie głośniki oraz subwoofer pod niego.
    1) Na przedni prawy kanał wzmacniacza oba głośniki prawe (równolegle) i na przedni lewy oba lewe;
    2) Tylne kanały wzmacniacza zmostkować i zasilić nimi subwoofer.
    Wszystko stabilnie będzie działać.
  • REKLAMA
  • #4 7093708
    colin4
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    a co ze spadkami mocy ?? Czy na tych kablach Y jest jakiś spadek czy nie ?? i czy przy połączeniu wzmacniaczy w sposób wyjście OUT jednego do wejścia IN drugiego są jakies spadki ?? jesli tak to duże ?? i czy jest różnica czy lepszy wzmacniacz będzie pierwszy czy drugi ?? (jak patrzeć od strony radia)
  • #5 7093728
    jarbarek
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Na kablach sygnałowych nie ma prawie wcale spadku napięcia /sygnału/, poza tym pokrętłem level - gain doregulujesz Sobie wszystko, a jako pierwszego /od radia/ podłącz Magnata.
REKLAMA