logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Manta LCD2001 - problem z uruchomieniem po dłuższym czasie

djivo 06 Paź 2009 19:52 2150 6
REKLAMA
  • #1 7097760
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Posiadam Telewizor Manta i mam z nim taki problem.
    Po naciśnięciu przycisku Power dioda na Telewizorze zapala się na moment na zielono , po czym wraca do koloru czerwonego.
    Po rozebraniu telewizora i oględzinach ogólnych nie zauważyłem wybrzuszonych kondensatorów .
    Odłączyłem więc kabel sygnałowy który idzie do matrycy i uruchomiłem Telewizor. Dioda zapala się normalnie na zielono na ekranie jest jasne nie mam nic ale podświetlanie ekranu działa .Czyli eliminuje to uszkodzenie inwertera.
    Jeśli zostawię go tak włączonego na minutę w tym stanie , wyłączę i podłączę kabel sygnałowy do matrycy Telewizor uruchamia się i mam normalnie wszystko na ekranie - telewizor po prostu działa normalnie . Jeśli jednak zostawię telewizor na 3 godziny nie włączając go , znów nie daje się uruchomić .Co może być tego przyczyną .Mam nadzieję że tym razem poprawnie opisałem moją usterkę
  • REKLAMA
  • #2 7097963
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Kondensatory nie muszą być wybrzuszone aby zakwalifikować je do wymiany, zatem zrób ten pierwszy krok i wymień te w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 7097990
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Typowa usterka zasilacza dającego zaniżone napięcie. Wymień wszystkie elki po stronie wtórnej zasilacza i powinno pomóc.
    [@m]
  • #4 7098500
    djivo
    Poziom 23  
    Panowie dodam tylko że zasilam telewizor z zasilacza warsztatowego .
    Nie wiem które kondensatory macie na myśli mam jednak nadzieję że nie te w zasilaczu warsztatowym, tylko te na płycie głównej telewizora.
    Bo zasilacz mam sprawny.Na warsztatowym oraz oryginalnym dzieje się to samo.
    O ile dobrze pamiętam jest sporo takich kondensatorów elektrolitycznych małych na 25v ale nie pamiętam pojemności podam jutro bo mam to w pracy rozebrane na biurku.
    Mam jeszcze małe pytanko czy strona wtórna to ta za stabilizatorem napięcia tam jest chyba taki o 3ech nogach nie mam tego przy sobie jutro poprawię tą odpowiedź bo się robi bałagan.
  • REKLAMA
  • #5 7098591
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Zawsze jest bałagan jak za naprawy biorą się ludzie bez odrobiny wiedzy o zasadach działania układów elektronicznych. Życzę jednak powodzenia.
    Ostatecznie można hurtem wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne w TV i może się uda.
  • #6 7098879
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Te wynalazki mają swoją specyfikę. Wszystko jest na jednej płycie, zasilanie STB procka sterującego z normalnego stabilizatora liniowego, inwerter poprzez klucz tranzystorowy bezpośrednio z 12 wolt zasilacza zewnętrznego. Reszta z odrębnej miniaturowej przetwornicy impulsowej dającej systemowe 5, 12 i 33V. (przykładowo). Oczywiście nie znam tego modelu i jakie układy to realizują, (brak dokumentacji) zanik tych napięć powoduje objawy wyżej opisane. Stawiam na zimne luty elementów SMD.
    Moje wywody opieram na kilku podobnych przypadkach w TV Made In Nie Wiadomo Gdzie.
    Oczywiście może być też jakiś elektrolit, ale też nie wiadomo gdzie. :-(
  • REKLAMA
  • #7 7099471
    djivo
    Poziom 23  
    No widzisz mirex, jak zadaję pytanie poprawnie to nie udzielasz odpowiedzi, tylko wyzwiska! Może czas się zastanowić od czego jest moderator bo napewno nie od tekstów typu: "Zawsze jest bałagan jak za naprawy biorą się ludzie bez odrobiny wiedzy o zasadach działania układów elektronicznych".
    Napisałem o bałaganie bo nie mam zamiaru przypominać sobie specjalnie co jest na PCB jak nie pamiętam.

Zawsze jest bałagan, jak są ludzie tacy jak Ty! Nie masz ani ogłady ani kultury. Jak już ktoś o coś zapyta bo nie wie, to takie odpowiedzi zostaw dla siebie, bo po to jest forum , żeby pytać.
    Zaczynasz przesadzać bo to nie leży w Twoich obowiązkach na forum. Ale zawsze można napisać do kogoś wyżej takiego jak administrator, o tym jak to opisujesz ludzi których nie znasz.
    Nie będę siedział na forum i pisał pierdoły o ludziach, bo nie mam czasu, zwyczajnie na codzień pracuję..
    A Ty ?,z tego co wiem nie powinieneś odchodzić od tematu przypomnę co oznacza słowo moderator.
    Moderatorzy są osobami (albo grupami osób), których zadaniem jest doglądanie forum od czasu do czasu. Mają możliwość zmieniania treści lub usuwania postów oraz blokowania, odblokowywania, przenoszenia, usuwania i dzielenia tematów w forum, które moderują. Generalnie czuwają aby ludzie nie schodzili z tematu w dyskusjach oraz nie publikowali nieodpowiednich materiałów."
    Więc nie wiem dlaczego oceniasz mnie na tym wątku i odchodzisz od tematu??
    Post nie był na mój temat tak ???

Moderowany przez Mirek Z.:

Kolega ma jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem?
    W temacie jest bałagan, bo Kolega nie raczył napisać żadnych konkretów, a wręcz tylko domysły, np. "ale nie pamiętam pojemności podam jutro bo mam to w pracy rozebrane na biurku", "nie mam zamiaru przypominać sobie specjalnie co jest na PCB jak nie pamiętam." Na forum piszemy konkrety, jeśli oczekujemy konkretnych odpowiedzi.
    Z kolei stwierdzenie: "Po rozebraniu telewizora i oględzinach ogólnych nie zauważyłem wybrzuszonych kondensatorów" jednoznacznie określa "umiejętności" Kolegi.
    Za kolejne takie bezzasadne teksty udzielę ostrzeżenia. Ten temat nie rokuje nadziei na pozytywne zakończenie (brak współpracy autora z podpowiadającymi) - usuwam.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Manta LCD2001 ma problem z uruchomieniem po dłuższym czasie nieużywania. Po naciśnięciu przycisku Power dioda świeci się chwilowo na zielono, a następnie wraca do czerwonego, a ekran pozostaje czarny. Po odłączeniu kabla sygnałowego do matrycy i włączeniu telewizora dioda świeci na zielono, a podświetlenie działa, co wyklucza uszkodzenie inwertera. Po pozostawieniu telewizora w takim stanie przez około minutę i ponownym podłączeniu kabla sygnałowego urządzenie uruchamia się normalnie. Problem pojawia się ponownie po kilku godzinach wyłączenia. Wskazano na możliwe uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej, szczególnie po stronie wtórnej zasilacza, mimo braku widocznych wybrzuszeń. Sugerowano wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu telewizora. Pojawiła się również hipoteza o zimnych lutach elementów SMD na płycie głównej, które mogą powodować zanik napięć systemowych (5V, 12V, 33V). Dyskusja podkreśliła brak dokumentacji serwisowej oraz specyfikę konstrukcji zasilania telewizora, gdzie zasilanie procesora i inwertera pochodzi z różnych źródeł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA