Witam wszystkich. HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam problem i nie moge sobie z tym poradzić, najpierw były wiry,trojany itp, teraz nie moge włączyć zapory,zniknęły ikonki z paska start komp działa jak żółw,system po odpaleniu szuka pliku ibm00003 który już wywaliłem.Nie wiwm czy całe zło zostało usunięte ???
Prosze o pomoc,oto log:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 18:16:18, on 2006-02-24
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Zrob tez skan tym:
ftp://download.hirekmedia.hu/ssfsetup1_0.exe
http://download.ewido.net/ewido-setup.exe Przed skanowaniem zrob update definicji, po przeskanowaniu odinstaluj oba programy.
Ok chyba wszystko jest git (ale było tego syfu),tylko nadal nie moge włączyć zapory windows (centrum zabezpieczeń nie może włączyć zapory ble ble ble)-jak to naprawić ???
A raport teraz wygląda tak:
Scan saved at 01:07:27, on 2006-02-25
Większość wywali również fix w hijackthis, resztę msconfig (wpisany w Start->uruchom) zakładka uruchamianie.
Wpisy te (w większości) są dodawane podczas instalacji programów typu Nero, WinDVD, Java Sun, Quick Time, Clone CD, SBLive itp. i można je wyłączyć także z poziomu tych aplikacji, lub nie zaznaczać opcji startu z systemem podczas instalacji.
mnie też coś takiego spotkało więc radziłbym NAJBEZPIECZNIEJ stwożyć osobną partycję takie 3gb i na niej zainstalować na czysto windows ------potem może troche ramu konfiguracji GIFORSA 4 I GRY BĘDĄ JESZCZE LEPIEJ DZIAŁAĆ
Dodano po 1 [minuty]:
Możesz mieć też zadużo ramu udzielone karcie grafiki (BIOS)
Scan saved at 19:57:13, on 2006-02-25
Jest jeszcze mała kiszka po tych wszystkich zabiegach nie chce się uruchomić Protel tzn uruchamia się tak że wyświetla się pierwsze okno i na tym koniec,na dole w protelu wyświetla się- "idle state-redy for command" i po kliknięciu program się zamyka.
Można coś z tym zrobić ?????
I jeszcze jedno, nie działa "pomoc i obsługa techniczna" jak chce ręcznie włączyć usługe wyświetla się -(błąd 126-nie można odnaleźć określonego modułu)
Nie mogę sprawdzić poprawności -moja płytka z windowsem ma ze 4 lata
czyli biorąc pod uwagę wszystkie aktualizacje od tamtej pory mój windows jest w duuuuużo nowszej wersji niż ten na płycie.
No dobra mam jeszcze jeden komputer do sprawdzenia oto log.
Scan saved at 09:46:47, on 2006-03-01
Ja także mam problem. Jestem w tym zupełnie zielony, więc bardzo proszę o pomoc. Większość plików wykasowałem w trybie awaryjnym, jednak napewno jeszcze coś zostało. Bardzo proszę o pomoc. Oto log:
Cytat:
Scan saved at 16:36:08, on 2006-03-01
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Mam taki mały problem. Winlogon.exe chce mi się ciągle łączy z numerem IP 64:62:243:62 i coś pobierac. Zablokowałem to połączenie firewallem ale chciałbym go wyrzucic.
Mój log:
Scan saved at 12:47:31, on 2005-06-18
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Zrobiłem tak, jak mówiłeś, ale wancp.dll i directpt.dll nie chcą się skasować. Tak samo strona należąca do "zaufanych witryn". Ponadto za każdym razem, gdy próbuję zainstalować ewido wyskakuje komunikat: "wystąpił błąd z aplikacją i zostanie ona zamknięta". Nie znam się na tym, więc bardzo proszę o pomoc. (Czy smss.exe, winlogon.exe i winxp.exe są naprawdę do skasowania? Zawsze mi się wydawało, że nie są niebezpieczne...)
A oto obecny log:
Cytat:
Scan saved at 14:45:49, on 2006-03-02
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Wszystko zrobione tak jak mówiłeś i dalej to samo. Te skanery ściągnięte znalazły:
Adware found: 180search assistant/zango
Adware found: whenu
Adware found: winad
Adware found: exact bullseye
Adware found: whenu save
Trojan Horse found: bionet
Trojan Horse found: 318up
Spy Cookie found: toplist cookie
Spy Cookie found: tradedoubler cookie
Przeskanowałem winlogon tym skanerem online i jest czysty.
Winlogon próbuje się łączyc dokładnie co minutę.
Log:
Scan saved at 20:41:44, on 2005-06-18
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
tomekŁódź
Wklej log zrobiony tym:
www.silentrunners.org/Silent%20Runners.vbs
Oraz wklej to co Ci zwaraca komenda:
Start->Uruchom->cmd i tam wpisz: tasklist /svc
Po w pisaniu w cmd tasklist /svc pisze mi że komenda nie rozpoznawana jako komenda zewn lub wewnętrzna.
Log z silent runners:
"Silent Runners.vbs", revision 43, http://www.silentrunners.org/ Operating System: Windows XP
Output limited to non-default values, except where indicated by "{++}"
Startup items buried in registry:
---------------------------------
HKLM\Software\Microsoft\Active Setup\Installed Components\
{ACC563BC-4266-43f0-B6ED-9D38C4202C7E}\(Default) = "Dostęp do programu Internet Explorer"
\StubPath = "rundll32 iesetup.dll,IEAccessUserInst" [MS]
Active Desktop and Wallpaper:
-----------------------------
Active Desktop is disabled at this entry:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellState
HKCU\Control Panel\Desktop\
"Wallpaper" = "D:\Documents and Settings\Właściciel\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Wallpaper1.bmp"
Startup items in "Właściciel" & "All Users" startup folders:
------------------------------------------------------------
D:\Documents and Settings\Właściciel\Menu Start\Programy\Autostart
"Skrót do ATITool" -> shortcut to: "D:\Program Files\ATITool\ATITool.exe" [null data]
D:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart
"Adobe Gamma Loader.exe" -> shortcut to: "D:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe" ["Adobe Systems, Inc."]
"ONSPEED" -> shortcut to: "D:\Program Files\ONSPEED\onspeedgui.exe" ["SlipStream Data Inc."]
Enabled Scheduled Tasks:
------------------------
"ADBE48B79121FFC3" -> launches: "d:\docume~1\właści~1\daneap~1\mfcdda~1\Web 01 Glue.exe" [file not found]
Winsock2 Service Provider DLLs:
-------------------------------
HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Print\Monitors\
Canon BJ Language Monitor S330\Driver = "CNMLM45.DLL" ["CANON INC."]
----------
+ This report excludes default entries except where indicated.
+ To see *everywhere* the script checks and *everything* it finds,
launch it from a command prompt or a shortcut with the -all parameter.
+ To search all directories of local fixed drives for DESKTOP.INI
DLL launch points and all Registry CLSIDs for dormant Explorer Bars,
use the -supp parameter or answer "No" at the first message box.
---------- (total run time: 107 seconds, including 4 seconds for message boxes)
Nie podałem brawo celowo linku do usunięcia l2m, skoro chciał usunąć smss.exe, winlogon.exe.
Najpierw niech odpowie na zadane mu pytania, żeby później nie było problemu.
tomekŁódź
Uzyj wyszukiwarki plikow i zobacz czy w ogole masz ten plik na dysku.
Jaki masz Windows? Pro czy HE?
Sciagnij sobie tasklist stad:
http://www.computerhope.com/download/winxp.htm
"ADBE48B79121FFC3" -> launches: "d:\docume~1\właści~1\daneap~1\mfcdda~1\Web 01 Glue.exe" [file not found] <- Usun to zaplanowane zadanie.
brawo
Tak to masz usunac bo to nie pliki systemowe i jak zapewne widzisz znajduja sie w innych katalogach niz te prawdziwe.
Link do killtrusted dziala.
Jak macie problem z XP to polecam zastosować XP ANTISPY, program prosty w obsłudze i po polsku. Dzięki niemu wyłączymy niepotrzebne procesy które uruchamia sam windows.
✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon 2000XP, kartą graficzną GeForce 4 oraz 256 MB RAM, na którym występują problemy z płynnością działania, zwłaszcza podczas grania w starsze gry oraz przy przeciążeniu systemu. Dysk twardy ma 40 GB, z około 2 GB wolnego miejsca, bez podziału na partycje. W dyskusji zalecano przede wszystkim sprawdzenie i usunięcie wirusów, trojanów i spyware za pomocą narzędzi takich jak Ad-Aware (wersja 6.0 i nowsze), CWShredder, HijackThis oraz Spybot Search & Destroy. Wskazano na konieczność defragmentacji dysku, usunięcia niepotrzebnych plików tymczasowych (TEMP, Prefetch), wyłączenia zbędnych programów uruchamianych w tle (autostart, usługi), a także na sprawdzenie i aktualizację sterowników, zwłaszcza kontrolera dysku i karty graficznej. Zalecano włączenie trybu DMA dla dysku twardego i napędu CD. Wskazano, że 256 MB RAM jest niewystarczające dla Windows XP i gier, sugerując dołożenie pamięci RAM. Poradzono podział dysku na partycje za pomocą narzędzi typu Partition Magic, co poprawi wydajność i stabilność systemu, choć użytkownik obawiał się uszkodzenia systemu. W przypadku problemów z grą GTA Vice City zasugerowano możliwe konflikty z kodekami, sterownikami lub piracką wersją gry. Wiele wpisów dotyczyło usuwania złośliwego oprogramowania, w tym adware i dialerów, oraz zabezpieczenia Internet Explorera za pomocą łatki iefix.reg i programów typu SpywareBlaster. Rady obejmowały także wyłączanie automatycznych aktualizacji systemu i programów, które mogą spowalniać komputer. Wskazano na przydatność programów takich jak Norton SystemWorks, Avast Antivirus, Microsoft AntiSpyware, jv16 PowerTools oraz firewalli (ZoneAlarm, Panda Internet Security, Norton Internet Security). W przypadku poważnych problemów rekomendowano formatowanie dysku i reinstalację systemu z podziałem na partycje oraz aktualizacją do Service Pack 2. Dyskusja zawierała także porady dotyczące analizy i czyszczenia rejestru systemowego oraz zarządzania procesami i usługami systemowymi w celu optymalizacji wydajności. Wygenerowane przez model językowy.