logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować komunikator w obudowie kalkulatora z Bluetooth lub Wi-Fi?

pilan67 08 Paź 2009 16:40 5102 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zbudować prosty dwukierunkowy komunikator tekstowy w obudowie kalkulatora, działający na odległość 15–20 m?

Najprościej zbudować to jako prosty komunikator radiowy na gotowych modułach, a nie na Wi‑Fi; dla początkującego Wi‑Fi odradzano, a jako sensowne opcje padły RFM12B lub CC1000, przy czym RFM12B jest tani i mały, ale bywa kłopotliwy w uruchomieniu [#7104779][#7110259] ATmega8 wystarczy do podstawowej wersji, ale jeśli chcesz wpisywanie tekstu, bufor wiadomości i prostą obsługę T9, lepiej od razu celować w ATmegę16 lub 32 [#7104779][#7110890] Do zasilania można użyć akumulatora z telefonu, ale trzeba dodać stabilizator LDO albo najlepiej przetwornicę step-down, bo po pełnym naładowaniu bateria ma około 4 V [#7105404] Wyświetlacz powinien być alfanumeryczny, najlepiej 2x16 lub większy, bez podświetlenia, idealnie na 2,5–4 V; jeśli ma pracować z 5 V, to z małą przetwornicą i bez backlightu [#7104779][#7110967] Najpraktyczniej wykorzystać oryginalną gumową klawiaturę z kalkulatora i zrobić pod nią własną płytkę ze stykami oraz elektroniką, zamiast klawiatury rezystancyjnej, którą odradzano na rzecz matrycowej [#7112296][#7111130]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 7104463
    pilan67
    Poziom 10  
    Witam! Od razu zaznaczę, że jestem tu nowicjuszem.
    Od pewnego czasu nurtuje mnie pewien problem.
    Mianowicie: Jak zbudować komunikator w obudowie kalkulatora.
    W zasadzie możliwości są dosyć spore, gdyż rozmiar kalkulatora może wynosić(np. 15x12 cm [Długość/szerokość].
    Konkretnie:
    Chciałbym zbudować dwa identyczne urządzonka, dzięki którym będzie można za pomocą transmisji bezprzewodowych porozumiewać się. (Myślałem o bluetooth, wi-fi, itp) o zasięgu minimum 15m. Klawiatura jak to w kalkulatorkach bedzie miała cyfry. Cyfry będą odpowiadać znakom ascii, ew. jakieś kombinacje.
    Na wyświetlacz wymarzony wydaje się jakiś 16x2 lub podobny.
    Proszę was serdecznie o pomoc.
    Nie wiem dokładnie jak się za to zabrać.
    Mogę zapłacić za konkretną pomoc =).

Pozdrawiam!
    Proszę o wyrozumiałość =)

Usunąłem link - regulamin p.10.11
    [zumek]
  • #2 7104779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 7105304
    pilan67
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybki odzew.
    A teraz odnośnie odpowiedzi.
    Oczywiście sposób komunikacji nie jest dla mnie ważny.
    Może być jakikolwiek, byleby dobrze działał =).
    kalkulator może być trochę wyższy, mam zamiar wcisnąć komponenty do "biurkowego". Jest on dosyć wysoki. Wyświetlacz spotkałem jakiś bez podświetlenia na allegro 16x2. Kwestia napięć i gabarytów =).

Mam jeszcze pytanie odnośnie zasilania. Czy można będzie zastosować akumulator z telefonu?
    I jeszcze ostatnie pytanie; Jakie koszty będę musiał ponieść (w przybliżeniu) dla parki "komunikatorów"?
    Jako, że jestem tylko ekonomistą nie mam doświadczenia w elektronice ;p
    Proszę o dalszą pomoc.

Serdecznie pozdrawiam!
    /Michał.
  • #4 7105404
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Akumulator z telefonu oczywiście możesz użyć, pamiętaj tylko że on przy pełnym naładowaniu ma około 4V więc używając elektroniki na 3v3 będziesz musiał zastosować jakiś stabilizator LDO (a najlepiej jakąś przetwornice step-down).

Co do kosztów to zależy od sposobu transmisji jaką wybierzesz. Ogólnie to:
    atmega8- 5zł
    moduł BT- 60-70zł lub polecony wyżej RFM12B- około 20zł
    do tego koszt lcd- to już znasz sam, nie wiem na jaki sie zdecydujesz
    drobnica- rezystory kondensatory i co tam będziesz potrzebował, do 10zł.

Tak czy inaczej są to koszta bardzo przybliżone.
  • #5 7105449
    pilan67
    Poziom 10  
    Oczywiście, jeśli radiowa transmisja jest tańsza, to ją wybiorę. Do tego jeszcze jakiś programator. Czy jest możliwość pomocy w schemacie budowy?
    W razie potrzeby podam wszelkie brakujące informacje.

Serdecznie pozdrawiam!
    /Michał.
  • #6 7105657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 7106585
    pilan67
    Poziom 10  
    Oscyloskopu oczywiście nie posiadam. A czy można ten moduł zamienić na jakiś alternatywny, mniej problematyczny? Jeśli byłaby taka możliwość to bardzo prosiłbym o pomoc w schemacie budowy. Oczywiście od strony technicznej =).

Dodam, dla przypomnienia, że komunikacja musi działać w dwie strony:
    np.
    K1: Jaka dziś pogoda :P?
    K2: Dobra xD

I jeszcze pytanie: Czy nie trzeba do tego użyć jakieś pamięci (bufor) ?

Pozdrawiam!
    /Michał.
  • #8 7107222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 7107292
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    na początek zacznij od prostych modułów, polecam dobre sprawdzone RX433N i TX433 VELLEMAN (kilka firm ma je w ofercie np A..) są wydzielone więc kupuje je w parach cena za zestaw to około 30zł, (moc 10mW, zasilanie 3,6 - 15V) . Odpowiednia antena pozwala na transmisje spokojnie 50m, na otwartym terenie udało sie uzyskać ponad 500m, wymiary sa niewielkie bardzo prosta obsługa nie wymaga aparatury pomiarowej podłączysz 3 piny i działa. Na twoje potrzeby chyba najciekawszy zestaw. Jeśli będzie mało mocy to za mniej niż 5zł wykonasz wzmacniacz na scalonym układzie nadawczym podnoszącym moc do 500mW . Większe moce to juz drastycznie koszty wzrastają.
    Wady tego rozwiazania to komunikacja na max poziomie 4800. No i komunikacja będzie Simplex

LLink
  • #10 7110188
    pilan67
    Poziom 10  
    No to mam dylemat. Nie wiem zupełnie nic o każdym z w/w podzespołów. Co i z czym się to je ;p.

Pomożecie wybrać właściwe? aa i czy ten Atmega8 wystarczy do takich zadań?
    Pozdrawiam
    /Michał.
  • #11 7110202
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Moduły RX433N i TX433 nie nadają się do twoich celów, moduł RX to tylko odbiornik a TX to tylko nadajnik. Miałbyś komunikacje tylko w jedną stronę (jeden komunikator nadaje, drugi odbiera).

Pozostań raczej przy rfm12b.

Co do innych to na forum często są polecane CC1000, to chyba też transceivery więc masz komunikacje w 2 strony a podobno są z nimi mniejsze problemy niż z rfm12b (ale są droższe).

Poszukaj, poczytaj, porównaj i wybierz:)
  • #12 7110259
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 7110285
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    Mat_91 napisał:
    Moduły RX433N i TX433 nie nadają się do twoich celów, moduł RX to tylko odbiornik a TX to tylko nadajnik. Miałbyś komunikacje tylko w jedną stronę (jeden komunikator nadaje, drugi odbiera).

Pozostań raczej przy rfm12b.

Co do innych to na forum często są polecane CC1000, to chyba też transceivery więc masz komunikacje w 2 strony a podobno są z nimi mniejsze problemy niż z rfm12b (ale są droższe).

Poszukaj, poczytaj, porównaj i wybierz:)

Człowiek wyraźnie określił co potrzebuje:
    Dodam, dla przypomnienia, że komunikacja musi działać w dwie strony:
    np.
    K1: Jaka dziś pogoda ?
    K2: Dobra xD

Pytanie ----> odpowiedź

Wiec dlaczego Twierdzisz ze Simplex się nie nadaje?

Założenie było jasne:
    - Prosto i ma działać, włsnie takie rozwiązanie przedstawiłem
    nie ma tu absolutnie elementów dodatkowych nawet kwarc jest zbedny tylko połączenia i zasilanie. Nic tu sie nie konfiguruje stroi. Wiec spełnia to wszystkie kryteria!!!!
  • #14 7110609
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 7110661
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    atom1477 napisał:
    Dobra, to ostatczenie jak to ma być?
    Klawiatura T9?
    Wyświetlacz alfanymeryczny (np. 2x16 znaków) a nie żaden graficzny?
    Poza tym ma to pełnić funkcję kalkulatora?

Atom: odpowiedz masz w pytaniu

Cytat z 1 postu: Jak zbudować komunikator w obudowie kalkulatora (nie kalkulator)
    Napisał tez wyraznie pytanie o pogodzie
    Sposób wpisywania to pewnie sam autor nie wie jak to zrobi
    ja bym mu polecił wykonanie tego w Klawiaturze PS2 załatwi to
    kilka spraw i estetyka zostanie zachowania

Moja propozycja
    Klawiatura PS2 pewnie w szafie sie znajdzie
    Moduł 2 zestawy RX433/TX433
    no i wyswietlacz ? i tu jest ból jesli to komunikator to trzeba wiecej znaków niz wskazane 16

i tu pomyślałem sobie ze mozna zrobic pełno wartosciowy "Terminal" AVT ma kit na ATmedze8 (cena chyba mniej niż 20zl ) Wyjście TV wiec 40x20 znaków i to chyba wystarczy na konunikacje tekstową
  • #16 7110698
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 7110765
    pilan67
    Poziom 10  
    Po kolei:
    Fajnie jakby komunikator był w stanie obliczać proste działania - ale nie jest to konieczne.
    Wyświetlacz może być większy, ale żeby nie wzbudzał podejrzeń =).
    Apropo sposobu pisania - Podobnie jak wyżej; nie znam się na tym, ale chodzi mi o to, aby pod różne numerki były poukrywane znaki (nie muszą być polskie). Oczywiście wszystkich znaków się nie pomieści, ale można chyba zastosować jakąś kombinację lub skrypt, (np. tak jak w telefonie, klawisz 2 odpowiada kolejno a,b,c). Jeszcze jedno. Kalkulator wystarczy, że będzie miał kontakt tylko z jednym innym (nie trzeba z trzema, czterema).

Zdaje się na Was.
    Dzięki za tak wiele trafnych uwag i propozycji.

Serdecznie pozdrawiam!
    /Michał.
  • #18 7110801
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    pilan67 napisał:
    Po kolei:
    Fajnie jakby komunikator był w stanie obliczać proste działania - ale nie jest to konieczne.
    Wyświetlacz może być większy, ale żeby nie wzbudzał podejrzeń =).
    Apropo sposobu pisania - Podobnie jak wyżej; nie znam się na tym, ale chodzi mi o to, aby pod różne numerki były poukrywane znaki (nie muszą być polskie). Oczywiście wszystkich znaków się nie pomieści, ale można chyba zastosować jakąś kombinację lub skrypt, (np. tak jak w telefonie, klawisz 2 odpowiada kolejno a,b,c). Jeszcze jedno. Kalkulator wystarczy, że będzie miał kontakt tylko z jednym innym (nie trzeba z trzema, czterema).

Zdaje się na Was.
    Dzięki za tak wiele trafnych uwag i propozycji.

Serdecznie pozdrawiam!
    /Michał.

Ale zamieszałes

Uporządkuj to co chcesz. Ma to być:
    - Komunikator nie kalkulator
    - chcesz komunikować sie za pomocą tekstu
    - ma to być w obudowie od kalkulatora
    - z klawiszami od kalkulatora
    - ma to być zasilane z aku
    - dodatkowo chcesz prosty kalkulator
    czy tak ma wyglądać projekt?
  • #19 7110844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 7110850
    pilan67
    Poziom 10  
    Cytat:
    Ale zamieszałes

Uporządkuj to co chcesz. Ma to być:
    - Komunikator nie kalkulator
    - chcesz komunikować sie za pomocą tekstu
    - ma to być w obudowie od kalkulatora
    - z klawiszami od kalkulatora
    - ma to być zasilane z aku
    - dodatkowo chcesz prosty kalkulator
    czy tak ma wyglądać projekt?

Dokładnie,
    Ponadto:
    - Komunikuje się z drugim; takim samym,
    - Poprzez komunikacje bezprzewodową o zasięgu 15-20 metrów (lub więcej)
    - Wielkość nie większa niż biurowy kalkulator.
    - Wyświetlacz, który jest w stanie wyświetlić jakieś krótkie zdanie, działanie
    - Dodatkowo fajnie jakby można było śledzić do paru poprzednich wiadomości (ale to już chyba kwestia oprogramowania).

Cytat:
    Przecież to oczywiste.
    Kalkulator na klasówkę.
    Czyli najlepiej żeby udawał klasyczny kalkulator, czyli potrafił coś tam czasami policzyć.
    Pewnie jakiś przycisk do ukrywania funkcji komunikatora jeszcze by się jeszcze przydał. Podchodzi nauczyciel, klikasz „pierwiastek” i komunikator znika ;p Zostaje tylko kalkulator.
    Dobrze myślę?

Czytasz w moich myślach :D

Pozdrawiam!
    /Michał.
  • #21 7110890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 7110932
    pilan67
    Poziom 10  
    Skoro koszt ATMega32 jest niewiele większy, to nie ma problemu.
    No to jaki jest plan? Od czego powinniśmy zacząć?

Pozdrawiam,
    /Michał.
  • #23 7110967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 7111056
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    Jak nie pomyliłem wejsc RX/TX modułów to masz gotowca
    Zamiast Atmegi 8 dasz atmege 168

Jak zbudować komunikator w obudowie kalkulatora z Bluetooth lub Wi-Fi?

Klawiatura rezystancyjna czyli pod przycisk dajesz Rezystor 100 Ohm nastepny 200Ohm itd....
  • #25 7111130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 7111213
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    Miało być prosto
    Więc jest

Procek już będzie miał co robić dodatkowa matryca moze tylko namieszać. Program tez musi byc na maxa mały, bo pamiętasz ze ma być bufor dla wiadomosci "starych"
    Nie można zawiele zmiennych przypisywać, jest jeszcze do zaszczepienia kalkulator tez kilka bajtów zje.

Atom, pomyśl że dzialamy na szkodę nauki
    Z jednej strony chłopak nie posiądzie wiedzy w szkole
    a z drugiej strony nie nauczy sie elektroniki

Swoją drogą to lepszy jest GSM i słuchawka indukcyjna w uchu, ale jak jest taki pomysl to niech się rozwija :D

Ja chyba więcej nie podpowiem, teraz krok musi zrobić Autor posta
  • #27 7111287
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 7111415
    pilan67
    Poziom 10  
    No ludzie co z wami :P
    Tak daleko już doszliśmy. Ten kalkulator służy tylko dla celów edukacyjnych!
    Idę trochę przeanalizować schematy i poszukać podzespołów.

Pozdrowienia,
    /Michał.
  • #29 7111459
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  
    Masz już wszystkie informacje, jak skończysz pochwal sie gotowym projektem

Powodzenia
  • #30 7112043
    pilan67
    Poziom 10  
    Podsumowując potrzebne będą:
    -Nadajnik TX433N -> 18 PLN
    -Odbiornik RX433N -> 15 PLN
    -AtMega 16 -> 10 PLN
    -Wyświetlacz LCD -> 30 PLN
    -Drobnica ->10 PLN
    -Programator ->15 PLN*
    -Akumulator -> 5 PLN
    -Lutownica ->20 PLN*
    -Kalkulator ->15 PLN
    -Płytka drukowana?? ->??
    -Klawiatura?? ->??
    ----------------------------
    ok. 120 zł (bez gwiazdek - jednorazowy koszt)
    /szt.

Oczywiście mam pytania odnośnie projektu:
    -Jaką wybrać klawiaturę? (jak ją wykonać)
    -Co z płytką drukowaną?

Pozdrawiam!
    /Michał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy komunikatora w obudowie kalkulatora z wykorzystaniem transmisji bezprzewodowej Bluetooth lub Wi-Fi, z zasięgiem minimum 15 metrów. Ze względu na trudności i koszty implementacji Wi-Fi oraz Bluetooth, rekomendowane są moduły radiowe, takie jak RFM12B lub alternatywne transceivery CC1000, które umożliwiają dwukierunkową komunikację. Moduły RX433N i TX433N są proste i tanie, lecz oferują jedynie transmisję simplex (jednokierunkową), co ogranicza funkcjonalność komunikatora. Do sterowania proponuje się mikrokontrolery Atmega16 lub Atmega32 ze względu na większą pamięć i możliwości programowe, choć Atmega8 również jest rozważana. Wyświetlacz LCD 16x2 znaków bez podświetlenia jest preferowany ze względu na niskie zużycie energii i kompaktowe rozmiary, choć większe wyświetlacze alfanumeryczne (np. 20 znaków) mogą poprawić czytelność. Klawiatura powinna bazować na oryginalnej klawiaturze kalkulatora (gumowe przyciski z płytką stykową) lub matrycowej, z implementacją systemu wprowadzania tekstu podobnego do T9, gdzie cyfry odpowiadają grupom znaków ASCII. Zasilanie może pochodzić z akumulatora telefonu, wymagając stabilizacji napięcia (LDO lub przetwornica step-down). Koszt budowy pary urządzeń szacowany jest na około 200 zł, uwzględniając mikrokontroler, moduły radiowe, wyświetlacz, klawiaturę, programator i drobne elementy. Projekt przewiduje dwukierunkową komunikację tekstową, możliwość prostych obliczeń oraz ukrycie funkcji komunikatora pod trybem kalkulatora, co ma umożliwić dyskretne użycie np. na sprawdzianie. Wskazano również na konieczność opracowania schematu elektronicznego i oprogramowania, z uwzględnieniem ograniczeń pamięci i prostoty obsługi. Dyskusja podkreśla wyzwania techniczne, takie jak obsługa klawiatury, zarządzanie transmisją radiową oraz optymalizacja oprogramowania dla ograniczonych zasobów mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA