Witam
Mam takie zadanie z algorytmow i struktury danych, mianowicie mam napisac prosty program ktory obliczy rownianie kwadratowe tj. delta, x0, x1, x2 itp.
W rzeczy samej udalo mi sie napisac owy program, ktory to obilicza i moj log wyglada nastepujaco
mój:
/
Niby wszystko okej, wynik wychodzi poprawny, delta i reszta tez sie zgadza tylko ze powinno byc jeszcze wynik zwrotny czy cos takiej i wpisane w dev c++ jako return0;} jak to wpisze to podczas kompilacji wychodzi mi blad i jest cos nie tak. Podpierałem sie tym co mial moj wykladowca, tylko ze nie mam wartosci w swoim log wartosci zwrotnych - return0; } i nie wiem co mam zle,
Dla jasniejszego zrozumienia sytuacji podaje log swojego wykladowcy ktory wyglada nastepujaco:
log wykladowcy:
Widac ze on ma wpisane return a ja nie, czy ktos moze mi to w jasny i prosty sposob wytlumaczyc?, co zrobilem zle? Bede mega wdziezczny za pomoc. Z gory wielkie dzieki!
Kod proszę umieszczać w znacznikach code - krzychoocpp
Mam takie zadanie z algorytmow i struktury danych, mianowicie mam napisac prosty program ktory obliczy rownianie kwadratowe tj. delta, x0, x1, x2 itp.
W rzeczy samej udalo mi sie napisac owy program, ktory to obilicza i moj log wyglada nastepujaco
mój:
/
/FUNKCJA KWADRATOWA
#include <iostream> // cin cout
#include <math.h> // sqrt oraz pow.
#include <conio.h> // getch
using namespace std;
int main()
{cout <<"Rownanie kwadratowe"<< endl;
cout <<"Wprowadz wspolczynnik" <<endl;
double a,b,c,x1,x2,x0,delta;
cout<<"Podaj a="<
cin>>a;
cout<<"Podaj b="<
cin>>b;
cout<<"Podaj c="<
cin>>c;
delta=b*b-4*a*c;
cout <<"Delta=" <<delta << endl;
if(delta>0)
{x1=(-b-sqrt(delta)) /(2*a);
x2=(-b+sqrt(delta)) /(2*a);
cout <<"pierwiastki rownania to" <<x1<<x2<<endl;}
else
if(delta==0)
{x0 =-b/(2*a);
cout <<x0 <<endl;}
else
cout<<"Brak pierwiastkow"<<endl;
getch();}
Niby wszystko okej, wynik wychodzi poprawny, delta i reszta tez sie zgadza tylko ze powinno byc jeszcze wynik zwrotny czy cos takiej i wpisane w dev c++ jako return0;} jak to wpisze to podczas kompilacji wychodzi mi blad i jest cos nie tak. Podpierałem sie tym co mial moj wykladowca, tylko ze nie mam wartosci w swoim log wartosci zwrotnych - return0; } i nie wiem co mam zle,
Dla jasniejszego zrozumienia sytuacji podaje log swojego wykladowcy ktory wyglada nastepujaco:
log wykladowcy:
//Program w DevC++
#include<iostream> // cin cout
#include<math.h> // sqrt oraz pow
#include<conio.h> // getch
using namespace std;
int main()
{count <<"Rownanie kwadratowe"<<endl<<"wersja z count i cin";
{count <<"Wprowadzenie wspolczynnika"<<endl;
double a,b,c,x1,x2,x0,delta;
cin>>a>>b>>c;
delta==pow(b,2.0)-4*a*c;
cout<<"Delta="<<delta<<endl;
if(delta>0)
{x1=(-b-sqrt(delta))/2*a);
x2=(-b+sqrt(delta))/2*a);
cout<<"Pierwiastki rownania to"<<x1<<x2<<endl;}
else
if(delta==0)
{x0=-b/2*a;
cout<<Brak pierwiastkow<<endl;}
getch();
return0; } Widac ze on ma wpisane return a ja nie, czy ktos moze mi to w jasny i prosty sposob wytlumaczyc?, co zrobilem zle? Bede mega wdziezczny za pomoc. Z gory wielkie dzieki!
Kod proszę umieszczać w znacznikach code - krzychoocpp