logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28st2471/02b gr2.2 Przeciążona przetwornica

Danieloos 10 Paź 2009 14:32 1980 7
REKLAMA
  • #1 7111253
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Witam, właśnie próbuje ożywić w/w TV problem polega na tym iż przy próbie uruchomienia odbiornika przetwornica wydaje dźwięk przeciążenia odpiąłem dławik 5631 i obciążyłem ją żarówką i pracuje prawidłowo 145V, tranzystor H (7545) sprawny i profilaktycznie wymieniłem go ale czy on jest wylutowany czy wlutowany dalej jest przeciążona, trafopowielacz podstawiony i też bez poprawy, przetwornica stoi stabilnie jak jest odłączony pin 1 od trafopowielacza i jak są odpięte cewki |H czyżby coś miał wspólnego Tda 2579B ? nie mogę zrobić żadnych pomiarów poza tym 145V Pytanie: na co zwrócić szczególną uwagę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7111347
    Danieloos
    Poziom 25  
    Odbiornik uruchomiłem okazało się że C 2445 na mierniku pojemności wyglądał na sprawny lecz tak nie było, teraz mam od góry około 3cm linie powrotu bardzo widoczne przed pokazaniem się wizji jak to wyeliminować ??
  • Pomocny post
    #4 7112948
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Do wymiany kondensatory w odchylaniu pionowym: C2502 i C2506, ewentualnie C2509.
    Powodzenia!
  • #5 7113389
    Danieloos
    Poziom 25  
    bogred dziękuję za pomoc Tv pracuje prawidłowo, nie mogę się jeszcze uporać z jedną rzeczą gra mi tylko prawy głośnik i cały czas menu mi pokazuje mono szukałem w menu lecz nie moge odbiornika przełączyć w tryb stereo, wydaje mi się że mimo wszystko powinny grać dwa głośniki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7113434
    bogred
    Nawet w mono powinny grać oba głośniki. Po pierwsze spróbuj zamienić je miejscami, będziesz wiedział, czy winien jest głośnik, czy wzmacniacz. Po drugie: w menu dźwięku sprawdź, czy masz prawidłowo ustawiony balans. Po trzecie: ten TV może nie mieć STEREO- NICAM i wtedy nie bedzie odbierał stereo.
  • REKLAMA
  • #7 7122888
    Danieloos
    Poziom 25  
    Przyczyną nie grania 2 głośnika było wejście słuchawkowe, co do stereo to tak jak pisze bogred może nie ma nicamu ponadto jest dołożona fonia.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam...
  • #8 7125223
    bogred
    To jeszcze kliknij na kłódkę, żeby zamknąć temat.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Philips 28st2471/02b pojawił się problem z przeciążeniem przetwornicy przy uruchomieniu. Po odłączeniu dławika 5631 i obciążeniu przetwornicy żarówką napięcie wynosiło 145V, a tranzystor H (7545) był sprawny i wymieniony profilaktycznie. Próby wymiany trafopowielacza nie przyniosły poprawy. Przetwornica stabilizowała się po odłączeniu pinu 1 od trafopowielacza i cewek H, co sugerowało możliwy wpływ układu TDA2579B. Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatorów w cewkach oraz kondensatora C linii 2546 (11nF). Po wymianie kondensatora C2445 pojawiły się widoczne linie powrotu na obrazie. Zalecano wymianę kondensatorów w odchylaniu pionowym: C2502, C2506 i ewentualnie C2509. Po naprawie telewizor działał prawidłowo, jednak pojawił się problem z dźwiękiem – grał tylko prawy głośnik, a menu wskazywało tryb mono. Sugerowano sprawdzenie głośników poprzez zamianę miejscami, ustawienia balansu w menu oraz fakt, że model może nie obsługiwać stereo NICAM. Przyczyną braku dźwięku w lewym głośniku było aktywne wejście słuchawkowe. Dodatkowo potwierdzono brak modułu NICAM i dołożoną fonie. Temat został zamknięty po rozwiązaniu problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA