logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

amica dynamic system "PA5580A510"pierze kilka razy

przemcio.18 10 Paź 2009 21:12 3009 9
REKLAMA
  • #1 7112943
    przemcio.18
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam kolegów. Posiadam wymienioną powyżej pralkę, mam ją już 4 lata pralka pierze jak należy, ale od pewnego czasu na programie 3-ecim (nie testowaniem na innym programie) po wirowaniu zamiast przejść w stan koniec to zaczyna prać ponownie. Nie za każdym razem tak się dzieje ale można powiedzieć ze co drugie pranie. Szukałem coś na ten temat w sieci ale nie znalazłem odpowiedzi. Mam nadzieję ze ktoś podsunie jakieś pomysły, lubię być czysty ale prać 2-3 razy jedno pranie pod rząd to już przesada :-D
  • REKLAMA
  • #2 7117942
    superoki
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Wygląda to raczej na uszkodzenie programatora..;/
  • #3 7117950
    przemcio.18
    Poziom 14  
    No ja też tak podejrzewam, ale skoro nie za każdym razem tak się dzieje :?: raz pierze normalnie a nieraz właśnie tak jak by się po wirowaniu zresetował, kontrolki świecą jak należy nic nie miga. a jak wypierze np 3razy pod rząd to przechodzi w "koniec" i to mnie zadziwia a nic w necie niema na ten temat
  • REKLAMA
  • #4 7145962
    roni2007
    Poziom 10  
    uszkodzona elektronika ale narazie niewymieniaj pomiń ten program
  • #5 7146107
    przemcio.18
    Poziom 14  
    jak mam pominąć ten program ? jak to jest pranie w "3" - 60*C to jest dokładnie pralka mojej teściowej tak ze nie znam jej dokładnego działania jedynie znam usterke :-D. wiem ze "1" - 20*C "2"- 40*C "3"- 60*C dalej nie pamiętam, wiem ze "8"- to wirowanie "9"- odpompowywanie czyli jak mam pominąć program 3? jak to jest prawdopodobnie ustawienie temp grzania wody i od tego dalej pracuje według programatora na chipie?.

Nie wiem jak tam dokładnie wygląda elektronika ale może ma coś takiego że po skonczeniu programu steruje przekażnikiem ON-OFF i zamiast wyłączyć to przekaźnik jest uszkodzony (przerywa) i działa jako reset?? bo czasem ma tak ze nie chce jej sie załączyć i musi kilka razy wciskać start coś mi kiedyś wspominała ze czasem tak sie dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 7147415
    junosza
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    a może jest prolem w samym przycisku? poprostu może się zacina?
  • #7 7147490
    arti.sa
    Poziom 12  
    Witam trochę przeszukałem informacji na temat najczęściej występujących błędów.
    Może ktoś mi powiedzieć co to za błąd?

- Po włączeniu na program świeci się gotowa, Start i jakby chciała pobierać wodę i miedzy czasie dioda zielona gotowa pulsuje i koniec się świeci na stałe.

Próbowałem robić reset nie reaguje.
    Dzisiaj jeszcze postaram się zrobić reset blokady drzwiczek na temat której poczytałem.
    Ktoś ma jakieś jeszcze sugestie?

Aha rezystor 22ohm sprawdziłem ma 23,6.
    Jeszcze czytałem na temat triaka jak go sprawdzić czy jest dobry?
  • #8 7148009
    przemcio.18
    Poziom 14  
    "junosza" jeśli wyjdzie ze szpitala to sprawdze guzik i mniej więcej jak tam wygląda układ bo samo pisanie nic nie pomoże jak sie nie będzie na bieżąco sprawdzać

"arti.sa" ile razy pulsuje?? zanim się zaświeci?
  • REKLAMA
  • #9 7149286
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Faktycznie wygląda na samoresetowanie się pralki. Sprawdz mikrostyk wyłącznika startu czy nie jest za miękki. Jak go naciskasz to powinno być słychać" klikanie"
  • #10 7159276
    arti.sa
    Poziom 12  
    U mnie 12 razy pulsowała. Zawiesił się pływak teraz już ok.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica Dynamic System model PA5580A510 po zakończeniu wirowania na programie 3 (60°C) zamiast przejść do stanu "koniec" zaczyna ponownie prać, co zdarza się nieregularnie, około co drugie pranie. Podejrzenia dotyczą uszkodzenia programatora lub elektroniki sterującej, która może powodować samoresetowanie urządzenia. Możliwe przyczyny to uszkodzony przekaźnik sterujący, wadliwy mikrostyk przycisku startu lub zacinający się przycisk. Zalecane jest tymczasowe pomijanie programu 3, jeśli to możliwe. Dodatkowo pojawiły się informacje o problemach z pływakiem i pulsującymi diodami, co może wskazywać na inne usterki elektroniczne. Sprawdzanie rezystorów i triaków oraz testowanie mikrostyków jest wskazane w diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA